کد خبر: ۵۰۷۵

حکیم مهر - دکتر بهرام کاظمی، عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی و مجری طرح اظهار کرد: هیداتیدوز (بیماری کیست هیداتید) یک بیماری انگلی مشترک بین انسان و دام است که کرم بالغ آن در روده سگ زندگی می‌کند اما مرحله واسط‌ آن به نام کیست هیداتیک در احشاء دامها ( گوسفند و گاو ) مشاهده می‌شود و انسان را هم مبتلا می‌کند.

وی با بیان این که مرحله واسط کرم «اکینوکوکوس گرانولوزوس» (عامل ایجاد بیماری کیست هیداتیک) در انسان از نظر بهداشت عمومی در بسیاری از مناطق جهان اهمیت دارد، تصریح کرد: چون کرم بالغ در انسان ایجاد نمی‌شود؛ تشخیص اولیه بیماری، فقط با روشهای سرولوژی میسر است و در دسترس بودن انتی ژن اختصاصی بسیار مهم است؛ به علت مشاهده واکنش متقاطع با سرم بیماران مبتلا به بیماری‌های دیگر تشخیص سرولوژی آن نیز با مشکلاتی همراه است.

وی افزود: مهمترین راه ابتلا به این بیماری، وارد شدن تخم انگل همراه با سبزیجات آلوده به بدن است ولی کرم در بدن انسان بالغ نمی‌شود و به صورت کیست در احشا مشاهده می‌شود. همچنین استفاده از احشای دامهای آلوده توسط سگ‌های ولگرد نیز در نگهداری چرخه زندگی انگل در طبیعت کمک می‌کند.

کاظمی خاطرنشان کرد: تشخیص بیماری به اختصاصی بودن آنتی‌ژن مورد استفاده بستگی دارد و دسترسی به آنتی‌ژن مناسب عاملی بسیار مهم در تشخیص اختصاصی بیماری به شمار می‌آید.

مجری طرح برگزیده گروه علوم پایه جشنواره تحقیقاتی رازی ادامه داد: در این تحقیق که در راستای خودکفایی در تهیه کیت‌های تشخیص طبی در داخل کشور انجام شد به کمک مهندسی ژنتیک یکی از آنتی‌ژنهای اختصاصی انگل به نام آ‌نتی ژن B به صورت نوترکیب تهیه شد و به عنوان آنتی‌ژن در تست تشخیصی ELISA مورد استفاده قرار گرفت.

کاظمی تصریح کرد: خالص‌سازی آنتی‌ژن نوترکیب که در باکتری تولید می‌شود، با روش کروماتوگرافی جذبی انجام شده و به عنوان آنتی‌ژن در چاهک‌های پلیت الیزا (ELISA) قرار داده شده و برای شناسایی بیماری استفاده می‌شود.

وی افزود: در این راستا تعدادی نمونه سرم افراد مبتلا به کیست هیداتیک که با جراحی، بیماری آنها تایید شده بود و همچنین تعدادی نمونه سرم افراد سالم با کیت ساخته شده با آنتی‌ژن نوترکیب در مقایسه با کیت تجاری ارزیابی شد که نتایج آن رضایت‌بخش است.

 

نظر شما
ادامه