حکیم مهر - برنامه زنده نیمروزی پنج شنبه نوزدهم آبان ماه سالجاری در شبکه رادیویی سلامت به موضوع عرضه گوشت بستهبندی شده در میادین میوه و تره بار و نظارت بهداشتی بر آن اختصاص داشت.
در ابتدای این برنامه یکی از شنوندگان در گزارشی از پیش ضبط شده گفت : یک بار از میادین گوشت چرخکرده بستهبندی شده خریدم اما چون غضروف و امثالهم که نمیدانم چیست همراه گوشت چرخ شده بود دیگر نمیخرم.
وی افزود : این گوشتها کیفیت آنچنانی ندارد و اگر روی آن خوب است زیر آن خوب نیست!
شنونده دیگری هم در این زمینه گفت : کیفیت گوشتهای عرضه شده در میادین میوه و تره بار و قیمت آن خوب است اما در جریان نظارت بر آن نیستم.
یک شنونده دیگر هم در پاسخ به این سؤال که کیفیت گوشتهای بسته بندی شده که در میادین عرضه میشود چطور است گفت : کیفیت آن خوب نیست چون گوشت یخ زده و سنگدان را با چرخ کرده مخلوط میکنند.
پس از این گزارش رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات که مهمان تلفنی برنامه بود در پاسخ به این سؤال که آیا گوشت در میادین میوه و تره بار صرفاً بصورت بسته بندی شده عرضه می شود یا خیر گفت : در حال حاضر به هر دو صورت بسته بندی شده و باز عرضه میشود که این از نظر سازمان دامپزشکی تخلف نیست به شرطی که گوشت باز واجد مهر بازرسی و نظارت همکاران ما در کشتارگاه باشد.
دکتر سید علی امامی در ادامه از مجری برنامه خواست به اهمیت نظارت بهداشتی اشاره نماید.
وی بدون اشاره به نقش شهرداریها در تأمین جایگاه عرضه بهداشتی دام زنده گفت : از مردم به دلیل استقبال بسیار خوب از مراکزی که در عید سعید قربان سازمان دامپزشکی برای عرضه دام در نظرگرفته بود تشکر میکنم.
رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات در تشریح اهمیت نظارت بهداشتی افزود : یکسری از بیماریهایی که میتواند به انسان از طریق گوشت منتقل شود باید قبل از کشتار در دام زنده مورد بازرسی قرار گیرد.
وی ادامه داد : برخی بیماریها در دام علائم بالینی واضحی ندارند مثلاً بیماری تب کریمه کنگو در دام تب گذرایی ایجاد میکند و علامتی هم روی گوشت ندارد و در صورت ابتلای انسان حتی میتواند منجر به مرگ شود.
مجری پزشک برنامه (دکتر خلیقی) با بیان این نکته از سوی دکتر امامی که از ظاهر گوشت شاید افراد قادر به تشخیص این بیماری نباشند گفت : این مسئله اهمیت مهر دامپزشکی روی گوشت را نشان میدهد.
رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات درباره گزارش پخش شده هم گفت : توصیه ما استفاده از محصولات بستهبندی شده به دلیل اعمال نظارتهای چندباره روی آن توسط دامپزشکان است.
دکتر امامی درباره نارضایتی یکی از شهروندان گفت : مردم میتوانند با قابلیت ردیابی تولیدکننده محصول کم کیفیت را شناسایی کنند و یا حداقل دفعه بعد از خرید محصولات متعلق به آن نشان تجاری پرهیز کنند.
وی افزود : با این وجود سطح رضایت شهروندان از عرضه بسته بندی گوشت قرمز بسیار بالا است.
در این هنگام مجری برنامه پیامک یکی از شنوندگان را مبنی بر آنکه در میادین میوه و تره بار انگار یک درصد هم نظارت صورت نمی گیرد و رو و زیر گوشت تفاوت دارد خواستار ارائه توضیح دکتر امامی شد.
رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات در پاسخ گفت : البته ما این را تأیید نمیکنیم ولی در بحث بازاریابی تولیدکنندگان معمولاً قسمتی را که مورد پسند مشتری است رو قرار میدهند.
وی افزود : برخی از بستهبندیها هم شفاف هستند و بدین ترتیب زیر و روی گوشت در معرض دید خریدار است و مردم می توانند از اینگونه بسته بندی ها استفاده کنند.
