سخنگوی سازمان غذا و دارو تشریح کرد:
نخستین واکنش وزارت بهداشت به ادعای «دکتر بهادر حاجی‌محمدی» درباره وجود سم «آفلاتوکسین» در لبنیات پاستوریزه

حکیم مهر: صبح امروز اظهارات «دکتر بهادر حاجی‌محمدی» دامپزشک، متخصص بهداشت مواد غذایی و استادیار دانشکده بهداشت دانشگاه علوم پزشکی یزد در برنامه زنده صدا و سیما، موجی از نگرانی را در بین اقشار مختلف به وجود آورد.

به گزارش حکیم مهر، وی در این گفتگو اظهار داشت: ۶۲ درصد شیرهای پاستوریزه تبریز، ۶۰ درصد شیرهای پاستوریزه ساری و ۳۳ درصد شیرهای پاستوریزه تهران و اردبیل آلوده به سم آفلاتوکسین هستند!

در پی این اظهارات، سخنگوی سازمان غذا و دارو در ارتباط با طرح ادعایی مبنی بر وجود سم «آفلاتوکسین» در عمده‌ مواد لبنی در کشور، توضیحاتی ارائه کرد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از مهر، «دکتر کیانوش جهانپور» گفت: در سال‌های اخیر میزان «آفلاتوکسین» در مواد غذایی از جمله لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است ضمن اینکه کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی مختلف دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است.

وی افزود: متأسفانه این شیوه ورود موضوع درست نیست و ظاهراً هم این رفتار نادرست باب شده است.

جهانپور ادامه داد: موضوع آفلاتوکسین در مواد غذایی موضوعی جهانی است، حداقل چهار دهه نقل محافل علمی و فنی است و بررسی روند آن در ایران نشان می‌دهد در همه سالهای اخیر میزان آفلاتوکسین در مواد غذایی از جمله لبنیات و خشکبار روند کاهشی داشته است. متأسفانه هر از گاهی افرادی بدون اشاره به مقدمه و موخره، مطالبی را مطرح می‌کنند که نه تنها کمکی به ارتقای سلامت و سواد سلامت جامعه نمی‌کند بلکه به تشویش اذهان هم می‌انجامد.

وی گفت: آفلاتوکسین موضوعی است که سال‌ها محل تمرکز و توجه سازمان بهداشت جهانی و فائو و بالطبع نظام سلامت و نهادهای نظارتی کشور هست و موضوع جدیدی نیست که انگار یک کشف جدید باشد و در یک برنامه تلویزیونی زنده افکار عمومی را با آن بمباران کنند، گویی بلایی یک شبه آن هم بر سر مردم ایران نازل شده است.

سخنگوی سازمان غذا و دارو، افزود: آفلاتوکسین یک معضل در مواد غذایی به ویژه لبنیات و خشکبار و فرآورده‌های گیاهی است. کشورهای مختلف حد مجاز متفاوتی برای آن در مواد غذایی مختلف دارند و استانداردهای ایران عموماً در حد استانداردهای ایالات متحده تعریف شده است البته استانداردهای اروپایی سخت گیرانه تر است.

وی با بیان اینکه در همه سال‌های اخیر تلاش شده است میزان آفلاتوکسین در محصولات غذایی کاهش یابد و حتی مروری بر مطالعات نشان می‌دهد این میزان در مواد غذایی از جمله لبنیات تولید داخل روند کاهشی داشته است، افزود: مسئولین فنی، واحدهای کنترل کیفیت و سازمان غذا و دارو در این زمینه کوشش فراوانی داشته‌اند و از این نظر محصولات غذایی بسته بندی و تولیدی صنایع غذایی و لبنی به مراتب وضعیت بهتری از محصولات فله‌ای و عرضه سنتی دارند.

سخنگوی سازمان غذا و دارو، تاکید کرد: بسیاری از محصولات غذایی و لبنی ما با پاس کردن همین استانداردها به خارج از کشور صادر می‌شوند، البته هیچکس مدعی حذف آفلاتوکسین نیست لکن طرح موضوع به صورت یک جانبه آن هم به گونه‌ای که این معضل خاص محصولات غذایی داخلی است و گویی بلایی یک شبه نازل شده بدون اشاره به سوابق و وضعیت سایر کشورها قطعاً رفتار اطلاع رسانی درستی نیست، چنانکه در مطالعات در کشورهای مختلف ۷ تا ۸۴ درصد آلودگی محصولات لبنی و فرآورده‌های گیاهی بسته به زمان و فصل نمونه گیری به آفلاتوکسین گزارش شده است، در ژاپن تا ۱۴ درصد، در ترکیه بیش از ۱۲.۴ درصد گزارش شده است، مضافاً به اینکه استاندارد حد مجاز آفلاتوکسین در کشورهای مختلف در محصولات مختلف متفاوت هست.

جهانپور در پایان افزود: در هر حال سازمان غذا و دارو در این زمینه تلاش لازم را داشته و البته کاهش آلودگی به آفلاتوکسین مستلزم ورود جدی و مشارکت بین بخشی سایر نهادهای متولی تولید غذا و محصولات کشاورزی و دامی و ساماندهی و شناسه دار شدن مزارع و حلقه‌های اولیه زنجیره تولید است، مضافاً اینکه امروزه تکنیک‌های حذف یا کاهش آفلاتوکسین در فرآیند تولید نیز به مرحله صنعتی شدن رسیده و چشم انداز مثبتی در این زمینه فرا روی صنایع غذایی متصور است.