کد خبر: ۳۴۷۳۷
تعداد نظرات: ۱۷ نظر
دامپزشکی که پرچم دندانپزشکی حیوانات را برافراشت:
رشته تخصصی من در دامپزشکی است و آموختن تکنیک‌های دندانپزشکی را از سال ۸۴ در دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه شهید بهشتی تهران شروع کردم ...
 

حکیم مهر - «دکتر سهیل هاشمی» که به‌عنوان تنها دندان‌پزشک حیوانات در ایران از او نام برده می‌شود، یکی از دامپزشکانی است که به‌رغم سختی‌های فراوانی که در مسیر فعالیت حرفه‌ای خود داشته است، با اشتیاق فراوان به آن ادامه می‌دهد.

به گزارش حکیم مهر به نقل از دندانه، مناسب دیدیم با او گفتگویی داشته باشیم تا در مورد خصوصیات کار او و وجوه تمایز و اشتراک آن با دندان‌پزشکی بیشتر بدانیم.

- پیش از شما کسی در ایران در رشته دندان‌پزشکی حیوانات کار نمی‌کرد. چه شد که به‌عنوان اولین دندان‌پزشک حیوانات فعالیت خود را در این زمینه شروع کردید؟

رشته تخصصی من در دامپزشکی است و آموختن تکنیک‌های دندان‌پزشکی را از سال ۸۴ در دانشکده دندان‌پزشکی دانشگاه شهید بهشتی تهران به عنوان همکار طرحی که برای اولین بار در ایران انجام شد شروع کردم. آن سال‌ها دوستم آقای دکتر سهراب طور سوادکوهی، که هم‌اکنون متخصص اندو و عضو هیات علمی دانشکده دندانپزشکی دانشگاه آزاد تهران هستند، برای پایان‌نامه دکتری عمومی خود بر روی موضوع ایمپلنت در کیسه‌ای استئوپرتیک کار می‌کردند و ما در این پروژه، به همراه هم میزان استئواینترگریشن (میزان اتصال بافت استخوان به پیج‌های تیتانیومی ایمپلنت) بافت استخوان فک موش را بررسی می‌کردیم .

متأسفانه در آن دوران هیچ تمایلی به این حرفه نبود و حتی بعضی از دوستان که از فعالیتم باخبر می‌شدند، من را مورد تمسخر قرار می‌دادند، اما من کار دندان‌پزشکی حیوانات را در کنار اورژانس دامپزشکی ادامه دادم تا اینکه همکارانم در هیات مدیره بیمارستان دامپزشکی ایرانیان برای آن جایگاهی در نظر گرفتند و شروع به فعالیت حرفه‌ای کردم. اولین اندو و ساخت روکش فلزی برای دندان نیش در سگ را در ایران من انجام دادم که مقاله آن را سال ۹۳ در کنگره بین‌اللملی جراحی دانشگاه فردسی مشهد ارائه کردم و به‌عنوان اولین دندان‌پزشک حیوانات معرفی شدم.

- برای دندان‌پزشکی حیوانات در ایران رشته دانشگاهی تعریف شده است؟

خیر. رشته‌ای برای دندان‌پزشکی حیوانات تعریف نشده است و حتی در مورد آن صحبتی هم نمی‌شود و به‌رغم اینکه چند نفر این کار را در کشور شروع کردند، در کنگره‌های تخصصی دامپزشکی از من به‌عنوان اولین دندان‌پزشک حیوانات نام می‌برند. البته در سایر کشورها مانند آمریکا و برزیل رشته دندان‌پزشکی دامپزشکی در دوره تخصص دامپزشکی تعریف شده  است و در دوره عمومی هم تدریس می‌شود و ۱۲ واحد دارد. در اروپا هم این رشته در دوره‌های کوتاه‌مدت ارائه می‌شود و در بعضی از دانشگاه‌ها هم تدریس می‌شود .

- باوجود اینکه رشته کاری شما از سوی اطرافیان با پذیرش زیادی مواجه نیست، چه چیزی در این سال‌ها شما را ترغیب کرده است که این کار را ادامه بدهید؟

درمان کردن درد حیوانات لذت زیادی دارد. گاهی حیواناتی را برای معاینه پیش من می‌آورند که ماه‌ها درد کشیده‌اند و در سایر کلینیک‌های دامپزشکی کسی نبوده است که دندانشان را درمان کند و من می‌توانم به آن‌ها کمک کنم که به زندگی عادی بازگردند که بسیار خوشنودم می‌کند. البته همکاران دامپزشکم هم با ارجاع موارد شکستگی، ناهنجاری‌های دندان و موارد خاص پوسیدگی و بیماری‌های دهان و دندان از من حمایت کردند و باعث شدند جامعه دامپزشکی به این رشته توجه کند.