در این بخش از برنامه دکتر خلیقی گفت : احساس میکنم عده زیادی ناراضی هستند و لابد یک چیزی هست که میگویند.
این مجری پزشک از دکتر امامی پرسید : آیا سازمان دامپزشکی فقط در بحث بهداشت گوشت و عدم بیماریزا بودن و بحث عدم وجود میکروب و انگل نظارت دارد یا روی مباحثی نظیر نحوه بازاریابی تولیدکننده ، کیفیت و رنگ و چگونگی عرضه گوشت هم کار میکند؟
رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات در پاسخ گفت : وظیفه سازمان دامپزشکی نظارت بهداشتی است و سایر مسائل نظیر کم فروشی یا عدم توجه به برچسب و نوع محصولی که داخل بسته بندی است با اداره صنعت، معدن و تجارت یا بازرگانی سابق است.
وی افزود : همانطور که شما فرمودید هموطنان ما به مسائل بهداشتی نظیر وجود کیست یا انگل و امثالهم اشاره نداشتند و این نشان میدهد که نظارت ما در دو سه مرحله انجام میشود.
دکتر امامی در ادامه گفت : خریدار باید شرایط نگهداری و عمر ماندگاری محصول را از روی برچسب بسته بندی مطالعه کند و مثلاً گوشت تازه را در دمای صفر تا چهار درجه و گوشت منجمد را در دمای منهای 18 درجه نگهداری نماید.
وی افزود : اگر در طول مدت نگهداری در میادین تا عرضه این شرایط رعایت نشده باشد در کیفیت گوشت موثر خواهد بود و مثلاً تغییر رنگ رو و زیر گوشت ممکن است حاصل شرایط حمل و توزیع و عرضه باشد که پس از نظارت ما اتفاق افتاده است!
رئیس شبکه دامپزشکی در پاسخ به این سؤال که مردم تصور میکنند گوشت چون در میادین ارزان تر عرضه میشود پس از کیفیت پایین تری هم برخوردار است گفت : اگر اجازه بدهید درباره قیمت بحث نکنیم اما تصورم این است که به دلیل حجم مراجعه مردم، برای رعایت حقوق مصرف کننده، سازمان میادین میوه و تره بار شهرداری گوشت و سایر محصولات را ارزانتر عرضه می کند.
پس از این بخش نوبت به نظارت بهداشتی بر سوپر پروتئینیها یا قصابیها رسید و در ابتدا گزارشی در این زمینه پخش شد.
یکی از شنوندگان در این گزارش پرسید با توجه به تفاوت قیمت هر کیلو نه هزار تومان گوشت چرخ کرده با چرخ نکرده در قصابیها آیا اینکه می گویند سنگدان مرغ با گوشت چرخ کرده مخلوط میکنند صحیح است و آیا مصرف اینگونه گوشتها مضراتی دارد یا خیر؟
پس از پخش این گزارش دکتر داریوش جهانپیما معاون فنی اداره کل دامپزشکی استان تهران دیگر مهمان تلفنی برنامه بود.
وی در پاسخ به این پرسش که آیا سنگدان مرغ یا چربی زیاد از حد و غضروف و امثالهم به گوشت چرخ کرده اضافه میشود و آیا دامپزشکی تنها وظیفه نظارت بهداشتی بر عدم وجود میکروب و ویروس دارد یا روی مسائلی نظیر عدم وجود سنگدان مرغ و رعایت درصد چربی و امثال این هم نظارت دارد گفت : به دلیل فرم ظاهری گوشت چرخکرده و تخریب بافت و تماس بیشتر با اکسیژن هوا احتمال فساد گوشت چرخ کرده بیشتر است.
دکتر جهان پیما درباره دلیل ارزانتر فروخته شدن گوشت چرخ کرده گفت : چون قطعاتی از گوشت و حتی قسمتهایی از چربی برای آنکه بسته از نظر بازاریابی جالبتر به نظر آید حذف میشود، زوائد باقیمانده در گوشت چرخ کرده استفاده میشود و قیمت اصلی هم بر گوشت مترتب است، هر چند که این معادلات علمی نیست و در کشورهای دیگر چنین اتفاقاتی رخ نمیدهد.
