کد خبر: ۱۱۰۷۴

حکیم مهر - مدیر عامل سازمان میادین میوه ‌و تره‌بار شهر تهران با اعلام برنامه مستمر نمونه‌برداری از محصولات پروتئینی، گفت: با توجه به هزینه بالا، این اقدام به صورت فراگیر انجام نمی‌شود اما در مورد برخی محصولات همچون گوشت قرمز چرخ کرده که تقلب در آن زیاد است، پایش مستمر در دستور کار قرار دارد. 
حسین صفایی در جلسه شورای شهر تهران ضمن ارائه گزارش در خصوص حسن اجرای مصوبه ساماندهی و ارتقاء کیفیت محصولات قابل عرضه از طریق سازمان میادین ، اظهارکرد: یکی از پروژه‌های اجرا شده در سازمان پایش آفت کش‌ها در میوه‌جات عرضه شده در میادین بوده است که مجری آن موسسه تحقیقات گیاه پزشکی کشور است.

صفایی با بیان اینکه در قالب این پروژه هزار و 415 نمونه میوه از 25 محصول برداشت شد، افزود: 20 نوع از سموم پرمصرف و پرخطر در این پایش‌ها مورد بررسی قرار گرفت و گزارش نتایج این پایش منتشر شده است.

وی در ادامه با اشاره به پایش هورمون‌ها و آنتی‌بیوتیک‌ها در مرغ اظهار کرد: از بین مواد پروتئینی،  اولویت را به مرغ دادیم چرا که بیشترین مصرف را در بین مردم دارد و به این ترتیب آزمایشگاه سازمان دامپزشکی کشور 20 نوع باقی مانده آنتی‌بیوتیک و فلزات سنگین را در محصول مرغ پایش کرد.

مدیر عامل سازمان میادین میوه‌و تره‌بار در ادامه از پایش عناصر سنگین در 8محصول پرمصرف شامل سبزی، کاهو، کلم، گل کلم، گوجه فرنگی، سیب زمینی، پیاز و خیار گلخانه‌ای و غیر گلخانه‌ای خبر داد و گفت:‌451 نمونه از این محصولات مورد پایش عناصر سنگین پرمصرف شامل آرسنیک، کادمیوم، سرب و نیترات قرار گرفت و این پروژه بر عهده موسسه آنالیز شیمیایی جهاد دانشگاهی است.

صفایی با بیان اینکه دستکاری‌های ژنتیکی نیز تنها در مورد میوه‌های وارداتی مورد پایش قرار گرفته است، گفت: هرچند به دلیل افزایش نرخ ارز از میزان محصولات وارداتی کاسته شده است، اما با این حال برخی محصولات همچون موز همواره به صورت وارداتی در بازار عرضه می‌شوند و به همین خاطر انجام پایش بر روی این محصولات را به سازمان پژوهش‌های علمی صنعتی سپردیم که گزارش مربوط به آن پنجم آذرماه آماده ارائه می‌شود.

وی در ادامه از استقرار آزمایشگاه مرجع در میدان مرکزی خبر داد و گفت: از آنجا که 18 تا 20 درصد کل میوه و تره بار کشور به میدان مرکزی تهران می‌آید، استقرار این آزمایشگاه توسط بخش خصوصی اقدام مهمی بود که در نتیجه آن هم اکنون هر هفته 100 تا 110 نمونه از محصولات این میدان آزمایش می‌شود.

وی افزود :  سامانه عرضه مرغ بدون آنتی بیوتیک در میادین شهر تهران ایجاد شده و با استقبال شهروندان مواجه شده است.

صفایی همچنین از پیش بینی سامانه عرضه محصولات سالم و ارگانیک با ارائه کد شناسایی و رهگیری در 17 غرفه دائمی در سطح میادین شهر خبر داد و گفت: با این وجود هنوز هم زنجیره پشتیبانی (لجستیک) برای عرضه محصولات ارگانیک وجود ندارد.

