حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: طنز تلخی است اما واقعیت دارد و سند دیگری است بر مظلومیت حرفه دامپزشکی؛ دامپزشکانی که در کنار فعالیت درمانی، قصد فروش ملزومات حیوانات خانگی را نیز در کلینیک دامپزشکی خود دارند، باید مجوز فعالیت خود را از «اتحادیه گلفروشها» بگیرند!!! این مصوبه، با هیچکس هم شوخی ندارد و اگر هم یک نفر آن را پشت گوش بیندازد، با مجازات «پلمپ شدن» مواجه میشود. دیروز حدود ۷ نفر از دامپزشکان استان خراسان رضوی در این زمینه اخطاریه گرفتهاند و پیگیریهای حکیم مهر حکایت از پیشینه تاریخی این مصوبه دارد.
۲۸ دی ماه سال گذشته بود که وزارت صنعت، معدن و تجارت، آییننامه اجرایی ضوابط اتحادیه صنف گلفروشها و سموم دفع آفات نباتی استانهای مختلف را ابلاغ کرد. در ماده ۲ آن آمده است که فرد صنفی در این اتحادیه به شخصی ابلاغ میشود که طبق قانون نظام صنفی و مراحل و مدارک مندرج در آییننامه اجرایی صدور و تمدید پروانه کسب (موضوع ماده ۱۲ قانون نظام صنفی) و رعایت این ضوابط با تحصیل پروانه کسب محل کسب یا وسیله کسب مناصبی را در یکی از رستههای تحت پوشش اتحادیه دایر نموده و با قبول مسئولیت شخصا به وسیله مباشر واجد شرایط در محل مزبور به کار اشتغال ورزد.
نکته جالب این آییننامه بنده ۵ ذیل ماده ۳ است که در آن عمده فروشی مواد اولیه کشاورزی (بذر، سم، کود)، لوازم باغبانی خانگی، لوازم بهداشتی دامی و داروهای دام و طیور جزء مشاغلی محسوب میشوند که میبایست از اتحادیه گلفروشها پروانه بگیرند.
با گذشت کمتر از یک ماه از ابلاغ مصوبه فوق، برخی دامپزشکانی که بخشی از کلینیک خود را به پتشاپ اختصاص داده بودند، اخطاریههایی را از اتحادیه صنف گلفروشها دریافت کردند که مضمون آنها به این شکل بود:
«احتراما نظر به اینکه جنابعالی بدون رعایت و اجرای نظر مقنن به شرح ماده ۱۲ قانون نظام صنفی، مبادرت به دایر نمودن واحد صنفی نمودهاید، معالوصف از تاریخ ابلاغ این اخطاریه حداکثر به مدت ۱۰ روز مهلت خواهید داشت تا ضمن مراجعه به دفتر اتحادیه، تمهیدات لازم در خصوص اخذ پروانه کسب معمول نمایید. شایان ذکر است که در صورت انقضای مهلت مقرر و عدم هر گونه اقدام از ناحیه جنابعالی در اجرای مفاد ماده ۲۷ قانون نظام صنفی، واحد صنفی شما با هماهنگی اداره محترم اماکن عمومی پلمپ خواهد گردید که در این صورت مسئولیت و تبعات آن متوجه شخص شما بوده و این اتحادیه هیچگونه مسئولیتی حسب مفاد تبصره (۳) ماده (۲۸) قانون نظام صنفی به عهده نخواهد داشت.»
در واقع دامپزشکان به همین سادگی ملزم به کسب اجازه از اتحادیه صنف گلفروشها به منظور فعالیت دامپزشکی شدند! در این میان برخی منتقدان دامپزشک معتقدند که از ماست که برماست.
رئیس انجمن صنفی کلینیسینهای دام کوچک استان خراسان رضوی یکی از افرادی است که طی روزهای اخیر این اخطاریه را دریافت کرده است. «دکتر ایمان امیران» در گفتوگو با حکیم مهر، این مصوبه را یک دستورالعمل خندهدار عنوان میکند و میگوید: «البته خندهدارتر، سکوت ما دامپزشکان در برابر آن است؛ کمااینکه از سالها پیش باید برای جلوگیری از چنین اتفاقی، یک اتحادیه تشکیل میدادیم تا زیر لوای اتحادیههای دیگر نرویم.»
وی با بیان اینکه بنده از ابتدا در جریان نامهنگاریهای مرتبط با این آییننامه بودم، ادامه میدهد: «ما همین امروز هم پیگیر حل این مساله و مشکل هستیم. این معضل تنها مختص شهر مشهد نیست و هماکنون استانهای خوزستان و مازندران نیز درگیر آن هستند.»
