حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: عضو کمیسیون کشاورزی مجلس شورای اسلامی اظهار میدارد که در سال ۸۳ بر روی ویروس کرونا تحقیق کرده و نتایج آن را در کنگره بینالمللی دامپزشکی در ایالت کبک کانادا ارائه کرده است. از نظر «دکتر یوسف داودی» کرونا اهمیت همکاری بین دامپزشکان و پزشکان را یکبار دیگر گوشزد کرد.
وی معتقد است که کرونا باعث شده مصرف شیر در جامعه کم شده و شیر دامداران خریدار نداشته باشد. این ویروس همچنین قیمت شیر را پایین آورده به گونهای که پیش از این شیر با قیمت هر کیلو ۲۵۰۰ تومان از دامدار خریداری میشد، اما این رقم الان حدود ۶۰۰ تومان پایین آمده است و فروش آن برای دامدار صرفه ندارد.
از نظر دکتر داودی، وزارت جهاد کشاورزی باید به میدان آمده و شیر را بهشکل تضمینی خرید کند؛ آن را تبدیل به پودر شیر کرده و صادر کند. وی تاکید میکند که الان وقت آن نیست که دام را از خارج بیاوریم. بلکه پولی را که بهعنوان ارز برای خرید دام از خارج صرف میکنیم، باید در اسرع وقت برگردد و از دامداران کشور خرید شود.
حکیم مهر: آقای دکتر، ارزیابی شما از تاثیر کرونا بر وضعیت دامپزشکی کشور چیست؟
ویروس کرونا بین انسان و حیوانات مشترک است، بنده بین سالهای ۸۲ تا ۸۳ در دانشگاه تهران کار تحقیقاتی روی این ویروس انجام دادم. موضوع بنده به طور خاص ابتلای گوسالههای نوزاد به ویروس کرونا و تلفات آنها به علت ابتلا به این ویروس بود.
حکیم مهر: مگر ویروس کرونا از آن زمان وجود داشته است؟
بله این ویروس قدیمی است و از حدود ۸۰ سال پیش شناخته شده است.
حکیم مهر: چه شد که به این نتیجه رسیدید که در مورد کرونا تحقیق کنید؟
به علت تلفاتی که در گوسالههای دامداریهای کشور مشاهده میکردیم، علاقهمند شدیم که روی ویروس کرونا کار کنیم. آن را جدا کردیم و در موسسه رازی مورد آزمایش دید مستقیم با میکروسکوپ الکترونی قرار دادیم. آزمایشات آن انجام و یک مقاله ISI در مجله انگلیسی دانشگاه تهران چاپ شد که مقاله مذکور در بیست و سومین کنگره جهانی دامپزشکی در ایالت کبک کانادا ارائه شد.
حکیم مهر: نتیجه تحقیقات و آزمایشها چه شد؟
بر اساس تحقیقاتی که در مدت یک سال انجام دادیم، متوجه شدیم که این ویروس در گوسالهها موجب عفونتهای شدید ریوی و کبدی و سفید شدن ریهها شده و عامل ۲۸ درصد تلفات است. دومین نشانه این ویروس در گوسالهها، ایجاد اسهالهای شدید و کشنده به علت تخریب کلیپتههای رودهای است.
کرونا، ویروس درشتی است که خوشبختانه برخلاف ویروسهایی مثل تب برفکی که گاهی تا ۱۰۰ کیلومتر جابهجا میشوند، از طریق هوا خیلی نمیتواند جابه جا شود. پوشش لیپوپروتئینی نازک دارد و حساس است و معمولا در برابر مواد ضد عفونی کننده متلاشی میشود. تحمل این ویروس در محیطهای اسیدی بسیار بیشتر از محیطهای قلیایی است. درواقع هر چه بیشتر شرایط قلیایی را ایجاد کنیم، این ویروس زودتر میمیرد. همچنین نور مستقیم آفتاب بعد از حدود ۳ ساعت کرونا را میکشد. درواقع کرونا در درجه حرارت بالای ۴۵ درجه سانتیگراد از بین میرود. به همین دلیل اگر هر غذایی را داخل فر قرار دهیم تا گرما ببیند، ویروس آن کشته میشود.
حکیم مهر: آن زمان چطور این ویروس را کنترل کردید؟
در دامداریها ویروس را به ۲ روش کنترل میکردیم؛ راهکار اول شعله دادن دامداریها و ضدعفونی کردن آنجا با ضدعفونی کنندههای ویروسکش بود. راهکار دوم تجویز یک دوز ویتامین ADC به گوسالهها بود.
حکیم مهر: آیا این خطر وجود نداشت که به انسان سرایت کند؟
خیر، آن زمان اصلاً مساله سرایت به انسان مطرح نبود و اینکه امروز چطور به انسان سرایت کرده، جای سوال دارد. اینکه ویروس به شکل طبیعی آمده یا دستکاری شده، باید بررسی شود. چون بقای ویروس در بدن انسان است و تنها راهی هم که میتواند گسترش پیدا کند، تماس افراد با هم است. اگر مردم با هم در تماس نباشند، ویروس در بیرون از بدن میمیرد و چون وزن آن زیاد است، روی سطوح تهنشین شده و اگر آفتاب ببیند، نمیتواند بیشتر از چند ساعت دوام بیاورد.
