کد خبر: ۱۵۴۸۷
جالب تر اینجاست در حالی که جربیل ها با قیمت 35 هزار تومان و بیشتر در برخی نقاط کشور خرید و فروش می شوند و طرفداران خود را دارند با ترس و ناآشنایی مردم این روستا مهمانان ناخوانده، موشهای گوشتخوار و همچنین مزاحم خوانده شدند.
چند هفته ای است که موشهای 35 هزار تومانی جربیل در رسانه های خراسان رضوی خبر ساز شده و همچنین این جوندگان شبگرد که بسیار اجتماعی هستند برای مردم روستای نجف آباد سبب ساز نیز شدند زیرا با بحرانی شدن حضور این موذی ها اجرای طرح هادی در روستا قطعی شد و همچنین وام دو میلیون تومانی به ساکنان آن برای بازسازی منازلشان تعلق گرفت.

به گزارش مهر، این موش ها با حضور دسته جمعی موفق به تصرف روستای نجف آباد در دهستان تخت جلگه نیشابور شدند؛ البته چند سالی است که جربیل ها سراز نیشابور در آورده اند اما این روزها صدای آزارشان بلندتر شده است.

این موش ها که شما را به یاد موش های کارتن های تلویزیونی مثل موش سرآشپز می اندازد که خاطره روزهای کودکی اغلب ما نیز بوده به گفته جانورشناسان در صورت ترسیدن جیغ می کشند و خرخر می کنند.

جربیل ها جانورانی از خانواده موش ها هستند که پاهای بلند و دوندگی شان بی شباهت به خرگوش نیست و این موجودات که عده ای از آنها به عنوان حیوان خانگی نیز نگهداری می کنند این روزها برای مردم روستای نجف آباد دردسر ساز شده اند.

جربیل ها با قیمت های متفاوت خرید و فروش می شوند

جالب تر اینجاست در حالی که جربیل ها با قیمت 35 هزار تومان و بیشتر در برخی نقاط کشور خرید و فروش می شوند و طرفداران خود را دارند با ترس و ناآشنایی مردم این روستا مهمانان ناخوانده، موشهای گوشتخوار و همچنین مزاحم خوانده شدند.

کاظم عطاری، معاون مدیرکل بحران استانداری خراسان رضوی نیز در این باره گفته است: «استانداری خراسان رضوی و دستگاه های استانی آماده همه گونه همکاری درخصوص ازبین بردن موش های "مهاجم "به روستای نجف آباد هستند و به دلیل اینکه تاکنون تجربه ای در این خصوص در استان نداشتیم باید با همفکری بهترین راهکار را پیدا کنیم."

فرماندار فیروزه در اولین مراحل این حادثه از اقدامات اضطراری جهاد کشاورزی و اماکن دامی از محیط روستا و ساخت انبارهای استاندارد خوراک دام خبرداد و عنوان کرده بود که در صورتی که این موارد هم تاثیری نداشته باشد، شاید درباره جابه جایی مکان روستا فکری شود.

آزمایش روشهای مختلف برای مبارزه با جربیل ها و اجرای طرح "هادی"

فرماندار فیروزه در گفتگویی به خبرنگار مهر درباره‌ی چگونگی روش مبارزه با این موش‌ها اظهار کرد: برای مقابله با این موش‌ها چند روش آغاز شده که تا وقتی به نتیجه نرسد نمی‌توانم درباره آن توضیحی بدهم.

رضا حاجی زاده در پاسخ به اینکه تاکنون چه اقداماتی برای از میان بردن موش‌ها انجام شده است؟ گفت: طرح جمع‌آوری آب‌های سطحی از روستای نجف‌آباد آغاز شده چون جوی‌های آب، محل خوبی برای اسکان این موش‌هاست.

وی تاکید کرد: هم‌چنین طرح 1400 متر لوله‌گذاری توسط جهاد کشاورزی و" طرح هادی روستا" در دستور کار قرار گرفته است.

برای بهسازی منازل و اماکن دامی 2 میلیون وام به ساکنان روستا داده می‌شود

حاجی‌زاده درخصوص اخذ وام 2 میلیونی توسط مردم نیز یادآور شد: برای بهسازی منازل و اماکن دامی 2 میلیون وام به مردم داده می‌شود که هم‌اکنون مردم می‌توانند این وام را دریافت کنند.

وی تاکید کرد که با هماهنگی ارگان‌های ذی‌ربط و مدیریت بحران استان،رسیدگی به وضعیت بحران ایجاد شده توسط موش‌ها تا هفته‌ی آینده به انجام خواهد رسید.

با اعلام مسئولان شبکه بهداشت نیشابور به نظر می رسد که با مشاهده نشدن هیچ نوع بیماری تنها راه رسیدن به مدیریت در این مسئله آرامش مردم و همکاری همه جانبه آنهاست.

هیچ مورد بیماری منتقله از موش گزارش نشده است

سرپرست شبکه بهداشت و درمان فیروزه نیز در گفتگو با مهر عنوان کرد: وجود موش جربیل نخستین بار در سال 84 با ورود سیلاب به روستای نجف‌آباد گزارش شد.

مهدی رحیم‌نیا تاکید کرد: تاکنون هیچ مورد سالک و بیماری‌های منتقله موش و گزش موش در نجف‌آباد گزارش نشده است.

وی با بیان اینکه در سال 89 نیز گزارش‌هایی در خصوص مشاهده موش‌ها در زمین‌های کشاورزی و احتمال ورود آنها به منازل مسکونی وجود داشته است، بیان کرد: در سال 89 به همت اداره جهاد کشاورزی و استفاده از سموم مناسب مشکل موش‌های زمین‌های کشاورزی مرتفع شد.

