کد خبر: ۱۳۱۷۶
تعداد نظرات: ۷ نظر

حکیم مهر -  پاسخ دکتر آراسب دباغ مقدم، دامپزشک و دانشجوی دکترای تخصصی بهداشت مواد غذایی به پرسش یک مخاطب : « از زمانی که ازدواج کرده‌ام، به میل و ذائقه همسرم، کنسرو ماهی تن را سرخ می‌کنم و پس از افزودن ادویه‌های مختلف در آن، چند تخم‌مرغ نیمرو می‌کنم،  تازگی‌ها از خواهرم شنیده‌ام مصرف ماهی تن با تخم‌مرغ برای بدن مضر است و ترکیب این دو باعث آزاد شدن مواد سمی در غذا می‌شود. آیا این حرف درست است؟ سرخ کردن ماهی تن به جای جوشاندن کنسرو آن اشکالی دارد؟»

-----------------------------------------------
در پاسخ به این پرسش باید بگویم که تاکنون در منابع علمی نیامده مصرف ماهی تن با تخم‌مرغ باعث ایجاد مشکلی می‌شود. به طور کلی اگر تمام مواد غذایی به تناسب، تنوع و توازن در رژیم روزانه گنجانده شوند، تداخل چندانی نخواهند داشت و به نظر نمی‌رسد ترکیب دو ماده غذایی سالم بتواند باعث تولید مواد سمی در غذا شود. اگر هم قرار باشد تداخلی بین مصرف خوراکی‌های مختلف پیش بیاید، در جذب ریزمغذی‌های موجود در آنهاست؛ مانند اینکه اگر گوشت و ماست همزمان مصرف شوند، کلسیم موجود در ماست می‌تواند باعث اختلال در جذب آهن موجود در گوشت شود. البته این تداخل هم به میزان و حجم مصرف این موادغذایی بستگی دارد. در مورد جوشاندن کنسروماهی هم در کتاب‌های مرجع بهداشت مواد غذایی، نکته‌ای وجود ندارد و در این کتاب‌ها هیچ اشاره‌ای به درج عبارت «قبل از مصرف 20 دقیقه بجوشانید»، نشده است. به عبارت ساده‌تر، لزوم جوشاندن کنسروها مربوط به زمانی بود که این محصولات به صورت خانگی یا کارگاهی تهیه می‌شدند و اطمینان کاملی از سلامت تولید این محصولات وجود نداشت. در حال حاضر و براساس استانداردهای جهانی، اگر کارخانه‌ای روی کنسرو ماهی خود بنویسد «حتما قبل از مصرف جوشانده شود»، باید به سلامت محصول آن شک کرد زیرا هدف اساسی تولید محصولات کنسروی، تولید مواد غذایی آماده برای مواقع اضطراری است و اگر شرایط برای جوشاندن فراهم باشد که دیگر نیازی به مصرف خوراکی‌های کنسروی نیست بنابراین اگر از سلامت کنسرو ماهی‌‌ای که در کارخانه‌های بزرگ و معتبر و تحت نظارت‌های بهداشتی تولید می‌شود، اطمینان دارید، می‌توانید آن را نجوشانده هم مصرف کنید یا در صورت تمایل محتویاتش را سرخ و طعم‌دار کنید.

 

 

