کد خبر: ۲۹۴۷۲
تعداد نظرات: ۱۲ نظر
با موضوع «امنیت غذایی مردم، اولویت چندم مسئولان؟» برگزار شد:
در این برنامه «دکتر مهدی خلج» رئیس سازمان دامپزشکی کشور، «دکتر هدایت حسینی» مشاور رئیس سازمان غذا و دارو و «دکتر نیره پیروزبخت» رئیس سازمان ملی استاندارد به بحث و گفتگو پرداختند ...
 
 

حکیم مهر - شب گذشته برنامه گفتگوی ویژه خبری شبکه دو سیما با حضور رئیس سازمان دامپزشکی کشور، مشاور رئیس سازمان غذا و دارو و رئیس سازمان ملی استاندارد به موضوع «امنیت غذایی مردم، اولویت چندم مسئولان؟» پرداخت.

به گزارش حکیم مهر به نقل از باشگاه خبرنگاران جوان، در این برنامه «دکتر مهدی خلج» رئیس سازمان دامپزشکی کشور، «دکتر هدایت حسینی» دامپزشک، مشاور رئیس سازمان غذا و دارو، سرپرست انستیتو تحقیقات تغذیه‌ای و صنایع غذایی کشور و سرپرست دانشکده علوم تغذیه دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و «دکتر نیره پیروزبخت» رئیس سازمان ملی استاندارد در برنامه گفتگوی ویژه خبری به بررسی بحث امنیت غذایی در کشور پرداختند.

 

دکتر خلج در ابتدا در پاسخ به سوال اول مجری برنامه مبنی بر این که آیا موضوع مهرهای اجاره ای را تایید می کنید، گفت: شعار امسال تداوم و آموزش با تمرکز در سلامت است به طوری که خانواده دامپزشکی نقش بی بدیلی در سلامت جامعه دارد.

2 میلیون و 840 بازرسی از اماکن مختلف در سال گذشته

وی با اشاره به این که 2 میلیون و 840 بازدید از اماکن مختلف صورت گرفت که تحت نظارت سازمان دامپزشکی بود، بیان کرد: در این بازدیدها بالغ بر 23 هزار تن فرآورده خوراکی را از بازار خارج کردیم و 5 هزار تن نیز معدوم شد.

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با اشاره به این که دو هزار تن لاشه در کشتارگاه‌های دام و 15 هزار تن لاشه در کشتارگاه‌های طیور از چرخه مصرف خارج شده و امحا شده‌اند، گفت: طبق قانون و آیین نامه دولت مسئولین فنی و بهداشتی از بخش خصوصی با مجوز سازمان دامپزشکی به کار گرفته شده اند.

خلج با بیان این که نظارت ها و بازرسی هایمان چند لایه است ادامه داد: در بخش کشتار طیور و تنوع تولید مسئولین فنی و بهداشتی با همکاران دامپزشکی نظارت های لازم را انجام می دهند.

موضوع مهرهای اجاره ای را تکذیب می کنم/ ممکن است به صورت موردی خطا وجود داشته باشد

وی مسئله مهرهای اجاره ای را تکذیب کرد و گفت: شاید موارد کوچکی از این تخلف وجود داشته باشد، اما نمی‌توان آنها را به تمام جامعه دامپزشکی نسبت داد؛ این کار یعنی اجحاف.

 

دکتر هدایت حسینی مشاور رئیس سازمان غذا و دارو نیز در ادامه با اشاره به این که سازمان غذا و دارو از سلامت مواد غذایی باید اطمینان حاصل کند، اظهار داشت: بر اساس قانون بین سازمان غذا و دارو سازمان دامپزشکی تقسیم کار صورت گرفته است.

نیره پیروزبخت رئیس سازمان ملی استاندارد ایران نیز طی تماس تلفنی با اشاره به این که تمامی مواد غذایی برای صادرات نیز مورد کنترل های لازم قرار می گیرد لذا این موضوع در ضوابط ملی و تفاهم نامه های دو جانبه با کشورها رعایت می شود.

وی با اشاره به این که در صورت لزوم با سازمان دامپزشکی همکاری می کنیم ادامه داد: در مورد مواد لبنی مواردی بوده که اجازه صدور به کشورهای همسایه را نداده ایم و یا حتی مواد لبنی برگشت داده شده و در نهایت منهدم شده اند.

