کد خبر: ۷۸۰۸۲
تعداد نظرات: ۱۸ نظر

حکیم مهر: خبرگزاری تسنیم در گزارشی با عنوان «ردپای شیوع تب برفکی در دفتر وزیر جهاد کشاورزی/ دام زنده پاکستانی چطور وارد تهران شد؟» نوشت:

گزارش های اولیه حاکی است، طی ماه های اخیر دام زنده پاکستانی بدون رعایت ضوابط قرنطینه و بهداشتی، با فشار برخی دلالان بر وزارت جهاد کشاورزی و دامپزشکی وارد استان تهران شده است. برخی کارشناسان این اقدام غیرقانونی را عامل شیوع تب برفکی می دانند.

به گزارش خبرنگار اقتصادی خبرگزاری تسنیم، با اقدامات پیشگیرانه و قرنطینه‌ای منظم از سوی سازمان دامپزشکی، شیوع بیماری تب برفکی که یک بیماری عفونی و گاهی کشنده ویروسی است که موجب بیمار شدن حیوانات زوج سم از جمله گاو اهلی و اعضای خانوادهٔ گاوسانان می‌شود، طی سالهای گذشته روند کاهشی داشته و در سال گذشته در حد مهار شدن اعلام شد.

ولی در سال جاری به ویژه از نیمه دوم سال سازمان بهداشت جهانی دام، مواردی از شیوع بیماری تب برفکی در برخی از کشورهای همسایه ایران را گزارش کرده که ظاهرا به دلیل عدم رعایت برخی نکات ایمنی در حوزه واردات دام، بار دیگر شاهد شیوع این بیماری در برخی استان ها شامل تهران، قم، کردستان، اردبیل، البرز، مرکزی، کهگیلویه و بویراحمد، چهارمحال و بختیاری، خرسان شمالی و جنوبی، کرمانشاه، خوزستان، لرستان، فارس، کرمان و برخی دیگر از استان ها بودیم و بر همین اساس، واکسیناسیون سراسری دام‌ها در کشور اجرا شد.

سازمان دامپزشکی هم در برخی استانها با افزایش سویه خاصی از بیماری تب برفکی به نام  سویه SAT-2 در کشورهای عراق، ترکیه، بحرین و عمان، هشدارهای بهداشتی برای جلوگیری از شیوع و بروز تب برفکی این سویه را صادر کرد.

تب برفکی چطور وارد ایران شد؟

بر اساس قوانین جاری کشورمان ثبت سفارش واردات دام زنده داشتی ، پرواری و کشتاری مجاز می باشد. در مورد دام داشتی علاوه بر اخذ موافقت سیستمی سازمان توسعه تجارت (مجاز بودن تعرفه و شناسه کالا) و همچنین موافقت معاونت توسعه بازرگانی و سازمان دامپزشکی؛ می بایست مرکز اصلاح نژاد دام نیز موافقت نماید.

در مورد دام کشتاری و پرواری با توجه به نیاز بازار جهت تعادل قیمت گوشت قرمز، شرکت های وارد کننده اقدام به ثبت درخواست واردات در سامانه جامع تجارت می کنند که متعاقبا معاونت بازرگانی به جهت تخصیص ارز و سازمان دامپزشکی برای تعیین ضوابط بهداشتی مربوطه اعلام نظر می نماید.

ماجرای واردات دام زنده از پاکستان

همواره واردات دام زنده سنگین کشتاری از مبداء کشور پاکستان برای بازرگانان جذاب بوده و سابقه این امر به اوایل دهه هشتاد شمسی بر می گردد. در سال 2013 پارلمان پاکستان در راستای جلوگیری از ورود بی رویه دام و همچنین حفظ منابع دامی، به علاوه ایجاد ارزش افزوده، صرفاً صادرات گوشت قرمز را مجاز اعلام و صادرات دام را بطور کلی ممنوع اعلام کرد.

این در حالی است که به دلیل ایجاد تعداد زیادی کشتارگاه صنعتی دام در استان سیستان و بلوچستان بخاطر ذبح دامهای وارداتی، ظرفیت مناسبی برای اشتغال زایی و استفاده از صنایع تبدیلی اصلی و فرعی در این استان ایجاد شده بود.