انتشار یافته: ۷
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۱
دانشجوی DVM
|
-
|
۲۲:۵۳ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۳
0
3
البته فکر می کنم با توجه به اینکه این پرسش در مورد بهداشت مواد غذایی نیست، بهتر و تخصصی تر و احتمالا بسیار دقیقتر بود، اگر که یک بیوکمیست یا توکسیکولوژیست به این پرسش، پاسخ میدادن. که خوشبختانه در بین مخاطبان حکیم مهر هم کم نیستند. با تشکر
ناشناس
|
-
|
۱۲:۴۶ - ۱۳۹۲/۰۳/۲۶
4
1
تا جایی که من می دانم در طب اسلامی خوردن ماهی و تخم مرغ با هم خوب نیست بنابراین می توان این سوال را از یک پزشک متخصص طب اسلامی پرسید
حامد
|
-
|
۱۶:۴۳ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۸
5
7
آقاي دكتر چرا وقتي اطلاعات علمي در اين زمينه نداريد نظرات شخصي خود را مطرح مي كنيد جوشاندن كنسرو ماهي هيچ ربطي به بهداشتي بودن يا نبودن توليد ان ندارد.. بلكه بخاطر سمي است كه در زمان كنسرو كردن توسط قارچهايي كه بر روي سطح بدن ماهي زندگي ميكنند توليد مي شود و فوق العاده كشنده است و با 20 دقيقه جوشاندن اين سم از بين مي رود.
*
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۱۰ - ۱۳۹۶/۱۲/۲۶
3
4
با سلام به همه دوستان.من درمورد بقیه موارد نظری نمیدم اما من لیسانس میکروبیولوژی خوندم و چیزی که درمورد جوشاندن کنسرو ماهی وجود داره بخاطر سم احتمالی بوتولیسم تولید شده توسط باکتری کلستریدیوم بوتولینوم هستشاین باکتری در محیط بدون نور و هوا رشد میکنه که کنسروها محل مناسبی برای رشد این باکتری است.اگر این باکتری در کنسرو وجود داشته باشه و سم که جنس آن پروتیین است تولید شده باشد با جوشاندن و حرارت دیدن ساختار پروتءینی سم میشکنه و دیگه دربدن اثرگذار نیست.
احمد گرگیان محمدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۶:۴۴ - ۱۳۹۸/۰۱/۰۲
4
3
با سلام
کاش از یک پزشک متخصص و مرتبط بهره میگرفتید،واقعا برای ایشون متاسفم که .............. و جان و سلامت ملت رو به خطر می اندازه...
.....................
در متون علمی به سم بوتولیسم اشاره شده که چند نفر هم به دلیل عدم توجه به مسئله جوشاندن فوت کردند...
با تشکر
حسام
|
Germany
|
۱۱:۳۳ - ۱۳۹۹/۱۱/۱۷
1
1
به عنوان کارشناس صنایع غذایی نظر آقای دکتر رو تایید میکنم ، هم در مورد عدم سمی شدن ترکیب کنسرو ماهی و تخم مرغ و هم درباره جوشاندن یا نجوشاندن کنسرو تن ماهی به شرط اطمینان از کارخانه تولیدی کنسرو و داشتن استاندارهای لازم
محمد
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۸:۱۰ - ۱۴۰۰/۰۹/۱۳
1
1
میشه لطفا یه دام پزشک راجب جون ادما نظر نده .من دوبار این اشتباهو کردم یکبار تخم مرغ و تن ماهی مخلوط کردم خوردم بعد تقریبا ۲۴ساعت بیرون روی و یکم دلدرد گرفتم ولی بار دوم که همین چند روز پیش بود اول ماهی دریایی سرغ شده خوردم چون کم بود و سیر نشدم یه تخم مرغ هم خوردم خدا نسیب گرگ بیابون نکنه شب ساعت ده خوردم ساع چهار پنج.سب بدترین حالت مسمومیت رخ داد برام سردرد شدید تب واقعا شدید که نزدیک بود بدنم خاموش بشه اصلا دلو روده که نگم کلاب به روتون به معنای واقعی کلمه داشتن به هم میپیچیدن تو عمرم هچین سطح دردیو تجربه نکرده بودم البته به جز کلیه درد شدید.کرونا گرفتم انقد تبش شدید نبود بیرون روی شدید هم بهش اضاف کنید .انقدی حالت تهوع داشتم یه اب نمیتونستم بخورم حتی اب جوشیده پدر خودمو بدنم درومد تا الان بعد سه روز یکم بهترم عسل وحشی خوردم کار ساز بود بهش .دوستان نخورید لطفا قبول دارم خوش طعم میشه ولی به چ قیمت .اگه مثل من علامت ها زود بروز نکرده فکر نکنید شما ضد سم هستید بالاخره از یه جایی خودشو نشون میده مثلا با نقرس
نظر شما
ادامه