- در رشته کاری شما چه داروهایی مورداستفاده قرار می‌گیرند؟

داروهای متداول در کار ما، آنتی‌بیوتیک‌های رایج در درمان بیماری‌های پریو یعنی ترکیبی از آنتی‌بیوتیک‌های هوازی و بی‌هوازی مثل مترونیدازول و آموکسی‌سیلین یا انروفلوکساسین کیلیندامایسین یا آموکسی و آمپی‌سیلین هستند. همچنین حیوانات ژل‌های ترمیم لثه و اسپری‌های دهان‌شویه مخصوص به خود را دارند که در مواردی کمک‌کننده است.

- آیا ابزار مورد استفاده شما مانند دندان‌پزشکان است؟

بله ابزار تقریباً یکی هستند، اما تکنیک اندو و مواد مورد نیاز در ترمیم کمی با دندان‌پزشکی متفاوت است. در کار ما تکنیک‌ها همگی تهاجمی و فایل‌های اندو بزرگ هستند و گاهی فایل‌های ۴۴ میلی‌متر هم مورد استفاده قرار می‌گیرد.

- برای مهار کردن حیوانات حین درمان چه می‌کنید؟

کار بر روی دندان حیوانات به دلیل رفتار خاصی که دارند تکنیک و لوازم خاصی هم می‌‌طلبد که من با تمرین و دقت و صبر موفق شدم در آن مهارت پیدا کنم. رعایت کردن اصول بی‌هوشی و کنترل درد در دندان‌پزشکی حیوانات بسیار مهم و تکنیک‌های بی‌هوشی در کم‌خطر یا بی‌خطر کردن کار مؤثر هستند .

به این دلیل که مراجعان ما اغلب مسن هستند و مصرف لیدوکائین عوارض قلبی به دنبال دارد، نمی‌توانیم از بی‌حسی موضعی برای آن‌ها استفاده کنیم، بنابراین از تلفیقی از بی‌هوشی سبک و گاهی بی‌حسی موضعی استفاده می‌شود. در دندان‌پزشکی حیوانات، سطحی از بی‌هوشی برای کارهای بدون درد مانند جرم‌گیری مورد استفاده قرار می‌گیرد، اما شرایط حیوان مانند میزان اکسیژن محلول در خون حتماً باید مانیتور بشود. همچنین برای کنترل تنفس و جلوگیری از ورود آب توربین و اسکیلر (دستگاه جرم‌گیری التراسوند) به ریه‌ها از لوله نایی اکسیژن استفاده می‌شود. یکی دیگر از نکات بسیار مهم، کنترل بی‌هوشی است که من این علم را مدیون دکتر محمد ابرکار، متخصص جراحی و عضو هیات علمی دانشگاه آزاد هستم.

- علائم خرابی دندان در حیوانات چه هستند؟

ریزش بزاق و عدم تمایل به خوردن غذای خشک و گاهی بی‌اشتهایی از جمله علائم مشکلات دندانی در حیوانات هستند و رادیوگرافی و معاینه بالینی در تشخیص بیماری آن‌ها کمک‌کننده است، اما تست سرما و گرما و فشار در دندان‌پزشکی حیوانات و در مواقعی که مجبور هستیم حیوان را برای معاینه لثه و دندان‌های کرسی با دارو آرام کنیم مؤثر نیست.

- آیا برای حیوانات ترمیم لثه، ایمپلنت یا ارتودنسی هم انجام می‌شود؟

ایمپلنت به دلیل رفتار حیوان ماندگار نیست و البته هزینه هم عامل بازدارنده‌ای برای انجام آن است. البته من این کار را در یک پروژه تحقیقاتی انجام دادم که در کنگره آینده جامعه دندان‌پزشکان دامپزشکی ارائه می‌کنم. جراحی‌های ترمیم لثه هم برای درمان تحلیل لثه یا درمواردی که به دلیل ابتلای حیوان به سرطان یا هر بیماری دیگری مجبور هستیم بافت لثه و حتی استخوان را برداریم یا دندان حیوان شکسته است استفاده می‌شود .

برای درمان ناهنجاری‌های دندان، نظیر دندان‌های نابجا که به بافت لثه آسیب می‌زنند، بهترین درمانی که در دنیا هم مورد قبول است، ترمیم و اندو کردن دندان است و به‌طورکلی ارتودنسی دندان حیوانات فعلاً در دنیا برای مطالعات دانشگاهی انجام می‌شود.

- صاحبان حیوانات خانگی چگونه باید از سلامت دندان‌های آن‌ها مراقبت کنند؟

توصیه می‌شود دندان حیوانات خانگی را روزانه با خمیردندان مخصوص حیوانات مسواک بزنند و از اسپری‌های مخصوص حیوانات برای آن‌ها استفاده کنند. همچنین مراجعه به دندان‌پزشک حیوانات، هر ۳ ماه یک بار از بسیاری از بیماری‌های پریو جلوگیری می‌کند .

