کد خبر: ۲۸۴۲۷
خرازیان مقدم
 

مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بر اساس گزارش  اداره کل محیط زیست سمنان علت تلف شدن یک قلاده یوزپلنگ به احتمال قوی به دلیل ضربه  وارد شده به ناحیه گردن حیوان و شکسته شدن چند مهره گردنی و قطع عصب ناحیه بوده  است .

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایلنا، «دکتر سید مجید خرازیان مقدم» مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی  سازمان حفاظت محیط زیست گفت: بر اساس گزارش ظهر پنجشنبه 15 بهمن ماه اداره کل محیط  زیست سمنان به معاونت محیط زیست طبیعی، لاشه یک قلاده یوزپلنگ تلف شده در منطقه ای  خارج از منطقه حفاظت شده عباس آباد شاهرود در روز 12 بهمن توسط محیط بانان منطقه  توران مشاهده و به اداره کل محیط زیست سمنان منتقل شد و مورد کالبدشکافی و بررسی  قرار گرفته است.

مقدم متذکر شد: بر اساس گزارش ارسالی، علت تلفات به احتمال قوی به دلیل ضربه  وارد شده به ناحیه گردن حیوان و شکسته شدن چند مهره گردنی و قطع عصب ناحیه بوده  است.

مدیرکل دفتر حیات وحش و تنوع زیستی سازمان حفاظت محیط زیست افزود: امروز پنجشنبه  با حضور مدیر پروژه بین المللی یوزپلنگ و آقای استفروسکی دامپزشک متخصص که به دعوت  این پروژه در حال حاضر در ایران به سر می برد، لاشه حیوان مورد بررسی قرار گرفت و  با توجه به اینکه لاشه جهت امور تاکسیدرمی از قبل به قطعات کوچک تبدیل شده، به غیر  از شکستگی مهره گردنی چیز دیگری مشاهده نشده است.

مقدم با انتقاد از تاخیر سمنان در اعلام تلف شدن این پلنگ گفت: با توجه به اینکه  از قبل طی ابلاغیه ارسالی به کلیه ادارات کل حفاظت محیط زیست استانها خواسته شده  بود هر گونه حادثه مهم در اسرع وقت کتبا و یا به صورت تلفنی به دفاتر تخصصی ذیربط  در ستاد اعلام شود، لازم بود که اداره کل حفاظت محیط زیست سمنان به محض اطلاع از  تلف شدن این یوز، لاشه آن را ضمن هماهنگی با معاونت طبیعی جهت بررسی دقیق به سازمان  مرکزی منتقل می کرد که علت عدم انجام این کار در دست بررسی است و فعلا با توجه به  کامل نبودن لاشه، در حال حاضر تنها می توان به گزارش کالبدشکافی استان سمنان استناد  کرد .

 

پیشینه خبر:

دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران، سه روز پیش نوشت:

بر اساس اطلاعات موثق دریافتى توسط خبرنگار دیده بان، چند روز قبل (حدود یک هفته قبل) یک یوزپلنگ آسیایی نر در منطقه حفاظت شده توران از بین رفته است.

لاشه این یوزپلنگ بالغ در فاصله نزدیکى از جاده تهران – مشهد مشاهده شده و احتمالا بر اثر برخورد با خودرو تلف شده است.

سازمان حفاظت محیط زیست و پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایى از اطلاع رسانى در این خصوص خوددارى کرده و سعى نموده اند این موضوع را مخفى نگه دارند.

بطور حتم تاکنون کالبدگشایی و تعیین علت مرگ این یوزپلنگ انجام شده است اما در راستای سیاست مخفی کاری و عدم شفافیت، این موضوع اطلاع رسانی نشده است.

 

لاشه یوزپلنگ نری که چند روز قبل در منطقه حفاظت شده توران احتمالا بر اثر برخورد با خودرو تلف شده است

نکته قابل تامل اینجاست که مسئولان پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایى به منظور ارائه اطلاعات نادرست و غیر واقعى درخصوص زادآورى و آخرین وضعیت یوزپلنگ آسیایى، تعداد زیادى از خبرنگاران را به پردیسان دعوت می کنند، اما رخداد مهمى چون مرگ یک یوزپلنگ را از مردم و رسانه ها مخفى نگه می دارند.

متاسفانه کلیه زیستگاه هاى مرکزى ایران در استان های یزد، اصفهان، کرمان، خراسان جنوبی و رضوی بیش از سه سال است که از وجود یوزپلنگ ماده تهى شده و عملا زادآورى یوز در این مناطق متوقف شده است.

در شرایطى که تنها دو زیستگاه در کشور (توران و میاندشت) جمعیت زادآور اما شکننده اى از یوز را در خود جاى داده است، در یکى از این دو زیستگاه یعنى مجموعه حفاظتی توران طی ۱۴ ماه گذشته سه یوزپلنگ بر اثر تصادف جاده اى تلف شده اند.

طی چند سال اخیر حداقل شش یوزپلنگ نر، ماده و توله بر اثر برخورد با خودرو در حاشیه منطقه حفاظت شده توران و سه یوز نیز بر اثر حمله سگهای گله در این منطقه از بین رفته اند اما تاکنون هیچ اقدام موثری برای ایمن سازی این قسمت از جاده تهران – مشهد (در محدوده عباس آباد) که از حاشیه منطقه حفاظت شده توران عبور می کند و همچنین جمع آوری آغل گوسفندان و خروج سگ های گله از این منطقه صورت نگرفته است.

هم اکنون تمامی برنامه های حفاظتی کوتاه مدت و بلند مدت در خصوص یوزپلنگ به پروژه حفاظت از یوزپلنگ آسیایی معطوف می شود اما به درستی مشخص نیست این پروژه ی ناموفق چه اقدامات عملی و اجرایی برای حفظ این گونه ارزشمند انجام داده است و برنامه های این پروژه چه دستاوردی به همراه داشته است.

یکی از محورهای اصلی پروژه های ملی محیط زیستی، صداقت و شفافیت با مردم و علاقه مندان به طبیعت است. بطور یقین مخفی نمودن حوادث و رخدادهای تلخ و بزرگنمایی دستاوردهای پروژه، هیچ دلیلی به غیر از سرپوش گذاشتن بر سوء مدیریت و کم کاری های صورت گرفته در آن پروژه ندارد.
 
 
نظر شما
ادامه