کد خبر: ۱۷۵۷۹
تعداد نظرات: ۸ نظر

این درست است که می‌گویند برخی تولیدکنندگان غیرمتعهد، طحال، لوزالمعده، غدد پستانی و لنفاوی دام را به گوشت چرخ‌کرده می‌افزایند؟ چرا رنگ قرمز برخی از گوشت‌های چرخ‌کرده در مقایسه با انواع دیگر به طور غیرطبیعی پررنگ است؟ آیا به گوشت چرخ‌کرده مواد نگهدارنده می‌زنند؟ اینها پرسش‌هایی است که اغلب خانواده‌ها به دنبال یافتن پاسخ درست و منطقی آن هستند.

به مجموعه‌ای از بافت‌های عضلانی، پیوندی، استخوانی و چربی لاشه حیوانات کشتاری «گوشت» گفته می‌شود که در کشور ما، دام کشتاری عموما گوساله و گوسفند است.

دکتر دباغ مقدم، متخصص علوم و صنایع غذایی و عضو هیات علمی دانشگاه در گفت‌وگو با جام‌جم به سوالات ما پاسخ می دهد.

 

گوشت چرخ‌کرده از کدام قسمت‌های لاشه دام تهیه می‌شود؟

هرچند از لحاظ نظری، گوشت همه قسمت‌های دام را می‌توان چرخ کرد، اما به طور معمول، گوشت‌های درجه یک (معروف به کبابی) مانند راسته، چرخ نمی‌شود. چرخ کردن به طور عمده، برای گوشت‌های درجه دو (معروف به خورشتی) مانند سردست، یا گوشت‌های درجه سه (معروف به آبگوشتی) است.

 

گاهی در برخی بسته‌های گوشت چرخ‌کرده دیده می‌شود که رگه‌های سفید رنگ حاصل از چربی، درصد زیادتری از بافت قرمز رنگ گوشت چرخ شده را تشکیل می‌دهد و گاهی نیز پس از پخت، متوجه طعم و بوی چربی گوشت چرخ‌کرده می‌شویم.

آیا گوشت‌های چرخ‌شده‌ای که این روزها در بازار عرضه می‌شود از نظر میزان و نوع گوشت یا درصد چربی اضافه شده درجه‌بندی می‌شوند؟ ممکن است در برخی از انواع گوشت چرخ‌کرده از پیه یا دنبه حیوان استفاده بیشتری شده باشد؟

دکتر دباغ مقدم در این باره با صراحت می‌گوید: متاسفانه برخلاف برخی کشورهای دیگر، هنوز نظام درجه‌بندی مواد غذایی در کشور ما انجام نمی‌شود. یعنی ممکن است در برخی از گوشت‌های چرخ‌کرده مقداری از چربی‌های بدن دام با گوشت مخلوط شده و چرخ شود. به گفته این متخصص نوع گوشت چرخ‌کرده و میزان چربی افزوده به آن، به وجدان کاری شرکت تولید و بسته‌بندی کننده و نیز نحوه نظارت بهداشتی دکتر دامپزشکی که ناظر فنی ـ بهداشتی شرکت گوشتی است، بستگی مستقیم دارد.

 

این درست است که می‌گویند به همراه تکه‌های گوشت از طحال، لوزالمعده، غدد پستانی و لنفاوی دام در هنگام چرخ‌کردن استفاده می‌شود؟

دکتر دباغ مقدم در این باره می‌گوید: ورود گره‌ها (غدد) لنفاوی در گوشت چرخ‌کرده، ممکن است بعضا به طور ناخواسته اتفاق بیفتد، اما اگر دیگر اعضا مانند طحال، لوزالمعده یا غدد پستانی به گوشت اضافه شود، تقلب محسوب می‌شود.

به گفته این متخصص شرکت‌های دارای اخلاق و وجدان حرفه‌ای که خوشنام و معتبر هستند، از چنین کارهایی پرهیز می‌کنند، اما بعضی اوقات، شرکت‌هایی که اخلاق و وجدان کاری را رعایت نمی‌کنند، متاسفانه چنین کارهایی را انجام می‌دهند. در واقع این اعمال غیرمتعهدانه در اغلب صنوف اتفاق می‌افتد که در این صنف نیز ممکن است رخ دهد و مبارزه با این موضوع، مستلزم نظارت بیشتر و کامل‌تر سازمان دامپزشکی کشور است.

 

گوشت چرخ‌کرده را رنگ می‌کنند؟ چرا رنگ قرمز برخی از گوشت‌های چرخ‌کرده نسبت به انواع دیگر بسیار غلیظ و پررنگ‌تر است؟ آیا به این گوشت‌ها مواد رنگی می‌زنند؟

دکتر دباغ مقدم با تاکید بر این که در برخی موارد، رنگ قرمز واقعا به علت استفاده بیشتر از گوشت است، می‌گوید: البته تقلباتی هم ممکن است از سوی برخی شرکت‌های بسته‌بندی که به اصول اخلاقی پایبند نیستند، انجام شود. به طور مثال با افزودن پودر خون، مواد رنگی یا نیتریت سدیم رنگ گوشت را قرمزتر می‌کنند تا از این طریق به مشتری بفهمانند که محصولشان در مقایسه با دیگر گوشت‌های چرخ‌کرده از تازگی و سلامت بیشتری برخوردار است که این طور نیست.