 

در ادامه این گفتگو «دکتر حسین زاده» دامپزشک و ناظر بهداشتی در تماس تلفنی با برنامه در پاسخ به این سوال که آیا مواردی بوده که ناظر بهداشتی در یک مرکز تولید مواد غذایی تخلف کند، گفت: در حال حاضر بستر مناسب برای نظارت بهداشت در حوزه دامپزشکی فراهم نیست و دلیل این است که کارفرما حق دارد مسئول فنی بهداشتی را خود انتخاب کند و مسئول فنی بهداشتی نیز حقوق خود را از کارفرما می گیرد.

دامپزشک امنیت شغلی ندارد

وی اضافه کرد: بعد از اتمام مدت قرارداد نیز کارفرما می تواند دامپزشک مسئول را از مرکز تولیدی اش بیرون کند، لذا وقتی دامپزشک امنیت شغلی ندارد و زیر نظر کارفرما کار می کند چه طور می تواند امنیت غذایی مردم را فراهم سازد.

در ادامه این بحث خلج رئیس سازمان دامپزشکی کشور نیز درباره این که آیا ناظر بهداشتی نباید از کارفرما حقوق بگیرد اظهار داشت: بر اساس ماده 21 قانون سازمان دامپزشکی کشور، آیین نامه ای تحت عنوان آیین نامه نظارت بهداشتی تصویب شده که در این آیین نامه به دلیل آن که وظایف سازمان دامپزشکی بسیار گسترده ذکر شده است، سازمان دامپزشکی تجدید مهندسی شده، به این معنی که یک سازمان پیش قراول در خصوصی سازی و واگذاری امور قابل تصدی گری به بخش غیردولتی است و دامپزشکی در این جا موظف شده است که افرادی که ویژگی خاص دارند و از انجمن دامپزشکی کشور هستند، با آموزش های خاص تحت عنوان مسئول فنی و بهداشتی به کار گرفته شود.

180 کشور جهان به سازمان دامپزشکی اعتماد می کنند

وی با بیان این که سازمان دامپزشکی کشور یکی مرجع صلاحیت دار است گفت: این سازمان علاوه بر این که در قلمرو ملی وظیفه تضمین سلامت دام و طیور را بر عهده دارد بالغ بر 180 کشور جهان نیز به آن اعتماد می کنند چرا که بیش از 70 کالا با حدود 28 هزار مجوز صادراتی وجود دارد که متولی اصلی آنها سازمان دامپزشکی است. به‌عنوان مثال، اکنون آبزیان کشور به دنیا صادر شده و تا به حال حتی یک محموله هم برگشت نخورده، صادرات 170 هزار تن مرغ و تخم‌مرغ، از دیگر مواردی است که مجوز بهداشتی آن از طرف سازمان ارائه شده است..

رئیس سازمان دامپزشکی کشور یادآور شد: طی دستورالعملی که سازمان دامپزشکی کشور با مشارکت سازمان نظام دامپزشکی تنظیم می کند مشخص شده که به گونه ای کار را رقم بزند که ارتباط مالی مسئولین فنی و بهداشتی با کارفرما قطع گردد تا امنیت غذایی را به خطر نیندازد.

وی با بیان این که ما در این راستا دو مکانیزم را در نظر داریم در کشور اجرا کنیم، گفت: اول این که سعی داریم حقوق مسئولین فنی و بهداشتی بر اساس تعرفه خاص و مصوبه شورای عالی کار قرارداد آن ها بسته شود و حقوق آنها به حساب سازمان نظام دامپزشکی ریخته شود و در بصورت غیرمستقیم آن ها بتوانند حقوق خود را از این سازمان دریافت کنند.

خلج اضافه کرد: مورد دیگر این است که کارفرما حسابی در بانک باز کند که حقوق چند ماه را به‌صورت یکجا در آن واریز کرده و به نوعی این مسئولان جزو کادر دامپزشکی محسوب شوند و از سیطره کارفرما بیرون بیایند تا این ارتباط بین مسئولین فنی و کارفرمایان به وجود نیاید. البته سازمان دامپزشکی پیگیر این موضوع است تا به بهترین و ساده‌ترین روش آن را حل کند.

 

دریافت حقوق ناظر بهداشتی از کارفرمای خود نقصی است که وجود دارد

رئیس سازمان دامپزشکی کشور با بیان این که دریافت حقوق ناظر بهداشتی از کارفرما نقصی است که وجود دارد، تصریح کرد: پیشنهاد ما این است که همچنان که در بسیاری از کشورها در یک کشتارگاه اگر ده نفر نیروی دامپزشکی وجود داشته باشد، 8 تا 9 نفر آن ها کادر خود دامپزشکی هستند ولی در آن جا خود کشتارگاه در مقابل سلامت محصولش مسئولیت دارد و یک کادر رسمی دولتی از سوی سازمان دامپزشکی بر همه چرخه تولید بازرسی دارد و ما نیز در وزارت بهداشت به دنبال این هستیم که این نقص را برطرف کنیم.