سرپرست شبکه بهداشت و درمان فیروزه ادامه داد: مشکل اصلی از یک تا دو ماه گذشته با خسارت به منازل مسکونی و محل نگهداری دام‌ها شروع شده است.

رحیم‌نیا گفت: تشکیل کارگروه سلامت و امنیت مواد غذایی بخش مرکزی و تشکیل جلسه شورای بهداشت روستا در محل روستای نجف‌آباد با حضور تیم سلامت مرکز بهداشتی درمانی فیروزه، سرپرست شبکه بهداشت و درمان، مسئول بهداشت محیط و حرفه‌ای و بهورز روستا از اقدامات پیشگیرانه این موضوع است.

وی عنوان کرد: اقدامات سریع بهداشت محیطی در سطح روستا مانند آموزش اهالی روستا توسط بهورز، صدور اخطاریه کود بار، دفع زباله و فاضلاب به تعداد 60 مورد برای متخلفان توسط بازرس بهداشت محیط و حرفه‌ای و بهورز، تهیه پمفلت، تراکت و مطالب آموزشی و توزیع بین اهالی روستا، نظارت بر اجرای طرح جمع‌آوری زباله و بازدید از روستای مذکور توسط کارشناسان بهداشت محیط و حرفه‌ای و مبارزه با بیماری‌های دانشکده علوم پزشکی نیشابور از اقدامات این شبکه برای مبارزه با این موضوع است.

رحیم نیا بیان کرد: آماده‌باش تیم‌های سلامت منطقه و بازدیدهای مکرر از روستای مذکور طبق برنامه، برگزاری کلاس‌های آموزشی برای عموم مردم، رابطان سلامت، دانش‌آموزان و سایر گروه‌ها با هدف اهمیت مبارزه با موش و بیماری‌های منتقله از جوندگان و روش‌های مبارزه با آنها انجام شده است.

سرپرست شبکه بهداشت و درمان فیروزه آرامش مردم و همکاری همه جانبه آنها را نقش اصلی در مدیریت این مشکل دانست.

خبرنگارمهر در نیشابور نیز ماجرای حضور این موشها را اینگونه توضیح می دهد: نوعی موش صحرایی به نام جربیل زندگی اهالی روستای نجف‌آباد فیروزه را مختل کرده و موش‌ها خسارات زیادی به چاه‌های فاضلاب، محصولات کشاورزی و لوله‌های آب زیر زمین وارد کرده اند و اکثر معابر روستا بر اثر خسارت موش از بین رفته است.

حامد صادقی به نقل از اهالی این روستا تعریف می کند؛ تقریبا سه یا چهار سال پیش نیز حضور معدود موش‌ها در این روستا دیده شد و مزاحمت‌هایی هم داشتند اما حضور آنها در سال جاری گسترده شده و به زندگی مردم آسیب وارد کرد.

مردم می‌گویند ما بارها چاه‌های فاضلاب را سیمان کرده‌ایم اما آنها سیمان را سوراخ و چاه فاضلاب پنج متری را در یک هفته به خانه خود تبدیل می‌کنند.

همچنین گفته می شود؛ این موش‌ها روزها در چاه‌های فاضلاب تجمع می‌کنند و صدای تخریب چاه‌های فاضلاب به وسیله آنها شنیده می‌شود و شب‌ها به روی زمین می‌آیند.

اهالی روستا علت حمله موش‌ها را سیل چند سال قبل می‌دانند و می‌گویند این موش‌ها که قبلا در بافت فرسوده روستا زندگی می‌کردند الان به بافت جدید آمده‌اند.

فرمانداری فیروزه در حال حاضر سعی کرده است با دادن سم و طعمه به مردم از آسیب‌های موش‌ها به منازل و مزارع کم کند اما در صورت مثمر ثمر نبودن این اقدامات باید محل اسکان دام‌ها و طیور را به خارج از روستا تغییر دهند و شاید روستا تخلیه شود.

کشتار موش‌ها توسط مردم و اهالی روستا با تأمین هزینه برای خرید و توزیع سموم کم‌خطر برای انسان، لوله‌گذاری قنات روستا، بهسازی اماکن دامی، تخریب بافت قدیمی و بهسازی فاضلاب‌های روستا، جمع‌آوری کودهای دامی از سطح روستا و ساخت انبارهای مواد غذایی محکم برای دام‌ها از جمله اقدامات پیش بینی شده فرمانداری در این منطقه است و همکاری همه جانبه دستگاه های اجرایی برای حل این معضل آغاز شده است.

با همه مزاحمت هایی که این حیوانات برای اهالی روستای نجف آباد ایجاد کردند اما به گفته جانور شناسان جربیل ها حیواناتی خونگرمند و در دسته های کوچکی زندگی می کنند آنها همدیگر را بغل می کنند، تعقیب می کنند و کشتی می گیرند.

در مورد نحوه زندگی آنان گفته می شود که یکی از بزرگترین های جربیل معمولا رهبر آنهاست و از بقیه و فرزندان حفاظت می کند وقتی جربیل ها به سن بلوغ می رسند گروه را ترک می کنند و در گروه دیگری عضو می شوند یا گروهی جدید تشکیل می دهند.

جربیل ها حتی در قفس دوست دارند دسته جمعی زندگی کنند و اجتماعی هستند و همین خصلتشان در تخت جلگه نیشابور درد سر ساز شده است.
نظر شما
ادامه