کد خبر: ۴۲۹۹

حکیم مهر - افزودن زئولیت طبیعی به خوراک جوجه های گوشتی باعث بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی می شود.

پژوهشگران گروه پرورش و تولید طیور دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس، طی تحقیقی به بررسی میزان کاهش آفلاتوکسین B1 در جیره جوجه های گوشتی، با استفاده از افزودنیهای مختلف دست زدند. نتایج این پژوهش نشان داد که زئولیت طبیعی بهترین افزودنی در جهت بهبود عملکرد و بهبود افزایش وزن جوجه های گوشتی است.

بنا به اعلام روابط عمومی دانشگاه تربیت مدرس، جواد عظیمی کارشناس ارشد رشت پرورش و تولید طیور که این پژوهش در قالب پایان نامه وی انجام و ارایه شده است، در تشریح این طرح تحقیقاتی گفت: به منظور بررسی میزان کاهش آفلاتوکسین B1 توسط نانوزئولیت، نانوذرات نقره، زئولیت طبیعی و دو افزودنی تجاری (میلبوند-TX و پلی سورب) آزمایشی در شرایط In vitro و in vivo طراحی شد. برای انجام آزمایش در مزرعه از 280 قطعه جوجه گوشتی در قالب طرح کاملا تصادفی با هفت تیمار و چهار تکرار استفاده شد.

وی در ادامه افزود: در آزمایش In vitro افزودنیهای نانوزئولیت، زئولیت طبعی، میلبوند-TX و پلی سورب، آفلاتوکسین موجود در محلول PBS را به میزان 100 درصد کاهش دادند. اما نانوسید فقط 5/22 درصد سم را کاهش داد.

کاهش روند افزایش وزن و افزایش ضریب تبدیل غذایی شد. افزودنی به ویژه زئولیت طبیعی باعث بهبود افزایش وزن و ضریب تبدیل غذایی در مقایسه با گروه اشه شدند. همچنین مواد افزودنی باعث کاهش معنی دار آنزیمهای کبدی سرم (ALT، AST و LDH) شدند.

عظیمی همچنین اظهار داشت: میزان پروتئین تام، آلبومین، اسید اوریک، کراتینین سرم و شاخصهای خون شناسی (هماتوکریت، عداد گلبولهای قرمز و شکنندگی غشای اریتروسایتها) تحت تاثیر وجود آفلاتوکسین در خوراک قرار گرفت که مواد افزودنی باعث بهبود این پارامترها شدند.

وی در پایان تاکید کرد: نتایج این آزمایش ناشن داد که وجود آفلاتوکسین B1 در جیره جوجه های گوشتی باعث افت عملکرد، تضعیف سیستم ایمنی، تغییر شاخصهای بیوشیمیایی و خون شناسی و کاهش ماندگاری گوشت سینه و ران می شود. همه افزودنیها به جز نانوزئولیت باعث بهبود عملکرد شدند. همچنین مواد افزودنی مانع تغییر شاخصهای بیوشیمیایی و خون شناسی در اثر مصرف آفلاتوکسین شدند. مواد افزودنی مانع تضعیف سیستم ایمنی پرنده در سنین پایین شدند. در ارزیابی عملکرد، بهترین افزودنی زئولیت و در ارزیابی سیستم ایمنی بهترین افزودنی نانوسید بود.

گفتنی است، این پژوهش با راهنمایی دکتر محمدامیر کریمی، عضو هیات علمی دانشکده کشاورزی دانشگاه انجام شد.

 

نظر شما
ادامه