بر همین اساس، علیرغم ممنوعیت صادرات دام از پاکستان به سایر کشورها، بر اساس قوانین مرتبط با بازارچه های مرزی همواره امکان واردات دام زنده کشتاری به شرط ذبح و استحصال در داخل استان سیستان و بلوچستان از طریق کارت بازرگانی مرزنشینان و پیله وران وجود داشته و از این راه گوشت قرمز استان تامین می شود.

با توجه به اینکه مرجع دامپزشکی کشور پاکستان برای این دامها گواهی های سلامت و اسناد قانونی صادر نمی کند، حسب مقررات موضوعه، دام وارداتی می بایست در مبادی ورودی قرنطینه شده و پس از اطمینان از سلامت و پلاک گذاری دامها به کشتارگاه مورد تایید انتقال یافته و طبق ظوابط بهداشتی دامپزشکی ذبح و گوشت آن به مصرف استان برسد و در صورت مازاد بودن به سایر استانها انتقال داده می شود.

همچنین بر اساس آخرین آیین نامه های دامپزشکی، انتقال دام وارداتی از پاکستان صرفاً در صورتی که دوره قرنطینه را حداقل به مدت 6 ماه (اخیراً به 4 ماه تقلیل یافته است) طی کرده باشد، در صورت تایید بالاترین مقام حاکمیتی استان یعنی استاندار مبنی بر عدم وجود ظرفیت خالی در پرواربندی های استان سیستان و بلوچستان، دام وارداتی می تواند با نظارت دامپزشکی دولتی به سایر استانها منتقل شود. در عین حال استان سیستان و بلوچستان به دلیل عدم وجود تراکم دامی فعلاً امکان پذیرش این دامها را دارد.

دلیل اقدامات پیشگیرانه و سخت گیرانه انتقال این دام‌های زنده از استان سیستان و بلوچستان به دیگر استانها، جلوگیری از ورود بیماری های دامی واگیر و همچنین بیماری های مشترک بین انسان و دام از جمله بیماری تب برفکی بوده است، حال آنکه نداشتن گواهی سلامت دام که قانوناً مرجع دولتی پاکستان باید آن را صادر کند و بنا به دلایل فوق نمی تواند صادر نماید، برهان منطقی و عقلانی برای عدم انتقال دام به سایر استانها می باشد.

دلالی دام زنده با مجوز وزارت جهاد کشاورزی؟

گزارش ها حاکی است، سودجویی و سوءاستفاده برخی دلالان دام زنده که ناشی از اختلاف قیمت فاحش دام زنده در پاکستان و ایران می باشد، (اختلاف قیمت حدود 20 میلیون تومان برای هر راس گاو پاکستانی با وزن میانگین 350 کیلو نسبت به دام بومی) موجب شده که با فشار غیرمنطقی به وزارت جهاد کشاورزی، خواستار رفع ممنوعیت انتقال دام از استان سیستان و بلوچستان به سایر استانها بخصوص تهران، فارس، جنوب کرمان و قم باشند.

خبرهای دریافتی نشان می دهد، متاسفانه در آذرماه سال جاری علیرغم مخالفت صریح کارگروه فنی ارزیابی مخاطرات واردات دام زنده سازمان دامپزشکی، با اعمال فشار مستقیم از حوزه وزارتی جهاد کشاورزی، سازمان دامپزشکی اقدام به صدور بخشنامه بلامانع بودن حمل مستقیم دام وارداتی از مرز پاکستان به استان تهران می نماید.

قرار بر این بوده، دامهای مذکور به یکی از کشتارگاه های جنوب تهران منتقل گردند و پس از چند روز ذبح گردیده و در صورت تایید سلامت توسط دامپزشکی، گوشت استحصالی زیرنظر دامپزشکی توزیع گردد، اما خبرها حاکی است، متاسفانه در بسیاری از واحدهای پرواربندی تهران و قم در حال حاضر دامهای وارداتی از پاکستان وجود داشته و در حال پرواربندی این دامهای فاقد شناسنامه و وضعیت بهداشتی می باشند.

برخی گزارش ها نشان می دهد، بروز بیماری تب برفکی که اخیراً در کشورمان موجب درگیری دام سنگین و خسارات اقتصادی به این صنعت مهم گردیده و در سه ماه گذشته شیوع آن بیشتر شده، احتمالا ریشه در این موضوع دارد.

