کد خبر: ۲۹۷۵۰
 

عوامل دخيل در كاهش قيمت خريد شير خام از دامدار و كيفيت محصولات لبني طي ميزگردي با حضور دست اندركاران اين حوزه در دانشگاه فردوسي مشهد بررسي شد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، به گفته كارشناسان قيمت خريد شيرخام از توليدكننده از ابتداي امسال حدود دو هزار ريال در هر كيلوگرم كاهش يافته است. دلايل اين كاهش در ميزگردي با حضور كارشناسان نهادهاي مرتبط از جمله سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي، اتحاديه صنف كارخانه هاي لبني خراسان رضوي، اداره كل دامپزشكي خراسان رضوي و استادان دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد مورد بررسي قرار گرفت.

توليد روزانه دو هزار تن شير خام در خراسان رضوي

معاون بازرسي و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي در اين نشست گفت: 400 تن شيرخام پاكتي روزانه در دوران شير يارانه اي در اين استان توليد مي شد كه با حذف يارانه اين ميزان به 100 تن كاهش يافت.

«علي باخرد» افزود: با حذف يارانه دولتي شير، روند مصرف شير سنتي رو به افزايش است و بطور متوسط روزانه حدود دو هزار تن شير خام در خراسان رضوي توليد و وارد كارخانه هاي مي شود كه بين 500 تا 700 تن آن عنوان شير كيفي به ساير استانها كه محصول باكفيت توليد مي كنند صادر مي شود.

وي ادامه داد: 150 تن شير نيز به صورت مستقيم در خراسان رضوي مصرف شده و بقيه آن به صورت فرآورده هاي لبني در اختيار مردم قرار مي گيرد.

معاون سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي با اشاره به وجود 104 واحد توليدي با توان توليد روزانه 50 تن فرآورده هاي لبني در اين استان گفت: از آنجا كه كارخانه ها تا سال 1389 يارانه شير مي گرفتند هنوز نتوانسته اند از جلد يك كارخانه يارانه بگير خارج شوند لذا تنوعي در توليد محصولات وجود ندارد.

وي افزود: خراسان رضوي كمترين مراتع كشور را در اختيار دارد لذا 95 درصد خوراك دام مورد مصرف در اين استان وارداتي است.

باخرد ادامه داد: حذف دام كوچك از سياستهاي دولت نهم و دهم بود كه اين امر زيان زيادي به صنعت لبني كشور وارد كرد.

وي گفت: هم اكنون قيمت هر كيلوگرم شيرخام حدود 13 هزار ريال است،اين نرخ در حد خريد يك بطري آب يك ليتري است ولي براي افزايش سرانه مصرف شير بايد فرهنگ سازي عمومي انجام شود.

معاون بازرسي و نظارت سازمان صنعت، معدن و تجارت خراسان رضوي افزود: كارخانجات محصولات لبني توان رقابت در بازارهاي بين المللي را ندارند.

وي با تاكيد بر برندسازي در حوزه توليد ادامه داد: بين 40 تا 50 درصد از لبنيات مصرفي در خراسان رضوي از خارج از استان تامين مي شود.

نظام دامداري ايران نيازمند پيوست فرهنگي

عضو هيات عملي گروه علوم دامي دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد نيز در اين نشست گفت: در چهار دهه اخير هيچ همت و تلاشي براي ترويج مصرف لبنيات انجام نشده است.

«سيدهادي ابراهيمي» افزود: خريد تضميني شير با شروط دخيل در سلامت جامعه و جلوگيري از ورود نامتعارف و غيرضروري شيرخشك نقش مهمي در افزايش كيفيت و حمايت از دامداران دارد.

وي ادامه داد: براي پاستوريزه و بسته بندي كردن يك كيلوگرم شير خام حدود چهار هزار ريال هزينه مي شود زيرا بسته بندي نقش مهمي در رونق بازار لبنيات دارد.

استاد دانشكده كشاورزي دانشگاه فردوسي مشهد گفت: نظام دامداري ايران پيوست فرهنگي و برنامه ريزي درازمدت مي طلبد.

وي افزود: شناسنامه دار كردن شير توليدي ضروري است.

توليدات لبني سلامت محور باشند

كارشناس اداره نظارت اداره كل دامپزشكي خراسان رضوي نيز در اين نشست گفت: از آنجا كه محصولات لبني با سلامت مردم جامعه ارتباط مستقيم دارند لذا توليدات بايد علاوه بر سلامت محوري، آلوده كننده محيط زيست نباشند.

«دکتر عليرضايي طاهايي» افزود: تمركزگرايي در توليد، كاهش هزينه را در پي دارد، هم اكنون محصولات لبني خراسان رضوي توان رقابت در بازارهاي بين المللي را ندارند و بايد به منظور نيل به استانداردهاي لازم براي صادرات محصولات توليدي تلاش كرد.

وي ادامه داد: هر محصولي درجه بندي دارد و تا درجه بندي شيرخام براي شير پاستوريزه اجرا نشود كيفيت شير خام افزايش نمي يابد.

كارشناس اداره نظارت اداره كل دامپزشكي خراسان رضوي گفت: در كشورهايي كه بار ميكروبي شيرهاي توليدي پايين است از حدود 80 سال قبل طرح درجه بندي شيرخام و پاستوريزه اجرا شده است.

معاون سلامت اداره كل دامپزشكي خراسان رضوي نيز در اين نشست گفت: تبليغات سوء نظير وجود روغم پالم در شير و يا آنتي بيوتيك نقش مهمي در كاهش سرانه مصرف شير دارد.

«دکتر محمد رشتي باف» افزود: همچنين كم كردن چربي شير منجر به تغيير طعم آن و دوري از مصرف شير مي شود لذا گرايش مردم به محصولات سنتي بيشتر شده است.

تعطيلي 49 كارخانه توليد محصولات لبني در خراسان رضوي

نماينده اتحاديه صنف كارخانه هاي لبني خراسان رضوي نيز در اين نشست گفت: هم اكنون 104 واحد كارخانه لبني در استان با ظرفيت اسمي شش هزار و 400 تن توليد فعاليت دارند كه ميزان توليد واقعي آنها حدود يك سوم اين ظرفيت است.

«حميدرضا فرزانه» افزود: هم اكنون 49 كارخانه از اين تعداد با ظرفيت كمتر از 30 درصد فعاليت مي كنند.
وي بدون توضيح بيشتر ادامه داد: پس از طرح موضوع استفاده از روغن پالم در محصولات لبني 17 كارخانه در خراسان رضوي تعطيل شد.

نماينده اتحاديه صنف كارخانه هاي لبني خراسان رضوي گفت: همچنين از ابتداي امسال تاكنون ظرفيت اسمي ورود شير به كارخانه ها از هزار و 500 تن به هزار و 100 تن كاهش يافته است.

وي افزود: در اين ميان تعداد واحدهاي توليد لبنيات سنتي از 270 واحد در سال گذشته به 450 واحد طي امسال رسيده است.
 
 
نظر شما
ادامه