معاون فنی اداره کل دامپزشکی استان تهران درباره علت ارزانتر بودن گوشت بسته بندی شده در میادین میوه و ترهبار شهرداری نسبت به فروشگاههای سطح شهر هم گفت : کیفیت در اینجا مصرف نیست و بحث صرفاً تجاری است و شرکتی موفق است که بازارهای مختلف را پر کند و بازارهای سازمان میادین مخاطب پرجمعیت و با درآمد متوسط دارند و لذا این یک منطق اقتصادی است.
دکتر جهان پیما درباره مصرف سنگدان در گوشت چرخ کرده با رد عرضه سنگدان چرخ کرده در میادین میوه و تره بار گفت : این مسئله یک تقلب محسوب میشود و اگر مواردی مشاهده شود ضمن برخورد قانونی متخلفین به دادگاه ارجاع داده میشوند.
وی در پاسخ به سوالی درباره راه تشخیص گوشت سالم از ناسالم با اشاره به شاخصهای ارگانولپتیک و ظاهری گوشت گفت : رنگ و بوی گوشت دو معیار مهم در تشخیص گوشت سالم از ناسالم برای مردم محسوب میشود و عمدتاً بوی تند گوشت فاسد مربوط به چربی است و این در حالی است که تغییر رنگ گوشت به سوی سبز یا سیاهشدگی عمدتاً به فعالیت میکروبها مربوط است.
وی افزود : در صورت وجود آلودگی قارچی روی گوشت بصورت یک بافت مخملی آبی و غیره دیده میشود.
دکتر جهانپیما در پایان این بخش درباره عرضه کنار خیابان گوسفند زنده هم گفت : این نوع عرضه مصداق عرضه قاچاق است و با برپایی جایگاهها و میادین عرضه دام ، اینگونه دامها توسط شهرداری جمع آوری و به اینگونه مراکز هدایت میشوند.
پس از این بخش نوبت به سومین دامپزشک مهمان تلفنی رسید.
دکتر آراسب دباغ مقدم نایب رئیس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی درباره اظهارات دکتر امامی رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات گفت : ضمن احترامی که برای ایشان و همه همکاران خوبم قائلم این نکته را باید عرض کنم که قطعاً و بلاشک سازمان دامپزشکی و مسئولین فنی کشتارگاهها و مراکز بستهبندی مسئول کیفیت هستند و نه فقط بهداشت!
وی افزود : در کتب جدید گوشت از عنوان meat hygiene یا بهداشت گوشت استفاده نمیشود بلکه از عبارت wholesomeness یا سلامت کلی گوشت استفاده میشود.
دکتر دباغ مقدم در ادامه گفت : ما نمیتوانیم بگوییم مسئول فنی – بهداشتی داریم تا فقط ببیند گوشت انگل دارد یا خیر و زیر و روی گوشت هم هرچه گذاشتند کاری نداشته باشد و مصرف کننده به سازمان معدن و تجارت و نمیدانم...چی مراجعه کند!
وی افزود : اصلاً چنین صحبتی نیست و قطعاً سازمان دامپزشکی و همکاران محترم من مسئول کیفیت هستند و اگر بگوییم دامپزشک مسئول کیفیت نیست فاجعه به بار میآید و اگر اینطور باشد باید از هر سازمانی یک نفر مسئول فنی بکار بگیریم که چنین چیزی در هیچ کجای دنیا پذیرفتنی نیست.
دکتر دباغ مقدم در ادامه برنامه گفت : متأسفانه یک مطلبی که به آن اشاره نمیشود و نشد این است که بر اساس قانون باید صندوقی ایجاد شود و حقوق مسئول فنی زیر نظر نظام دامپزشکی به این صندوق واریز شود تا آنان از این صندوق حقوق بگیرند اما این قانون اجرا نشده است.
وی افزود : دریافت حقوق و مزایای دامپزشکان از کارفرمایان نقطه ضعف نظارت بهداشتی و مانع اجرای درست آن است.
دکتر دباغ مقدم در پایان گفت : در هیچ کجای دنیا سابقه ندارد که ناظر از نظارت شونده حقوق دریافت کند ولی در کشور ما این اولین و آخرین نمونه آن است!
گفتنی است در پایان این برنامه دکتر خلیقی مجری پزشک برنامه قول داد این موضوع در برنامههای آتی به بحث گذاشته شود.
خبر مرتبط :