 

آیا انواعی از گوشت‌های چرخ‌کرده یا تکه‌ای که رنگ صورتی بسیار کمرنگ یا متمایل به سفید دارند، در اثر خارج شدن خونابه گوشت است یا دام بیماری کم خونی داشته یا می‌توان گفت به نوع گوشت دام مربوط می‌شود؟

دکتر دباغ مقدم در این باره می‌گوید: این موضوع بیشتر به نوع گوشت چرخ شده و احتمالا مقدار چربی مخلوط شده با گوشت مربوط می‌شود. بحث کم‌خونی به شکلی که در انسان مطرح می‌شود، درباره دام مطرح نمی‌شود و عموما کم‌خونی‌های دام ناشی از بیماری‌های انگلی است که اگر چنین باشد، اغلب با توجه به علائم دیگر، دام در کشتارگاه، حذف یا اصلاح می‌شود.

 

آیا به گوشت چرخ‌کرده برای افزایش ماندگاری، مواد نگهدارنده می‌زنند؟

افزودن مواد نگهدارنده برخلاف باور تعدادی از افراد به صورت قانونی مجاز نیست. به طور معمول گوشت چرخ‌کرده در یخچال، حدود 72 ساعت (سه روز) قابلیت نگهداری دارد و نگهداری آن در فریزر بسته به چربی گوشت متفاوت است.

به گفته این متخصص اگر لفاف نایلونی گوشت فریز شده در نقاطی پاره یا سوراخ شود در آن قسمت، لکه‌های سفید رنگی بر سطح گوشت نمایان می‌شود که به آن سوختگی انجمادی می‌گویند که نشان‌دهنده فساد محصول نیست. البته گاهی نمایان شدن لکه‌های سفید یا سیاه‌رنگ بر سطح گوشتی که مدت طولانی از ماندگاری آن می‌گذرد ممکن است نشانه رشد کپک‌ها باشد که در این صورت کیفیت گوشت کاهش می‌یابد و محصول غیرقابل مصرف است.

 

وقتی تکه‌های گوشت را می‌شوییم یا از انجماد خارج می‌کنیم تا آن را چرخ کنیم گاهی خونابه گوشت در ته ظرف باقی می‌ماند، این خونابه باید دور ریخته شود یا بهتر است با گوشت چرخ‌کرده مخلوط شود؟

به گفته دکتر دباغ مقدم اگر خونابه از قبل تشکیل شده باشد، باید دور ریخته شود، چون خون، ارزش غذایی بالایی دارد و ممکن است میکروب‌ها به آن هجوم آورده باشند. ولی اگر تراوشات خونی همان زمان ایجاد شده باشد، می‌توان آن را داخل گوشت یا غذا ریخت. در هر حال، باید گوشت چرخ‌کرده را طوری آماده کنیم که کمترین خونابه ایجاد شود. چون بخش عمده‌ای از خونابه، پروتئین‌ها و ویتامین‌های محلول در آب است که می‌تواند بخشی از نیاز بدن به مواد مغذی را تامین کند.

 

با توجه به این که امروزه اغلب افراد، شاغل بوده و فرصت چندانی برای تهیه غذاهای خانگی ندارند، ممکن است گوشت چرخ‌کرده را با برخی ادویه‌جات و پیاز مخلوط و به صورت کباب دیگی یا همبرگر نیم‌پز کرده و در فریزر نگهداری کنند، این در حالی است که به گفته کارشناسان گوشت باید ترجیحا به صورت خام فریز شود. گوشتی که به صورت پخته در یخچال یا فریزر نگهداری می‌شود، به دلیل فعل و انفعالات شیمیایی که در آن اتفاق می‌افتد، از ارزش غذایی آن کاسته می‌شود، ضمن آن که طعم آن تلخی و از کیفیتش کم می‌شود.

 

در خصوص محصولاتی همچون گوشت چرخ‌کرده که بسیار فسادپذیر و مسمومیت‌زایی بالا و خطرناکی دارند، بهتر است آنها را طوری از فروشگاه‌ها خریداری کنیم که در اولین روز تولید مصرف شوند. با این حال گوشت از نظر قانونی تا پایان آخرین روزی که تاریخ انقضا روی آن درج شده، قابلیت مصرف دارد.