وی اظهار داشت: برای حل این معضل ما در خیلی از استان ها انجمن صنفی مسئولین فنی و بهداشتی را داریم که نمایندگان آن ها برای رفع این نقیصه و امنیت شغلی آن ها به عنوان مسئولین فنی بهداشتی کادر کشتارگاه می شوند و سازمان دامپزشکی در همه این اماکن نیروی مستمر رسمی دارد.

حسینی مشاور رئیس سازمان غذا و دارو نیز اظهار داشت: در واحدهای تولید مواد غذایی ما مسئولین فنی مستقر هستند و این مسئولین فنی افرادی هستند که صلاحیتشان به تایید وزارت بهداشت می رسد و مسئولیت فنی تولید را دارند و عملکرد این افراد نیز مورد ارزیابی قرار می گیرد.

در بخش دیگری از این گفتگو خلج رئیس سازمان دامپزشکی کشور به بحث مصرف هورمون در مرغ ها اشاره کرد و گفت: مصرف هورمون در مرغ نه عملی، نه علمی و نه قابل اجرا است و این که مرغ رشد می کند ناشی از کار گسترده ای است که طی سالیان متمادی به دلیل اصلاح نژادی مرغ ها و بهبود تغذیه آن ها صورت گرفته است. علاوه بر آن، مرغ‌های تولیدی توسط سازمان دامپزشکی در برابر 40 آلاینده مورد آزمایش قرار می‌گیرند. در مورد آنتی بیوتیک ها نیز سازمان دامپزشکی کشور مدام پایش انجام داده و نمونه برداری می کند، لذا مرغ ما مخاطره ای ندارد.

وی درباره استفاده نان‌های کپک‌زده که احتمال وجود آفلاتوکسین در آنها بالا است، تصریح کرد: در تمام کشورهای دنیا ممکن است چنین کار اشتباهی صورت بگیرد، اما به جرأت می‌توان گفت که دامداران کشور درباره مصرف مواد خوراکی بسیار حساس هستند و به موضوع جیره به‌عنوان اصلی‌ترین جزء تولید نگاه می‌کنند. علاوه بر آن، ظرفیت کارخانه‌های تولید خوراک دام کشور بیش از 14 میلیون تن تخمین زده می‌شود که در ارائه خوراک بهداشتی به دامداران پیش‌قدم است.

همه کشتارگاه های صنعتی ما مجوز فعالیت دارند

خلج با بیان این که هم اکنون 265 کشتارگاه صنعتی در کشور مجوز فعالیت دارند گفت: سازمان دامپزشکی کشور ممتازترین دستگاه اجرایی کشور در ارتباط با راه اندازی سامانه های ردیابی است.

وی در پایان تأکید کرد: امضای تفاهم‌نامه‌های مختلف بین سازمان‌های گوناگون به هیچ عنوان به معنای تعارض نیست، بلکه جهت همگرایی بیشتر برای استفاده از ظرفیت‌های سازمان‌ها بدون دخالت در امور همدیگر است.

 

 
پی نوشت حکیم مهر:

یکی از اشتباهات رایجی که در بین عوام و گاهی متخصصین مشاهده می شود، به کار بردن عبارت «امنیت غذایی» به جای «ایمنی غذایی» است.

امنیت غذایی (Food Security) به مفهوم دسترسی همه مردم و در تمام اوقات، به غذای کافی برای داشتن یک زندگی سالم می باشد. به عبارت دیگر سه عنصر «موجود بودن غذا، دسترسی به غذا و پایداری در دریافت غذا» محورهای اصلی امنیت غذایی می باشند.

ایمنی مواد غذایی (Food Safety) به مفهوم آن است که مواد غذایی سالم و عاری از خطرات بیولوژیکی، شیمیایی، فیزیکی و آلرژی زا بوده و مصرف آن آسیبی به مصرف کننده نخواهد رساند. ایمنی مواد غذایی شامل سایر جنبه های مربوط به سلامتی انسان مانند سوء تغذیه نمیشود.
 