وی ایجاد بانک اطلاعات غذای ایمن به عنوان یکی دیگر از اقدامات اخیر سازمان میادین یاد کرد و گفت:‌ تمام اطلاعات تولید کنندگان محصول غذایی استاندارد باید به این سامانه منتقل شود تا به عنوان بانک اطلاعاتی مرجع بازار بتوان از آن استفاده کرد.

وی از تفاهم با اداره کل استاندارد استان تهران برای اخذ گواهی استاندارد تشویقی خبر داد گفت: هم اکنون 15 شعبه میدان تره بار تهران این گواهی را اخذ کرده‌اند. در پی انعقاد قرارداد با موسسه بازرسی دارای صلاحیت رسمی از موسسه استاندارد، تمامی میادین تره بار شهر تهران تا مهرماه 92 مورد ممیزی قرار گرفته و شرایط استاندارد را احراز می‌کنند.

مدیرعامل سازمان میادین میوه و تره بار شهر تهران در ادامه به شرح اقدامات انجام شده به منظور بسترسازی برای خروج محصولات پرخطر از بازارهای تره بار بر اساس نتایج پایش‌های صورت گرفته خبر داد و گفت: یکی از این اقدامات تبدیل رویه عرضه مرغ فله به مرغ بسته‌بندی بود که از سال گذشته در تهران اجرا شد.

صفایی خاطرنشان کرد: عرضه مرغ فله در سراسر کشور از 9 سال قبل ممنوع شده بود اما در تهران اجرا نمی شد و هم اکنون با کمک اداره کل دامپزشکی استان تهران در سازمان میادین میوه و تره بار در حال اجراست.

مدیرعامل سازمان میادین همچنین اظهار کرد :  در حالی که عرضه تخم‌مرغ بدون شناسنامه در پایتخت بلامانع است، این محصول از چرخه میادین تره بار حذف شده است و به این ترتیب تخم مرغ بدون تاریخ و مکان تولید در میادین تره بار عرضه نمی‌شود.

وی از تنظیم برنامه مستمر برای نمونه‌برداری از محصولات پروتئینی خبر داد و گفت: این اقدام به دلیل هزینه‌های بالا فراگیر نیست اما در مورد برخی محصولات همچون گوشت قرمز چرخ کرده که تقلب در آن زیاد است، نمونه‌برداری‌ها طی برنامه منظمی انجام می‌شود و در صورت مشاهده تخلف در مرحله اول اخطار داده شده و در مراحل بعدی مانع توزیع آن محصول خواهیم شد.

وی خاطرنشان کرد: علاوه بر گوشت قرمز چرخ کرده ،  شیر و مواد لبنی و همچنین مرغ و ماهی نیز مورد پایش مستمر قرار می‌گیرند.

صفایی از پیش‌بینی سیستم برنامه عرضه محصولات کیفی در میادین که دارای کنترل از مزرعه تا بازار هستند به عنوان یکی از اقدامات مهم سازمان میادین یاد کرد و گفت: در فاز اول اجرای این طرح، 35 میوه به صورت شناسنامه‌دار از 20 آبان ماه در غرفه‌های میادین تره بار عرضه می شوند.
مدیرعامل سازمان میایدن خاطرنشان کرد: در فاز دوم عرضه محصولات شناسنامه دار در 75 غرفه انجام می‌شود که تا 15 آذرماه این فاز اجرایی خواهد شد و در فاز بعدی به یکصد غرفه خواهد رسید.

مدیرعامل سازمان میادین در ادامه با اشاره به اظهارات برخی اعضا که به قیمت بالای محصولات سالم و ارگانیک در سازمان میایدن انتاقاد کردند گفت : قیمت مرغ فاقد آنتی بیوتیک پنجاه درصد بیشتر از مرغ معمولی است و این رقم هیچگاه دو برابر نشده است. به نظر می‌رسد این موضوع به درستی مطرح نشده است.

