کد خبر: ۷۱۲۷۱

حکیم مهر: یک کارشناس محیط زیست با اشاره به اینکه در دنیا بعد از قاچاق مواد مخدر، قاچاق حیوانات به  دلیل افزایش علاقه‌مندی مردم به نگهداری از حیوانات وحشی به عنوان حیوان خانگی در صدر  قرار دارد، گفت: مردم باید به این درک و آگاهی برسند که نگهداری این گونه‌ها در درجه اول هم برای خودشان خطرناک است و هم سبب تداخل در زنجیره غذایی می‌شود و این امر باعث انقراض حیات وحش می‌شود.

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، «علی خانی» کارشناس محیط زیست درباره تخریب محیط زیست توسط مردم اظهار کرد: طی دهه‌های اخیر با گسترش زیستگاه‌های انسانی، هر ساله جمعیت افزایش  پیدا می‌کند که این امر سبب تخریب طبیعت و زیستگاه‌های طبیعی شده است. بالتبع انسان با افزایش جمعیت بی‌رویه‌ای که دارد وارد زیستگاه‌های طبیعی می‌شود؛ به عنوان مثال زمین‌های کشاورزی به خصوص زمین‌هایی که در حاشیه شهر قرار دارند به مناطق مسکونی تبدیل شدند که  این موضوع تعارض بین انسان و گونه‌های حیات وحش  را در پی دارد. در ظاهر ماجرا فکر می‌کنیم  این حیوانات هستند که وارد زیستگاه‌های انسانی شدند در صورتی‌که چنین نیست. انسان‌ها با خودخواهی باعث گسترش شهر و خارج کردن مناطق مسکونی از محدوده شهری وارد زیستگاه‌های حیوانات در دشت‌ها وکوهستان‌ها شدند.  

وی درباره تاثیرات منفی فعالیت‌های انسان بر محیط زیست افزود: در این سال‌ها فعالیت‌های انسان باعث تغییرات اقلیمی، خشکسالی و افزایش دمای کره زمین شده است که نهایتا  این مشکلات گریبان خود انسان‌ها را می‌گیرد. ما  جزو طبیعت هستیم و با گونه‌های جانوری باید زندگی مسالمت‌آمیزی داشته و از خودخواهی دوری کنیم .

این کارشناس محیط زیست با اشاره به نتایج نگهداری از حیوانات وحشی به عنوان حیوان خانگی تصریح کرد: با نگهداری حیوانات وحشی به عنوان حیوان خانگی به حیات وحش  آسیب جدی وارد می‌شود. این موضوع رو به افزایش است. زمانی‌که  تقاضا زیاد شود بالتبع عرضه نیز افزایش پیدا می‌کند. این عرضه  از داخل و خارج کشور به دست مردم می‌رسد که شامل پرندگان خاص، سنجاب، لاک پشت‌ و... است.     

خانی  ادامه داد:  بعضی از شکارچیان حیوانات را  به شهر می‌آورند و مردم آن‌ها را خریداری می‌کنند و بعد از مدتی خسته شده و به اداره محیط زیست مراجعه کرده و می‌گویند ما توانایی نگهداری  این حیوان  را نداریم. این موضوع کار ما را سخت می‌کند؛ زیرا باید آن حیوان را به زیستگاه طبیعی  بازگردانیم، حال اگر آن حیوان زیستگاهش در خارج از کشور  باشد انتقال غیر ممکن است و ما باید در داخل کشور زیستگاهی مشابه برای این حیوان تهیه کنیم.

زیستگاه اصلی «مینا» هند و پاکستان است

وی درباره اقدامات خودسرانه مردم برای رهاسازی حیوانات در طبیعت، تاکید کرد: گاهی ممکن است مردم حیوان را به اداره محیط زیست تحویل ندهند و به صورت خودسرانه این حیوان را در جایی که فکر می‌کنند مناسب است، رها ‌کنند؛ به عنوان مثال  پرنده مینا  زیستگاه اصلی‌اش در مناطقی  از هند و پاکستان  بوده که به صورت قاچاق وارد کشور ما شده است. در گذشته این حیوان فقط  در شرق کشور وجود داشت، اما حال در اکثر استان‌ها به صورت حیوان خانگی نگهداری می‌شود. بعضی از مردم این حیوان را در طبیعت  رها کرده‌اند. به  دلیل زاد و ولد زیاد، جمعیت مرغ مینا به شدت زیاد شده و این گونه به صورت حیوانی مهاجم شناخته می‌شود و این موضوع مشکلاتی را در زنجیره انقراض این حیوان به وجود می‌آورد.

این کارشناس  محیط زیست گفت: در دنیا بعد از قاچاق مواد مخدر، قاچاق حیوانات به  دلیل افزایش علاقه‌مندی مردم به نگهداری از حیوانات وحشی به عنوان حیوان خانگی در صدر  قرار دارد. مردم باید به این درک و آگاهی برسند که نگهداری این گونه‌ها در درجه اول هم برای خودشان خطرناک است و  هم سبب تداخل در زنجیره غذایی می‌شود و این امر  باعث انقراض حیات وحش می‌شود.

خانی با اشاره به اینکه خراسان رضوی دارای تنوع اقلیمی و زیست محیطی بسیاری است، اظهار کرد: خراسان رضوی دارای تنوع اقلیمی و زیست محیطی بوده که بیشترین گونه‌ها از پرندگان، پستانداران، خزندگان، دوزیستان و ماهی‌ها را دارد.  خراسان رضوی از قدیم  زیستگاه‌های خوبی برای آهو داشته، اما متاسفانه این حیوان در معرض خطر قرار دارد.

وی تاکید کرد: جمعیت پلنگ در خراسان رضوی خوب است، علاوه بر پلنگ، پرندگان شکاری از جمله هما و عقاب در استان زندگی می‌کنند. گونه‌هایی نیز وجود دارند که به صورت اختصاصی زیستگاه‌ آن‌ها در استان است؛ ازجمله این حیوانات  می‌توان به سنجاب ناخن دراز که در سرخس  زندگی می‌کند اشاره کرد. این گونه از سنجاب چون در کشورهای همسایه ما مانند ترکمستان شرایط خوبی دارد جزو گونه‌های در خطر انقراض قرار نگرفته  اما به دلیل اینکه سگ‌های ولگرد از این حیوان تغذیه می‌کنند در خراسان رضوی در خطر هستند و این موضوع باید کارشناسی شود.


نظر شما
ادامه