 
انتشار یافته: ۱۲
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مصطفی قلاوند
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۸ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۶
0
2
در ویرانه زندگی میکنیم تا هستیم میسازیم، بترسید از روزی که مجبور به رفتن شویم.
نقش جهان
|
Armenia
|
۱۲:۲۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۶
0
6
متاسفانه مجری این برنامه مهم ،بسیار سعی در کاهش شان اجتماعی دامپزشکان داشت و در خصوص کلیه مطالبی که سوال کرد ناآگاه و بی مطالعه بود که جای تاسف برای این برنامه مهم داشت.البته ....
کارشناس
|
Iraq
|
۱۳:۲۳ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۶
0
2
یک کلمه از حقوق دکترهای بخش دولتی ومقایسه ان با دکترهای وزارت بهداشت می گفتی تا همگان برایمان گریه کنند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۳۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۶
1
3
یک دامپزشک تحت هیچ شرایطی بخیه ای که حتی به یک گوساله زده شده روبازنمیکنه...آیاپزشکان هم این چنین رفتارمیکنندیا...؟؟!!!
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۶
1
5
جناب آقای دکتر خلج خیلی ضعیف ظاهر شدید انتظارمون خیلی بیشتر از اینها بود .جا داشت برای این سازمان رنجور وضعیف طلب بودجه و نیرو میکردید نه از اقتدار ................ سازمان در سطح بین المللی که همه میدانیم .......... بیشتر نیست نه تنها سازمان دامپزشکی ما بلکه کلا وضعیت آموزش دامپزشکی در کشورمان به مراتب از دنیا عقبتره حتی از ترکیه که زمانی برای ما کفش جفت میکردند عقب مانده ایم . بطوریکه اخیرا خودتون از ترکیه واکسن تب برفکی وارد کردید . اون اقتداری که دامپزشکی ایران داشت در سایه اساتید بزرگی مانند پروفسور اسلامی ها تاجبخشها حکمتیها بابامخیرها و.... بود .الان ما فقط شیر بی یال ودم واشکم شده ایم با این وضع اعتبارات و بودجه ..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۶
2
3
دکتر خلج از شان دامپزشکی دفاع کرد و جالب اینکه دیگر مهمانان هم به مجری بی اطلاع نشان دادند که در امر بهداشت فرآورده خام دامی هیچ ارگانی از جمله وزارت بهداشت و سازمان استاندارد که مجری به اشتباه آنرا موسسه معرفی کرد صلاحیت اظهار نظر ندارد جای مباهات است.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۱:۲۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
2
0
در ارتباط با نظر کاربر محترم بالا (نفر ششم )لازم است نکاتی را عرض کنم:
اینکه فرموده اید دکتر خلج از شان دامپزشکی دفاع کرد اتفاقا علیرغم سخنران بودن ایشان متاسفانه در حوزه نظارت بهداشتی دیوار استدلال سازمان دامپزشکی به شدت کوتاه و غیر قابل دفاعست,چه ایشان بدون نظم فکری ................... در پاسخ به سئوالات کارشناس مجری برنامه متوسل به ........................ ارایه آمارهای غیر مستند شده بودند و بیننده برنامه را به یاد ................ می انداخت ................................. کلی گویی در مورد صادرات فراورده های خام دامی به کشورهای مختلف در حالی که همگان میدانیم دیگر کشورهای دست چندم هم فراورده های صادراتی را لا اقل در حوزه تولیدات طیور(در حوزه فراورده دام که اصولا وارد کننده ایم) به کشور مرجوع می نمایند و علیرغم فرصت تاریخی که برای صادرات طیور به کشور روسیه فراهم شده بود را دقیقا به علت عدم نظارت ومشخص نبودن جایگاه نظارتی سازمان دامپزشکی در مقوله ناظران فنی مرغداریها که بیماریهایی چون نیوکاسل و برونشیت و از آن مهمتر بقایای آنتی بیوتیکی که دیگر نه مهمان ناخوانده که مهمان دایمی مزارع پرورشی است و در مقوله صنایع کشتارگاهی که خود رییس سازمان بهتر از هر کس نتیجه پایش های دوره ای سلامت فراورده های طیور را می دانند! از دست رفته باید دانست.
بر خلاف نظر شما این اجرای قانون و صد البته حذف هر تعداد مسئول فنی بهداشتی به قول معروف مهر فروش از نظارت بهداشتی و حمایت همه جانبه از مسئولین فنی بهداشتی شریف و صدیق که متاسفانه آقای دکتر به دلیل عدم انسجام فکری از این معدود فرصت فراهم شده در رسانه ملی برای تشکر و حمایت از آنها استفاده نکردنداست که مجد و شان سازمان را به همراه می آورد.