امیران با یادآوری اینکه این مصوبه ریشه تاریخی دارد، به آییننامه وزارت صنعت، معدن و تجارت به اتاق اصناف اشاره و تصریح میکند: «در این نامه فروش ملزومات حیوانات خانگی زیر مجموعه اتحادیه گلفروشها و سمفروشها قرار گرفت و ما برای جلوگیری از این کار میبایست زودتر از اینها یک اتحادیه تشکیل میدادیم که تشکیل ندادیم. لذا این قانون در این مدت نهادینه شده و به نوعی کار از کار گذشته است. کمااینکه افراد قدیمی را میشناسم که مثلا از ۷ سال پیش، مجوز پتشاپ خود را از اتحادیه گلفروشها و سمفروشها گرفتند.»
وی خاطرنشان میکند: «این قضیه دارای قانون بوده و کار خود را انجام میداده است. اما الان حکم آن را گرفتند و براساس آن اقدام میکنند. اما در کل پلمپ کلینیک کار بسیار ناشایستی بوده که نباید انجام میشده است؛ چرا که مجوز ما از جای دیگر است و فعالیتهای خدماتی میکنیم.»
رئیس انجمن صنفی کلینیسینهای دام کوچک استان خراسان رضوی با تاکید بر اینکه حساسیت اصلی آنها روی بحث پتشاپ است، گفت: «متاسفانه دیروز قصد پلمپ کردن ۶ تا ۷ کلینیک از جمله کلینیک بنده را داشتند. تعدادی از ما مجبور شدیم که فرمهای اولیه عضویت در اتحادیه گلفروشان را پر کرده و هزینههای لازم از جمله برای آزمون احکام را واریز کنیم تا زیر مجموعه اتحادیه گلفروشان قرار گیریم! ۲ نفر از دوستان که فرصت نکردند این کار را انجام دهند، کلینیک آنها را پلمپ کردند. یکی از پلمپیها نیز امروز به دنبال ثبت نام و انجام امور اداری رفت و از دادستانی نامه گرفت. فعلا مهلت سه روزه برای رفع پلمپ و تشکیل پرونده گرفته است.»
وی در پاسخ به سوال حکیم مهر مبنی بر اقدامات اداره کل دامپزشکی استان در این زمینه، اظهار کرد: «امروز با مدیر کل جلسهای داشتیم و قرار شد ایشان نامههای محکمتری را روی این قضیه بنویسند.»
امیران ضمن خندهدار دانستن این مساله که دامپزشکان زیر مجموعه اتحادیه گلفروشان باشند، تصریح کرد: «خندهدار تر این است که باید زودتر برای حل این مساله اقدام میشد. قبل از اینکه اتحادیه گلفروشها و سم فروشها ما را زیر محموعه خود کنند، تمام کسانی در زمینه ملزومات حیوانات خانگی فعال هستند باید یک اتحادیه تشکیل میدادند. وقتی اتحادیه نداریم و کار صنفی خرید و فروشی انجام میدهیم، باید منتظر این مسائل هم باشیم.»
وی با تاکید بر اینکه هر کار خدماتی و خرید و فروشی باید زیر مجموعه یک اتاق اصناف قرار گیرد، خاطرنشان کرد: «مانند داروخانههای انسانی که هماکنون لوازم آرایشی بهداشتی میفروشند و طبق قوانین مشاغل خاص مجوز دارند، ما هم جزء مشاغل خاص قرار میگیریم و آنها حق ندارند که این کار را با ما انجام دهند. ما از یک ارگان مجوز داریم و می توانیم فعالیت داشته باشیم اما اگر کسی صرفاً پت شاپ راهاندازی کند، باید از این صنف مجوز بگیرد. البته این هم جای بحث دارد و آن کسی هم که پت شاپ میزند نباید از اتحادیه گل فروشها و سم فروشها مجوز بگیرد.»
پینوشت حکیم مهر:
الزام همکاران دامپزشک به اخذ مجوز از اتحادیه گلفروشها از جمله وقایع خندهدار و در عین حال تاسفبار این حرفه است که بعید میدانیم در هیچ جای دنیا بجز ایران مشاهده شود! مظلومیت این حرفه به جایی رسیده است که حتی گلفروشها هم دندان طمع برای فعالین این حرفه تیز کردهاند. گویا قرار داشتن «دامپزشکی» در زیرمجموعه «وزارت جهاد کشاورزی» این تصور را برای آنها ایجاد کرده که در کلینیکهای دامپزشکی هم کشت و زرع صورت میگیرد!
اختصاص بخشی از کلینیک و یا بیمارستان دامپزشکی به فروش ملزومات حیوانات خانگی، در همه نقاط دنیا امری پذیرفته شده و مرسوم میباشد و نیاز به اخذ مجوز از گلفروش ندارد!
از سازمان نظام دامپزشکی به عنوان متولی بخش خصوصی دامپزشکی، انتظار جدی میرود که ضمن کنار گذاشتن انفعال، هر چه سریعتر وارد میدان عمل شده و از حقوق مسلم همکاران دامپزشک دفاع نماید و چنین مشکلاتی را برای همیشه و از ریشه مرتفع نماید.