 

 

برچسب ها: گوشت چرخ کرده،
انتشار یافته: ۸
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
دکتر دامپزشک
|
-
|
۲۰:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۴
0
0
جناب آقای دکتر دباغ:
سلام، بسیار ممنون از اطلاعات آکادمیک شما.
متاسفانه باید عرض کنم جنابعالی اطلاعات کاری در این مورد ندارید یا نمیخواهید که مردم بدانند.
دامپزشک2000
|
-
|
۱۲:۳۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
0
0
سلام
همکار عزیز که نظر گذاشتید،شما اطلاعات کاری را در اختیار همکاران بگذارید.
اميد
|
-
|
۲۰:۵۹ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۵
0
0
اقاي دكتر دباغ عزير
جنابعالي هم مانند دكتر مشكوه ظاهرا با خبرنگاران رودربايستي داريد
هر كش زنگ زد و هرچه پرسيد از شما نااميد نمي شود
جن من اين روشي نيست كه نيكو باشد
یک همکار
|
-
|
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۶
0
0
جناب دکتر دباغ مقدم
مطالب درست و بعضا دردناک و تامل برانگیز است
چرا که این فقط بخش کوچکی از تخلفات قابل ذکر سودجویان است که ذکر می شود و ای کاش همه ی آن ذکر شود چرا که دانستن حق مردم است و آگاهی باعث افزایش سطح بهداشت عمومی و موادغذایی و نهایتا سلامت جامعه می شود.
به امید آن روز
ناشناس
|
-
|
۱۳:۲۸ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۶
0
0
با سلام متاسفانه گوشت چرخ کرده غیر بهداشتی و بدون مشخصات در اکثر قصابیهای استان آذرغربی به فراوانی موجود است از مقامات تقاضای رسیدگی داریم
دکتر آراسب دباغ مقدم
|
-
|
۱۴:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۷
0
0
با سلام
ضمن تشکر از سایت وزین حکیم مهر، خواستم چند نکته ای را به استحضار بینندگان محترم که نظر گذاشته اند برسانم:
اول، از همه دوستانی که ابراز لطف فرموده اند، تشکر می کنم. امیدوارم موارد ارایه شده، قابل استفاده باشد.
دوم، برای دوستانی که پرسیده اند ((چرا همه موارد را در مورد تقلبات گوشت چرخ کرده نگفتی؟))، عرض می کنم که حقیقتا به این سخن بزرگان در مورد تمام امور این چنینی معتقدم که ((جز راست نباید گفت، هر راست نشاید گفت))، خبرنگار محترمی با بنده تماس گرفته اند و در حد شنیده های خود، از مشکلات گوشت های چرخ کرده پرسیده اند، آیا لزومی دارد که در یک روزنامه عمومی که خوانندگان آن افراد عادی جامعه هستند، همه چیز توضیح داده شود؟ به نظر من اینکار جز ایجاد بدبینی به عملکرد همکاران مسول فنی-بهداشتی که بسیاری از ایشان از دوستان بسیار خوب، با وجدان کاری بالا و عزیز بنده هستند، و نیز عملکرد سازمان دامپزشکی (که مادر و ریشه همه سازمان های دولتی و غیر دولتی دامپزشکی است) و ایجاد روحیه بدبینی در جامعه و احتمالا کاهش هرچه بیشتر مصرف گوشت و آسیب به صنعت گوشت، مشکلی را حل نمی کند. جای طرح بسیاری از این مسایل، در کنگره ها و مجلات تخصصی است.
سوم، فرد بیکار و بی هویتی هم با نام مجعول ((امید)) از این که بنده به عنوان یک دامپزشک با رسانه ها مرتبط هستم، بسیار ناراحتند. متاسفانه در صنف ما افراد سرخورده زیاد هستند که در ذهن خویش، دشمن بی علت افراد فعال در صنف هستند، بنده ترجیح می دهم به عنوان یک دامپزشک فعال در بخش مواد غذایی که حالا دیگر نزدیک پانزده سال است در آن تجربه علمی و عملی دارم، پرکار و کوشا باشم و از هویت دامپزشکان، در این حیطه کاری دفاع کنم. قطعا یک راه مطرح کردن دامپزشکی، همین نوع مصاحبه ها است که با وجود مشغله فراوانی که دارم، وقت زیادی را هم از بنده می گیرد، ولی به ارزش این کار معتقد هستم.
برای همه دوستان و همکاران گرامی، آرزوی موفقیت و سلامت دارم.
دکتر دامپزشک
|
-
|
۰۸:۱۲ - ۱۳۹۳/۰۴/۲۸
0
0
اکثر گوشتهایی که مردم شهرستان ارومیه میخرند از کنار جاده ها مخصوصا جاده اما زاده میباشد مردم اعتمادی به گوشتهای داخل کشتارگاه ندارند قابل توجه اداره محترم بهداشت
دامپزشک
|
-
|
۲۰:۴۳ - ۱۳۹۳/۰۴/۳۰
0
0
من وقتی میبینم که در میان گرد و خاک فراوان در بازارهای دواب شهرستانهای میاندواب و مهاباد و بوکان قصابها گوشت گاو و گوسفند میفروشند خیلی ناراحت میشوم بالاخره زمانیکه ما بعنوان طرح نیروی انسانی کار میکردیم قدری وضعیت بهتر بود
نظر شما
ادامه