حکیم مهر - رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات، صبح چهارشنبه یازدهم آبان ماه سالجاری با حضور در برنامه صدای مشاور به سؤالات مردم درباره بستهبندی مرغ تازه پاسخ داد.
دکتر سید علی امامی در ابتدای این برنامه با اشاره به شعار رادیو سلامت یعنی "شبکه دانش و آرامش" تحسین مجری پزشک برنامه را برانگیخت.
دکتر هومن خلیقی که اجرای برنامه را بعهده داشت از مهمان خود که وی را دامپزشک و رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات معرفی کرد خواست درباره عرضه مرغ بصورت بستهبندی شده توضیحاتی ارائه دهد.
رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات در این زمینه گفت : آنچه امروزه بعنوان طرح عرضه مرغ بصورت بستهبندی شده مطرح است برخلاف باور عمومی به مرغ تازه مربوط است و بعبارتی مقصود از این طرح مرغ یخی یا منجمد نیست.
دکتر سید علی امامی درباره مصرف هورمون و پرورش مرغ هم گفت : علاوه بر ممنوعیتهای قانونی در این زمینه که از سوی سازمان دامپزشکی اعمال میشود به دلیل عدم صرفه اقتصادی برای پرورشدهنده امکان مصرف هورمون وجود ندارد.
وی در ادامه با اشاره به باور اشتباه عمومی و تمایل به خرید مرغهایی با وزن بالاتر از 5/2 کیلوگرم گفت : با توجه به آنکه در هفته آخر پرورش، جیره غذایی و نوع تغذیه پرنده تغییر میکند افزایش وزن در این زمان بیشتر به دلیل چربی و نه پروتئین است و به همین دلیل بخشی از هزینه خریدار صرف خرید چربی بجای پروتئین خواهد شد.
امامی با اشاره به وزن 700/1 تا 100/2 کیلوگرم بعنوان وزن مناسب خرید مرغ افزود : در این وزن نسبت پروتئین به سایر قسمتها نظیر چربی، استخوان و غیره بیشتر است.
مجری برنامه در ادامه پرسید آیا مرغ منجمد بهتر است یا تازه که رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات در پاسخ گفت: تعریف منجمد از نظر ما ایجاد تغییرات بافتی در سلولهای گوشت مرغ است و در این بین صرفنظر از اهمیت دما سرعت انجماد مهم است.
دکتر امامی افزود : اگر سرعت انجماد کم باشد کریستالهای یخ حجم بزرگتری از سلول خواهند داشت و به سلول آسیب میرسانند و همین امر باعث جاری شدن خونابه در فرآیند یخزدایی میشود.
وی گفت : در انجماد سریع که کارخانجات صنعتی از این روش استفاده میکنند در دمای 40 درجه زیر صفر کریستالهای یخ تشکیل شده از آب میان بافتی کوچک هستند و به سلولهای پروتئینی آسیب نمیرسانند.
رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات دمای القای انجماد را 40 درجه زیر صفر و پایداری انجماد (نگهداری در فریزر منازل) را 18 درجه زیر صفر عنوان کرد.
در این بخش از برنامه دکتر خلیقی مجری و پزشک سؤال یکی از بانوان شنونده را درباره رابطه مصرف مرغ و پرمویی مطرح کرد که رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات در پاسخ به این سؤال با قاطعیت گفت : اگر پایه تشخیص پرمویی توسط همکاران شما در بخش پزشکی به دلیل هورمونی بودن مرغها است باید با قطعیت گفت که این تشخیص اشتباه است و اینطور نیست اما اگر سایر متابولیتها مبنای این تشخیص بوده نیاز به بررسی دارد.
دکتر سید علی امامی در بخش دیگری از برنامه به مراحل اجرای طرح عرضه مرغ بصورت بسته بندی شده پرداخت و گفت : این طرح از سیامین روز مهرماه سالجاری در استان تهران اجرا شده و در هفته اول اجرای این طرح شمیرانات، فیروزکوه و دماوند، در هفته دوم شهرستانهای غرب تهران نظیر شهریار، شهرقدس، اسلامشهر و بهارستان، در هفته سوم ورامین و پیشوا و در هفته چهارم شهر تهران هدف اجرای طرح بسته بندی بوده است.
پس از این توضیحات نوبت به پخش سؤالات ضبط شده شنوندگان از طریق تلفن رسید.
سؤالات شنوندگان به این شرح بود :
1 - از زمان پرورش جوجه تا رسیدن به وزن حدود 2 کیلوگرم و ورود به بازار چند روز طول میکشد؟
2 - چرا گاهی مرغهای بستهبندی شده دچار کبودی هستند؟
رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات در پاسخ به سؤال اول گفت : در شکل صنعتی فرآیند تولید 48 روزه است و پس از طی این مدت با اخذ مجوزهای قانونی، مرغ به کشتارگاه ارسال میشود.
دکتر امامی علت سرعت رشد زیاد جوجه در شکل پرورش صنعتی نسبت به سنتی را اصلاح نژاد و سیستم متراکم پرورش، در دسترس بودن دائمی آب و دان و روشن بودن چراغ سالنهای پرورش به منظور وادار کردن جوجه به تغذیه دانست.
وی ضمن اصلاح توضیحات مجری برنامه در پاسخ به سؤال دوم گفت : در بستهبندی فعلی پوست روی مرغ وجود دارد و مرغ کامل بسته بندی میشود مگر آنکه در مواردی مرغ بشقابی بدون پوست و قطعهبندی شده بنا به نیاز بازار عرضه شود.
دکتر امامی افزود : یکی از علل کبودی را میتوان روند و الزامات کشتار دانست.
وی همچنین گفت : انتظار این است که اگر مردم کبودی روی مرغ دیدند آن را ثانویه و به شرایط حمل و نقل تحت فشار یا عدم رعایت دمای سردخانه خودروی حمل و نقل بدانند.
رئیس شبکه دامپزشکی شمیرانات با تشکر از نهادهایی نظیر سازمان میادین میوه و ترهبار شهرداری تهران، اداره کل صنعت، معدن و تجارت و بازرسی اصناف گفت : این موراد لازم است به تولیدکننده که مشخصات آن روی بسته بندی درج شده یا واحدهای بازرسی اصناف و غیره و از جمله دامپزشکی منعکس شود و ما هم روزانه اشکالات را به تولیدکنندگان منعکس میکنیم تا روز بعد این مشکل دوباره مشاهده نشود.
یکی از شنوندگان هم درباره تفاوت مرغهای بسته بندی شده درجه 2 و 3 پرسید که دکتر امامی در پاسخ گفت : من چنین چیزی نشنیدهام.
وی با اعلام نشانی سایت اداره کل دامپزشکی استان تهران (tehranvet.ir) از مردم خواست شکایات خود را هنگام مواجهه با مشکلات عرضه مرغ بسته بندی شده از این طریق منعکس نمایند.
دکتر امامی در پایان با اشاره به اینکه سلامت و عرضه محصولات با کیفیت بالا باید مطالبه مردم باشد گفت: باید تلاش کرد تا ضعف اطلاعرسانی و عدم آگاهی از مزایای عرضه مرغ بصورت بستهبندی شده برطرف شود.
وی همچنین از مردم خواست در ایام عید سعید قربان برای خرید و قربانی دام به مراکز مجاز زیر نظر سازمان دامپزشکی مراجعه نمایند.
خبر مرتبط :