حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: معاون آموزشی وزیر بهداشت و رئيس کمیته اپیدمیولوژی بیماری کرونا در ویدیوکنفرانس خبری خود با رسانههای مطرح کشوری، پاسخگوی سوالات آنان بود.
«دکتر علیاکبر حقدوست» معتقد است که در حال حاضر انتقال کرونا از سگ به انسان را به صورت خیلی محدود دیدیم، اما هنوز حیوانات خانگی یا اهلی دیگر، حتی میزبان فرعی این ویروس نبودند.
از نظر او انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت، اگرچه یک مساله بسیار مهم است اما طرح آن در مقطع زمانی کنونی که همه ذهنها درگیر کنترل بیماری کروناست، سبب به حاشیه رفتن اصل موضوع میشود.
حکیم مهر: آقای دکتر، آیا کرونا بیماری زئونوز بوده و خطری درخصوص انتقال از حیوان به انسان دارد؟
ویروس کرونا از حیوان به انسان منتقل شده اما همان زمانی هم که در حیوان بوده، همه حیوانات را آلوده نمیکرده است. این ویروس به شکل اختصاصی در خفاش یا چند گونه دیگر میچرخیده و میزبان اصلی آن، این حیوانات بودهاند. سایر حیوانات به این ویروس آلوده نمیشدهاند. در حال حاضر میزبان اصلی کرونا، انسان است و این ویروس از انسان بهعنوان میزبان اصلی به انسان دیگر منتقل میشود.
حکیم مهر: آیا امکان درگیری حیوانات وجود دارد؟
با توجه به دانش فعلی ما و رفتاری که ویروس تا به اینجای کار از خود نشان داده، اگر حیوانات به این ویروس آلوده شوند، میزبان فرعی آن خواهند بود. لذا اصطلاحا ما به آن میزبان تصادفی میگوییم. اگر میزبان تصادفی یک ویروس حیوان باشد، به این معنی نیست که تمام گونههای حیوانات به آن مبتلا میشوند. مثلا در حال حاضر انتقال کرونا از سگ به انسان را به صورت خیلی محدود دیدیم، اما هنوز حیوانات خانگی یا اهلی دیگر، حتی میزبان فرعی این ویروس نبودند. اگر هم کرونا بین انسان و حیوانی مثل سگ منتقل شود، قطعا میزان خطر آلوده شدن سگ نسبت به انسان کمتر است. همچنین احتمال اینکه سگ آلوده یک انسان را آلوده کند، کمتر از یک انسان آلوده دیگر است. چون میزبان فرعی است.
حکیم مهر: آقای دکتر، شیوع ویروس کرونا در جهان، یک بار دیگر اهمیت رشته دامپزشکی را به همه گوشزد کرد. بحث انتقال دامپزشکی از وزارت جهاد کشاورزی به وزارت بهداشت خیلی وقت است که مطرح شده. حضرتعالی بهعنوان معاون آموزش وزیر بهداشت، آیا از این طرح حمایت میکنید؟
انتقال آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت، اگرچه یک مساله بسیار مهم است اما طرح آن در مقطع زمانی کنونی که همه ذهنها درگیر کنترل بیماری کروناست، سبب به حاشیه رفتن اصل موضوع میشود. ما در سلامت یک اصل و یک مفهوم کلی تحت عنوان «سلامت واحد» داریم. از نظر ما سلامت، پزشکی، دامپزشکی و تمام مکانیسمهای کنترل و ارتقای سلامت بین انسان، دام، گیاه و محیط زیست اشتراکات بسیار بالایی دارند. هرچقدر ما بتوانیم روی این نقاط اشتراک دست بگذاریم و این همبستگی را تقویت کنیم قطعا همه جا برای ما منفعت به ارمغان خواهند آورد. در این میان گاهی اوقات ممکن است لازم باشد یا شرایط ایجاب کند که ادغام فیزیکی آموزش پزشکی و دامپزشکی را هم مدنظر قرار دهیم و گاهی هم ممکن است شرایط ایجاب نکند و بتوانیم بدون تغییرات فیزیکی، همبستگی، همراهی و انسجام آموزشی را در این رشتهها افزایش دهیم. اما قطعا این مسالهای است که باید در آینده در مورد آن فکر کنیم و مساله امروز ما نیست.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.