حکیم مهر: یکی از نگرانیهای مردم و شاید دامپزشکان، سرایت ویروس از دام به انسان است. آیا ممکن است کرونا از حیوان به انسان منتقل شود؟
ویروس کرونا در پنومونیهای گوساله و انسان وجود داشته اما به آن شکل قوی نبوده است. مثل ویروس تب برفکی که الان به انسان منتقل میشود اما ضایعات آن در دام خیلی زیاد و در انسان کم است. لذا آن را ویروس مشترک ضعیف نامگذاری میکنیم. این نوع از کرونا هم ضعیف بود و در انسانها وجود داشت. اما امروز قضیه متفاوت شده و به شکل پاندمیک درآمده است. اشاعه آن به شکل جهانی است و بسیاری کشورها درگیر آن شدهاند.
حکیم مهر: امروز چه باید بکنیم؟
کرونا اهمیت همکاری بین دامپزشکان و پزشکان را یک بار دیگر گوشزد کرد. اگر کمی عقبتر برویم، میبینیم که بیماری سارس، مرس، تب کریمه کنگو و کرونا بیماریهایی هستند که از دام به انسان منتقل شدهاند. این نشان از نقش دامپزشکی در سلامت واحد جهانی دارد. دامپزشکان در کنترل این بیماریها نقش بسیار مهمی داشتند و سالهای سال با آنها مبارزه کردند.
حکیم مهر: کرونا چه تاثیری در فعالیت دامپزشکان دارد؟
در وضعیت کنونی کرونا، کشورهای دنیا با مشکلات عدیدهای روبرو شدند و برای دامداران و کشاورزان مسائل زیادی پیش آمده است. اول اینکه کرونا باعث شده مصرف شیر در جامعه کم شود و شیر دامداران خریدار ندارد. این در حالی است که مردم باید شیر بیشتری مصرف کنند تا مقاومتر شوند. دامداران از این گلایه دارند که نمیتوانند شیر را نگهداری کنند و اگر کسی آن را نخرد، در بدن دام میماند. اگر شیر فروش نرود، خراب میشود. لذا باید برای این مساله فکر اساسی کرد.
مشکل دوم پایین آمدن قیمت شیر است. کمااینکه پیش از این با قیمت هر کیلو ۲۵۰۰ تومان از دامدار خریداری میشد، اما این رقم الان حدود ۶۰۰ تومان پایین آمده است و فروش آن برای دامدار صرفه ندارد. وزارت جهاد کشاروزی باید این مساله را نیز حل کند تا دامداران ورشکست نشوند.
مشکل سوم این است که دام را از دامداران نمیخرند. مشکل چهارم این است که قیمت نهادهها خیلی گران شده است. مثلا ذرت ۵۰۰ تومان گران شده و جو، سبوس و یونجه نیز به همین میزان گران شدهاند. به طول کلی مواد غذایی دام گران شده و از آن طرف شیر ارزان شده و آن را نمیخرند. اینها به ضرر دامداران است. دامداران در شرایط کنونی تحت فشار زیادی هستند.
حکیم مهر: چه راهکارهایی را پیشنهاد میدهید؟
برای حل مشکل شیر دامداران، وزارت جهاد کشاورزی باید به شکل تضمینی خرید کند، به شکلی که اگر هم مردم کم مصرف کردند، در دست دامداران نماند. یکی دیگر از راهکارها تبدیل شیر به پودر شیر و صادرات آن است.
در مورد دام الان وقت آن نیست که ما دام را از خارج بیاوریم. پولی را که بهعنوان ارز برای خرید دام از خارج صرف میکنیم، باید در اسرع وقت برگردد و از دامداران کشور خرید شود. در شرایط بدی که در مبارزه با کرونا داریم، اصلا صلاح نیست که پول بدهیم و دام و گوشت یارانهای از خارج و کشوری مثل برزیل بخریم. گوشت روی دست دامداران ما مانده است و کسی آن را نمیخرد.
پیشنهاد دیگر من این است که مسئولان باید به سرعت به دنبال واکسن بروند تا بلکه بتوانیم پیشگیری را سریعتر انجام دهیم. همچنین امکاناتی را که برای ضد عفونی لازم است، باید تامین کنیم. در حال حاضر بهترین راه مبارزه با کرونا، قرنطینههای خانگی است. ویروس به دنبال آن میگردد تا یک نفر را پیدا کند و به بدن او برود.
حکیم مهر: بهعنوان حرف آخر...
دامپزشکان جزء حرفههایی هستند که سالهای سال با بیماریهای عفونی و بسیار واگیر روبرو بودهاند. بیماریهایی مثل تب برفکی و آنفلوانزای طیور که هم عفونی و هم واگیردار هستند. کرونا نیز وضعیت مشابهی دارد.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
ایا سازمان دامپزشکی در بهداشت کشور نقش ندارد؟؟
در ریشه کنی بیماری انفلوانزا چه کاره که نشد همکاران ما در داخل فارمها مستقیما و جان برکف در معدوم سازی طیور بودند ولی هیچگاه از ان تقدیر و تشکر نشد و همیشه در انزوا نگه داشته شده اند
ایا با حضور دوستانی مثل شما نباید جایگاه دامپرشکی ارتقا یابد؟؟