علی الظاهر با توجیه این که دامهای مذکور بومی استان سیستان و بلوچستان می باشند برای آنها گواهی حمل از دامپزشکی صرفا به منظور کشتار صادر می گردد، ولی بخشی از این دامها کشتار نشدند.

برخی کارشناسان حوزه دامپزشکی معتقدند، حساسیت دامهای بومی و صنعتی کشورمان به بیماری و آلودگی دامهای پاکستانی به دلیل عدم گذراندن دوره نگهداری و قرنطینه 4 تا 6 ماهه در قرنطینه ها و دامپروری های استان سیستان و بلوچستان موجب درگیری با درصد بالای دام کشورمان به تب برفکی شده و مهار آن نیازمند صرف هزینه و زمان بالایی خواهد بود. 

این در حالی است که دام وارداتی بر اساس قوانین جاری و ساری می بایست در مبادی ورودی توسط شرکتهای پلاک کوب؛ در بدو ورود به بازارچه های مرزی سیستان و بلوچستان پلاک کوبی شوند می بایست شماره پلاک دامهای مبتلا، استعلام شود. از سامانه هویت دام مرکز اصلاح نژاد دام یا سامانه تریس سازمان دامپزشکی تاریخ پلاک کوبی و موقعیت جغرافیایی پلاک کوبی و شرکت مربوطه مشخص می شود.

به نظر می رسد، این تصمیم و اقدام غلط موجب تعطیلی و بحران اشتغال واحدهای دامپروری استان سیستان و بلوچستان، تعطیلی و بحران اشتغال واحدهای کشتارگاه دام استان سیستان و بلوچستان، ورود بیماری تب برفکی به کشور و خسارات تلفات دام و همچنین تحمیل هزینه های گزاف درمان، تولید یا واردات واکسن تب برفکی شده است.

 

