کد خبر: ۲۰۶۷۰
تعداد نظرات: ۱ نظر

با توجه به فرا رسیدن سال نو و استقبال مردم از ماهی قرمز در سفره های هفت سین، سازمان دامپزشکی کشور به هموطنان توصیه کرده است که نکات بهداشتی را خرید و نگهداری ماهی قرمز رعایت کنند.

به گزارش روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، ماهی قرمز یکی از نخستین ماهیان آکواریومی است که توسط بشر نگهداری شده است؛ خاستگاه اولیه این ماهی کشور چین می باشد و با گذشت زمان به نقاط دیگر جهان معرفی شده است.

ماهی قرمز انواع مختلف دارد که بزرگترین آنها حداکثر تا 60 سانتی متر رشد می کند و حداکثر وزنی معادل 5.4 کیلوگرم دارد ولی اغلب آنها در اندازه های کوچک رشد می کنند که در آکواریوم نگهداری می شوند.

در شرایط مناسب، ماهی قرمز ممکن است بیش از 20 سال عمر کند ولی بیشتر ماهیان قرمز خانگی به دلیل شرایط نگهداری معمولا بیشتر از 6 تا 8 سال زنده نمی مانند.

نخستین نکته در خرید این ماهیان این است که ماهی قرمز را باید حتما از مراکز معتبر و تحت نظارت و کنترل شهرداری و دامپزشکی تهیه کنیم و از خرید ماهی از فروشندگانی که ماهی ها را به صورت متراکم و در محل و در شرایط نامناسب بهداشتی و زیستی (از قبیل شرایط نامناسب اکسیژنی و دمایی آب) نگهداری می کنند، خودداری کنیم.

ماهی قرمز باید دارای ظاهر و تحرک مناسب و شنای متعادل باشد؛ به این ترتیب حتما باید از خرید ماهیانی که علایمی نظیر این که باله ها به صورت تاخورده و جمع شده درآمده باشند و یا در اطراف دهان یا سطح بدن، لکه های پنبه مانند داشته باشند و یا این که لبه باله ها خورده و سائیده شده باشد باید خودداری نمایند.

ماهی نباید بی قرار بوده و بدون آنکه در یکجا قرار گیرد، پیوسته بدن خود را به اطراف بمالد، چشم ها نباید به صورت یکطرفه یا دوطرفه بیرون زده باشد و نباید پولک های ماهی ریخته شده باشد.

برای نگهداری ماهی قرمز باید توجه کرد که در نگهداری طولانی مدت ماهیان قرمز مثلاً در خانه و کنار سفره های هفت سین مقدار آب موردنیاز هر قطعه ماهی انگشت قد حداقل یک لیتر منظور شود و یک تا دو بار در هفته آب ماهیان را تعویض کرد و از شن و ماسه های رنگی و تیز جهت تزیین آکواریوم ها و تنگ های ماهیان استفاده نکرد.

از دیگر توصیه های بهداشتی برای نگهداری ماهی قرمز این که آکواریوم ها باید با محلول های نمک طعام (سی گرم در لیتر به مدت ده دقیقه) ، ترکیبات آمونیوم 4 تایی به مقدار 1-1/0 گرم در لیتر آب به مدت 15-1 دقیقه و یا ترکیبات یده به مقدار 200 میلی گرم در لیتر آب به مدت ده ثانیه به صورت دوره ای شستشو و ضدعفونی و گندزدایی شود؛ تذکر این که این مواد برای ضدعفونی آکواریوم بوده و برای ماهی خطرناک است.

استفاده از دستکش خصوصا برای افراد حساس و دارای سوابق آلرژی، شستشوی کامل دست ها با آب و صابون بعد از هر بار دست زدن به آب یا ماهیان زینتی، جلوگیری از دست زدن کودکان به ماهیان و آموزش بهداشت فردی به آنها و عدم دستمالی چشم، صورت و دهان بعد از کار با آکواریوم، نگهداری مناسب غذاهای ماهیان آکواریومی در جاهای خنک و تاریک و خشک در ظروف کاملاً در بسته و رعایت تاریخ مصرف برای این مواد غذایی از دیگر توصیه هایی است که باید به آنها توجه کرد.

به یاد داشته باشیم که ماهی قرمز باید با غذاهای کم پروتیین و سرشار از کربوهیدرات تغذیه شوند و بهتر است که غذا در سطح آب شناور بماند؛ استفاده از غذای آماده بهتر است. غذادهی بایستی یک یا حداکثر دو بار در روز و به اندازه ای باشد که در مدت یک تا دو دقیقه مصرف شود.

نکاتی از قبیل رعایت دوره ای حداقل 2 هفته ای قرنطینه ای برای ماهیان جدیدالورود در یک آکواریوم جداگانه، جداسازی تمامی موارد اختلال و بیماری از سایر ماهیان و طی دوره زمانی برای آنها، مراجعه به دامپزشک در صورت بروز هر نوع علائم و ناراحتی در ماهیان آکواریومی و مراجعه به پزشک در صورت بروز هر نوع علائم و ناراحتی های پوستی نیز باید مد نظر قرار گیرد.

بر این اساس، آب مورد استفاده به این منظور باید بهداشتی بوده و در مورد آب های شرب شبکه آبرسانی شهری باید یا کلرزدایی گردد و یا جهت تعادل گازها و خروج کلر قبل از مصرف حداقل به مدت 48 ساعت در ظروفی دهان گشاد نگهداری و ذخیره گردد، در صورت عزیمت به مسافرت و یا ترک منزل ماهیان را دراماکن محصور مجاز مشخص شده جهت این منظور رهاسازی کرده و یا آن را به اقوام خود هدیه و یا به آکواریوم دارها تحویل نمایید.

و آخر اینکه از قرار دادن آکواریوم ها و یا تنگ های ماهی در جلوی نور مستقیم آفتاب، کنار شومینه ها و یا داخل آشپزخانه خودداری کنیم.

با رعایت این نکات، نوروزی سالم برای خود و ماهیان قرمز سفره هفت سینمان فراهم خواهیم کرد.

 

 

برچسب ها: ماهی قرمز،
انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
مجید ابن النصیر، دانشجوی دکترای عمومی دامپزشکی دانشگاه تهران
|
-
|
۱۲:۱۲ - ۱۳۹۳/۱۲/۲۶
0
0
جا داره تاکید بشه که 1.بهتره کلا مردم عزیز نخرند! و 2.در آب های آزاد و رودخانه و غیره رهاسازی نکنند! این ماهی ها در صورت آزاد شدن در آب های آزاد، حیات ماهیان وحشی و بومی مملکت رو تهدید می کنه و نظم اکوسیستم رو بر هم میزنه! هرگز لاکپشت گوش قرمز و ماهی قرمز رو در آب های آزاد رهاسازی نکنید و فقط در استخر ها و محیط های بسته و مصنوعی باید باشند و یا ترجیحا به افرادی که آکواریم دارند بدهید تا زنده بمونند.
نظر شما
ادامه