سازمان دامپزشکی کشور با توجه به شیوع و پراکنش ویروس کرونا در کشور، هموطنان را به رعایت توصیههای بهداشتی به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی فرا خواند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی سازمان دامپزشکی کشور، این سازمان ضمن تبریک فرا رسیدن سال نو خورشیدی و آرزوی سلامتی برای هموطنان، با توجه به شیوع و پراکنش ویروس کرونا در کشور توصيه کرد در خريد و نگهداري ماهي قرمز به نکات بهداشتی و پیشگیرانه لازم توجه شود.
بنا بر این گزارش، بر اساس آنچه دفتر بهداشت و مدیریت بیماریهای آبزیان سازمان دامپزشکی کشور به مدیریت «دکتر قاجاری» ابلاغ کرده است، اگرچه که ویروس کرونای عامل بیماری کووید 19در ماهیان بیماری زا نبوده و توصیه های بهداشتی صرفاً به منظور جلوگیری از مخاطره بهداشتی احتمالی ناشی از انتقال مکانیکی ویروس از طریق آب و سطح بدن ماهی است، در صورت تماس با ماهی و یا آب حمل و نگهداری، بلافاصله نسبت به شستشوی دستها با آب و صابون و یا استفاده از ضدعفونیکنندههای مناسب اقدام گردد.
الزامات بهداشتی در مراکز تولید ماهی قرمز و خودروهای حمل ماهی
1- اطلاع رسانی هرگونه تلفات غیرمعمول در ماهیان به شبکه دامپزشکی شهرستان
2- اخذ گواهی بهداشتی حمل
3- رعایت بهداشت فردی و محیطی
4- افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماریهای تنفسی هستند، نباید در چرخه تولید و حمل ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
5- شستشو و ضدعفونی کردن وسایل و تجهیزات حمل ماهی قبل از بارگیری
الزامات بهداشتی مراکز عرضه عمده ماهی قرمز
1- تهیه ماهی از مراکز تولید مجاز و دارای گواهی حمل بهداشتی دامپزشکی
2- تخلیه محموله زیر نظر دامپزشک مستقر در مراکز عمده
3- شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری
4- تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب
5- عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی
6- رعایت بهداشت فردی و محیطی
7- افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی هستند، نباید در چرخه بسته بندی و عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
الزامات بهداشتی در عرضه خرده فروشی ماهی قرمز
1- اهی قرمز باید در واحدهای صنفی مجاز و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی عرضه شود.
2- تهیه ماهی قرمز از مراکز عمده مجاز
3- شستشو و ضدعفونی وسایل و تجهیزات نگهداری
4- تخلیه مستقیم آب حمل و تعویضی به شبکه فاضلاب
5- عدم تماس حفاظت نشده با آب و ماهی
6- رعایت بهداشت فردی و محیطی
7- افرادی که دارای علائم مشکوک به بیماری های تنفسی می باشند، نباید در عرضه ماهی قرمز فعالیت داشته باشند.
توصیه های بهداشتی در خرید ماهی قرمز
1- ماهی قرمز از مراکز عرضه مجاز تهیه شود و از خرید ماهی از دست فروشان و دوره گردها اکیداً خودداری شود.
2- مراکز عرضه مجاز شامل واحدهای صنفی عرضه ماهیان زینتی و اماکن تعیین شده توسط شهرداری ها با هماهنگی اداره دامپزشکی می باشند.
3- در هنگام خرید، از تماس مستقیم و حفاظت نشده با ماهی و آب حمل خودداری شود.
4- حتی الامکان از ظروف یکبار مصرف جهت حمل و جابجایی ماهی به منزل استفاده شود.
5- از خرید ماهیان بیمار و بی حال با علائم شنای غیر فعال، فاقد رنگ شفاف و دارای لکه بر روی پوست بدن خودداری شود.
توصیه های بهداشتی نگهداری ماهی قرمز
1- پس از انتقال به منزل، بلافاصله نسبت به تعویض آب اقدام نموده و ماهی ها به ظروف از قبل آماده شده منتقل شوند. ظروف حمل یکبار مصرف در کیسه زباله سربسته قرار گیرد. آب حمل و آب تعویضی ماهی مستقیماً در شبکه فاضلاب تخلیه شود و از ریختن آن در معابر عمومی خوداری شود.
2- با توجه به لزوم تعویض آب ماهیان خریداری شده، حداقل 24 ساعت قبل از خرید، ظرف نگهداری ماهی آماده شود.
3- در صورت استفاده از آب شهری، باید قبل از استفاده ماهی چند ساعت در هوای آزاد به منظور کلرزدایی قرار داده شود.
4- ظرف نگهداری ماهی یک ظرف با دهانه باز (دهان گشاد) جهت تبادل اکسیژن با محیط باشد.
5- میزان آب مورد نیاز برای هر قطعه ماهی حداقل یک لیتر می باشد.
6- بهترین دمای آب نگهداری ماهی 22 – 26 درجه سانتی گراد می باشد.
7- غذای ماهی قرمز از فروشگاههای عرضه ماهی زینتی تهیه شود.
8- به منظور تعویض آب هر بار 25 درصد کل آب تعویض شود و از تعویض یکباره کل آب خودداری شود.
9- در هنگام تعویض آب و ... نیازی به دستکاری ماهی نیست، اما در صورت لزوم و بخصوص در افرادی با سابقه بیماری و یا حساسیتهای پوستی از دستکش استفاده شود.
10- به منظور ضدعفونی ظروف نگهداری ماهی، میتوان از نمک به میزان 3 درصد و یا سایر ضدعفونیکنندهها مانند پرمنگنات پتاسیم، پرکلرین و یا بتادین استفاده کرد.
11- در پایان نوروز ماهیها را در رودخانه ها و یا نهرها رها نکرده و در محلهای تعیین شده توسط شهرداری رهاسازی شود.
گونههای ممنوع!
با توجه به اینکه جانورانی نظیر خزندگان، دوزیستان و حلزون ها میتوانند بعنوان ناقل یا واسط بالقوه انواع عوامل بیماری زا برای انسان باشند، عرضه هر گونه موجود زنده غیر از ماهی قرمز ممنوع است.