بهتر بود آقای دکتر خلج به جای ارایه صحبت های همیشگی به شرح اقدامات و رایزنی ها با مقامات بالا دستی در رابطه با حل مشکل چندین ساله نظارت دامپزشکی و گوشزد کردن اهمیت این موضوع لااقل در دوره ریاست خود می پرداختند البته اگر چنین اقداماتی انجام گرفته باشد.
بنظر میرسد مشکل ریاست سازمان علیرغم بسترهای خوب موجود از قبیل رای دیوان عدالت اداری مصوبات هیت وزیران واخیرا ابلاغ مصوبه دولت از طریق وزارت کار به ادارات تابعه استانی رودربایستی ایشان در اجرای قانون با آن بخش از مدیران زیر دستی است که در سایه وضعیت موجود و به بهانه حمایت از تولید ............................. ایجاد کرده و به سبب قدرتمندی تاکنون در برابر اجرای قانون موفق بوده اند.ریاست محترم سازمان نیک می دانند چندی است تشت نظارت معیوب دامپزشکی بر لبه بام قرار گرفته و قرار نیست نا ابد در همین وضعیت بالا بماند به عنوان عضو کوچکی از خانواده بزرگ دامپزشکی از ایشان که با محاسبات این همکار کوچک سالهای آخر خدمت خود را طی می کنند و شاید توفیق خدمت دوباره در این مقام فراهم نباشد عاجزانه تقاضا میکنم در سال مهم اقدام و عمل با اجرای قانون بر زمین مانده نظارت بهداشتی قدم مهمی در اعتلای حرفه شریف اما ناشناخته دامپزشکی بر دارند.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۴۲ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
دوست گرامی انتقاد همیشه راحت ترین کاره. راهکار شما چیه؟ اگر وسعت دید بیشتری داشته باشیم و موضوع را از جمیع جهات از جمله مشکلات اعتباری که کل بدنه دولت با آن درگیره همچنین مشکل جذب نیرو و از همه مهمتر کسب اجازه برای هر اقدامی از وزارتخانه ای که در درجه اول تولید براش مهمه بعد نظارت بهداشتی که این دو همیشه با هم در تعارض هستند و مواردی که من و شما از آن آگاهی نداریم، من به نوبه خودم به این نتیجه رسیدم که تا آنجایی که ممکن بوده از شان دامپزشکی در هر محفلی صحبت و حمایت شده است.
دامپزشک بیچاره
|
Iraq
|
۱۱:۴۱ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
1
0
مگه دامپزشکی شان هم داره فکر کردی کانادا هستی نه بابا اینجا با یک میلیون وپانصد باید شق القمر کنی
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۱۹ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۷
1
0
وقتی یک انسان در یک روستا مورد گزش سگ قرار گیرد مرکز بهداشت همان فرد را که خود مراجع کرده است بر علیه هاری واکسینه می کند به محض گزارش به دامپزشکی کل سگ های روستا که معمولا تعدادشان زیاد است با زحمت مرارت و خطراتی که برای واکسیناتور به وجود می آید توسط دامپزشکی محل واکسینه می شوند مثال ساده را برای رییس سازمان دامپز شکی زدم آقای دکتر خلج بودجه بیماری مذکور توسط وزارت بهداشت تصاحب می شود روسا قبلی و شما هم هیچ کاری نکرده اید ................................. از خانم وحید دستجردی یاد بگیرد دارید بازنشته می شوید مسائل را با مردم و نمایندگان مجلس در میان بگذارید شاید بخشی از بودجه حوزه سلامت به دامپزشکی تعلق گیرد تا بیش از این سلامت مردم و اقتصاد دامداران به خطر نیا فتد نهایتا اگر قبول نکردند استعفا دهید تا شاید تلنگری باشد برای سایرین ..............................
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۱۳:۵۶ - ۱۳۹۵/۰۲/۰۸
ما دامپزشکان باید به عنوان اعضای یک تشکل یاد بگیریم از هم حمایت کنیم و مثل پزشکان باشیم و کار یکدیگر را زیر سئوال نبریم متحد باشیم و برای سازمان دامپزشکی رئیس و معاونینی از جنس خود ما در حوزه تخصص خود تشکر و قدردانی کنیم، جایگاه پزشکان را پیدا می کنیم. نمیدونم چرا ما دوست داریم از حوزه های دیگه تعریف کنیم و خودمونو بکوبیم؟؟؟ در مقابل کسی که از جایگاه و مقام ما تعریف و دفاع میکنه قرار میگیریم؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۵/۰۲/۱۰
2
0
جالبه اقایون میخوان کارمندای بخش ذولتی را به عنوان مسول فنی وارد مراکز غذایی کنند
همون ماهی یک تومن حقوق هم پرید.......
نظر شما
ادامه