وی افزود: تفاوت قیمت مرغ فاقد آنتی بیوتیک با مرغ معمولی منطقی است چرا که در کارخانه‌های تولید مرغ فاقد آنتی بیوتیک تراکم جوجه‌ریزی 20 درصد کمتر است و در نتیجه میزان تولید پایین‌تر است.

وی در ادامه با بیان اینکه هم‌اکنون 40 تا 42 هزار هکتار از مزارع کشور زیر کشت محصولات ارگانیک است، گفت: تا 2 سال پیش هیچ شرکت ایرانی در این حوزه به ثبت نرسیده بود و چند شرکت خارجی محصولات را کنترل می‌کردند. به این ترتیب کشاورزان برای کنترل محصولات خود در هر هکتار 10 میلیون تومان می‌پرداختند. اما با تاسیس شرکت‌های ایرانی این رقم به دو تا چهار میلیون تومان کاهش یافته است.

وی درباره میزان افزایش بهای محصولات ارگانیک نسبت به سایر محصولات کشاورزی گفت: قیمت محصولات ارگانیک 30 تا 40 درصد بیش از سایر محصولات است و خوشبختانه نظرسنجی‌ها نشان می‌دهد که مشتریان تهرانی حاضرند بیش از این میزان هم برای مصرف محصولات سالم بپردازند.

مدیرعامل سازمان میادین درباره عرضه گوشت استرالیایی نیز توضیح داد: این گوشت با تدبیر ستاد تنظیم بازار و با استفاده از ارز مرجع به قیمت 1226 تومان وارد می‌شود و به همین دلیل عمده بازار آن، در تهران است.

صفایی با اشاره به اظهارات معصومه آباد که گفت این گوشت از استرالیا به ترکیه رفته و بدون کاور نهایتا به تهران منتقل می شود اظهار کرد : گوشت استرالیایی طی یک پرواز مستقیم به تهران می‌آید و کنترل‌های لازم نیز در فرودگاه انجام می‌شود. حتی در برخی موارد از عرضه محصولات این شرکت در میادین تره بار جلوگیری کردیم اما به هر حال این محصول با تدبیر ستاد تنظیم بازار وارد می‌شود و کیفیت لازم را دارد.

وی خاطرنشان کرد:‌ اگر این گوشت از کشور پاکستان وارد می‌شد قطعا نظر دیگری داشتم کما اینکه سال گذشته اعلام کردم دام پاکستانی هم برای ظرفیت دامی کشور مشکل ساز است و هم می‌تواند برای مصرف کنندگان عواقبی به دنبال داشته باشد اما اکنون گوشت گرم از کشور استرالیا وارد می‌شود.

وی درباره بسته‌بندی و کاور گوشت گرم وارداتی هم گفت: تا هنگامی که این گوشت‌ به شرکت‌های بسته بندی میادین تره بار نرسد ما مسئولیتی در این باره نداریم اما تا آنجا که اطلاع دارم استرالیایی‌ها استانداردهای لازم را رعایت می‌کنند و با این وجود سازمان دامپزشکی هم کنترل‌های لازم را انجام می‌دهد.

صفایی در خصوص تعطیل شدن کارخانه خوراک دام از ضایعات سبزی و میوه که توسط آباد عنوان شد نیز گفت :  از سال گذشته به دلیل افزایش قیمت میوه و سبزی شاهد کاهش ضایعات این محصولات هستیم و در نتیجه خوراک کارخانه یاد شده که قبلا از این محل تامین می‌شد، دیگر قابل تامین نیست.

وی در عین حال گفت: کارخانه خوراک دام تعطیل نشده بلکه ظرفیت تولید آن کاهش یافته است چراکه دامداران به دلیا افزایش قیمت نهاده های دامی ، ضایعات سبزی و میوه و را به عنوان خوراک دام خریداری می کنند. همچنین کارخانه تولید کیسه پلاستیکی در مجاورت آن نیز به زودی با کسب مجوزهای لازم برای تامین برق کارخانه ، راه اندازی خواهد شد.
 

نظر شما
ادامه