برچسب ها: دامپزشکی،
انتشار یافته: ۱۸
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۳
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۲۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
2
9
جالب تر اینکه دامها رو در کشور مبدا قرنطینه میکردن!
ناشناس
|
Netherlands (Kingdom of the)
|
۰۸:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
1
19
صبر کنید هوا گرم‌تر شود عوارض بیماری وانتقال آن به سراسر مملکت بیشتر مشاهده خواهد شد مگر درگذشته تب کریمه کنگو از کجا وارد شده هم اکنون دراکثر دامداری های اطراف تهران وشهرهای دیکر دام پاکستانی به وفور وجوددارد وزارت جهاد می‌خواهد کمبود گوشت مملکت را از پاکستان تآمین کند ومجوز واردات لاشه ودام کشتاری را اختصاصی به یک شرکت خاص داده بهرحال عوارض آن را درآینده درخطر انداختن جمعیت دامی کشور وسلامت مصرف کننده خواهیم دید ...
دکتر دامپزشک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۱۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
2
15
بنظر می رسد فشار باندهای مافیایی واردات دام بر مصالح ملت ایران می ورزد وگرنه غیر از این بود که هست عدم تقویت دامداری های کشور و ورود به حوزه دامپروری است که کشور را به استقلال و خود کفایی رهنمون می کند تا کی باید شاهد کوتاهی مسئولین در این حوزه باشیم و چه مقامی پاسخگوست؟
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
0
2
کدوم مقام کدام پلسخ
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۳ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
0
2
بله
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۸ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
0
11
وقتی ارگان تخصصی دامپزشکی بصورت تیمی در برابر زیاده خواهی یکسری افراد کوتاه می آید جور آن را یکسری نیروهای خدوم و تولید خواهند کشید .............
دامپزشک
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۴۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
0
10
متأسفانه مدتی است که سازمان دامپزشکی کشور تحت فشار ارگانهای بالا دستی تصمیماتی میگیره که کلیه اصول بهداشتی که توسط این سازمان بایستی اتخاذ گردد رو زیر سوال برده
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۲۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
0
9
شب درازاست قلندر بیدار.صبر کمی هواگرم بشه مریضهای دام ظاهرمیشه.همین تب برفکی باگرما شروع به فعالیت میکنه.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۱۵ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
1
6
پاکستان به هر مقدار اجازه واردات لاشه گوساله جوانه و گوشت منجمد و وکیوم را می دهد که برای مصرف کننده کیلویی ۳۵۰ می افتد، ولی همان وزارتخانه فقط به دو شرکت خاص مجوز واردات لاشه صادر کرده. و سایرین هر چه دویدند تا کنون موفق به دریافت مجوز نشده آمد.
پاسخ ها
ناشناس
| Iran (Islamic Republic of) |
۰۰:۰۷ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
سلام دوستان عزیز باواردات غیرمنطقی عملا واحدهای پرواری داخلی روبه ورشکستگی رسوندند فقط فقط به فکر سود یک عده خاص هستند. ............ من خودم واحد پرواریتواستان سیستان وبلوچستان دارم پس از یک سال زحمت چنان طبخه اومد تب برفکی کل گاوام درگیرشدند یک تلفات گاوسنگین وبقیه هم چوب خشک شدند وبازار هم با وجود واردات بی عقلانه افتضاح شده یکی نگاه نمیکنه منم تصمیم گرفتم جمع کنم با این خرجا اصلا دیگه صرف اقتصادی نداره
روزبه
|
Singapore
|
۲۲:۰۶ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۰
7
3
تامل در متن مطلب فوق نشان‌دهنده اشراف نسبتآ خوب نگارنده به وضعیت و تاریخچه ورود دام زنده از مبدا کشور پاکستان است.
با توجه به شرایط خاص و متفاوت استان سیستان و بلوچستان از نظر جغرافیایی، اجتماعی و ... در صورتی که اجازه واردات و پرورش دام داده شده و به طور جد از خروج دام زنده از استان جلوگیری شود. هم باعث رونق صنعت دامپروری و هم منجر به اشتغال زایی خواهد شد.
خوشبختانه وزیر محترم جهاد کشاورزی، جناب آقای مهندس نیکبخت، و همچنین معاون محترم سازمان دامپزشکی کشور ، مدیر کل محترم دامپزشکی استان‌ سیستان و بلوچستان و معاون محترم امور دام جهاد استان اشرافیت کامل به موضوع دارند و در شرایط فعلی به حای فرافکنی و اظهار نظرهای سلیقه‌ای، عادلانه‌ترین راه این است که به تصمیمات اساتید صدرالاشاره احترام گذاشته شود، چون لااقل در خصوص دامهای پاکستانی خبره ترین ها در مسوولیت های مربوطه هستند، برایشان آرزوي موفقیت دارم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۰۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
1
0
سلام
مهدی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۰۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
0
4
این چه شیر تو شیری است دراین مملکت اداره بهداشت و به قول خودشان جهاد کشاورزی با آنهمه کارمند و حقوق بگیر چه کار می‌کنند با شروع فصل گرما اگر مشکلی برای سلامتی مردم پیش بیاید آیا تاب دانه‌ای مردم و توان پاسخگویی به این کثافت کاری شان را دارند
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۰ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
1
2
خب نخرید بزور که بهتون نمیگن بخرید
محمدرضا شیرازی
|
United States of America
|
۲۲:۴۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۱
0
3
بجای حمایت از دامدار داخل ...... پاکستانی‌ها حمایت میکنن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۰:۳۹ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۲
0
1
اولین بار محمد رضا رحیمی معاون احمدی نژاد که الان معلوم نیست در کدام ................ اقدام به وارد کردن گاو از پاکستان کرد
محمد تقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۳۴ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
0
2
اگر صدتا وارد کرده باشیم صدوپنجاه تا تلفات دادیم ،چقدر خوبیم ما
محمد تقی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۵:۵۲ - ۱۴۰۲/۱۲/۲۳
0
2
خیلی از دامداری‌ها تو منطقه ما که شاهرود هستیم متاسفانه تلفات دادن اصلا پیگیری نمیشه، تا به حال چنین چیزی نداشتیم که تب برفکی بیاد مثل تراکتور دنده سنگین حرکت کنه ول کنم نباشه ،حد اقل 2ماهی شده که درگیریم قبلاً رعدوبرقی بود میومد با بدوخوبش رفع می‌شد،خدامیدونه چقدر خسارت وارد شده سال بعد خودش رو نشون میده چون محصول سال بعد امسال درو شد با این بیماری واضح تر بخوام بگم دام سبک بیشتر در گیر شده و برره های کوچک زیادی از بین رفتن تو گاوداری‌های مثلاً 30راسی هم کمو بیش دو رأس تلفات داشتیم حالا شما بشین حساب کن کجای کاریم،هیچ کسم پیگیر نیست ،سپاس از توجه شما
نظر شما
ادامه