- زمانی که خدمات دامپزشکی و دندان‌پزشکی حیوانات وجود نداشت، حیوانات خانگی یا حیوانات جنگل که از این خدمات بی‌بهره هستند چه سرنوشتی داشتند؟

دندان‌های شکسته راهی برای نفوذ میکروب‌های دهان به بافت استخوان و در نهایت گردش خون است و از طرف دیگر رابطه مشکلات قلب، کلیه و کبد با بیماری‌های پریو اثبات شده است. به همین دلیل اندو از واجبات دندان‌پزشکی حیوانات به شمار می‌رود و رها کردن دندان شکسته، علاوه بر تحمیل درد به حیوان، بستری بسیار مناسب برای ایجاد این بیماری‌های داخلی است. از بین رفتن حیوانات هم به‌ علت بیماری‌هایی که ذکر شد وجود داشت و متأسفانه هنوز هم دارد که می‌شود با کنترل و معاینه و درصورت نیاز اقدامات درمانی خاص از آن‌ها جلوگیری کرد .

 
 
انتشار یافته: ۱۷
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۵۲
بابک
|
Germany
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۵
10
13
آقای دکتر هاشمی از مفاخر دامپزشکی ما هستن.خوشحالم که افتخار دوستی با ایشون رو دارم.
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۷:۳۰ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۵
1
12
درود بر ایشان. موفق باشید.
دکتر مسعود عربشاهی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۸:۰۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۵
4
15
برای اقای دکتر هاشمی ارزوی موفقیت دارم ایشان سالیان درازی است در زمینه طب داخلی حیوانات کوچک زحمت میکشن
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۲۳:۳۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۵
2
11
خسته نباشید جناب دکتر
سهراب
|
United States of America
|
۰۷:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
1
11
با آرزوی موفقیت
شروع هر کاری با دشواری، نا امیدی و شکستهایی همراه خواهد بود که پلی هستند برای موفقیتهای آینده
خسروی
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۱۶ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
10
13
ایشان در کنگره ها اشراف داشتن بر این رشته را قبلا اثبات کردند.موفق باشید..و هروز قوی تر از گذشته ............
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۹:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
4
11
بسیار عالی..
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
1
11
پیشرفت در رشته دامپزشکی برای همه ما افتخار می آورد..موفقیت شما را از درگاه ایزدمنان خواستاریم.
استاد بازنشسته دانشگاه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۴۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
1
12
شنیدن پیشرفت دامپزشکان جوان بسیار لذت بخش است.آرزوی سلامتی و موفقیت برای ایشان را دارم.امیدوارم روحیه رفاقت در نسل جوان دامپزشکی همانند گذشته روزافزون گردد.
دانشجو دامپزشکی دانشگاه تهران
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۱:۰۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
6
12
موفق باشید..اولین..آخرین هرعنوانی دارند...مهم این است که پیشرو هستند و هیچ وقت هم مغرور و خودخواه مثل بسیار از همکاران نبودند..من افتخار داشتم چند جلسه ای با ایشان همکاری کنم ................
متخصص جراحی و مدرس دانشگاه
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۲:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
10
13
موفق باشید آقای دکتر .دوستانی که در رشته هایی مثل اگزوتیک و بعضی جراحی ها مهارت دارند با تلاش و مطالعه به این مهارت ها دست یافتند.این مهارت هم بعلت اینکه در ایران نبوده افرادی خود اقدام به مطالعه و تمرین نمودند.در بیماری های چشم و قلب هم اینگونه است ...............
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۳:۱۷ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
9
10
ضمن تبریک به دکتر هاشمی.این قبیل افراد باعث سرفرازی همه ایرانیان و دامپزشکان هستن.همه کارها از یه جا شروع می شه و با زحمت و دانش و پشتکار به جایی می رسه. ............. آقای هاشمی رو اولین بار در این سایت آشنا شدم.حرکت جالبی بود ...............
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۵:۳۵ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
5
10
سلام،
من خيلي تبريك ميگم به دكتر هاشمي و خيلي خوشحالم كه ايشون در اين زمينه پيشرو شدن و با كار خوبشون ثابت كردند كه با اينكه در دانشكده هاي ايران ما رشته ي تخصصي به نام دندانپزشكي حيوانات نداريم اما ميتونيم با پشتكار و مطالعه به شكل حرفه اي در اين زمينه كار كنيم. متاسفانه در ايران امكانات در زمينه دامپزشكي كمتر از بقيه كشورهاست ولي جاي اميدواري و خوشحاليه كه افرادي مثل ايشون سعي كردن در زمينه هاي تخصصي مختلف پيشرفت كنن، وقت بيشتري بزارن و به نتيجه مطلوب برسن ...............
امید مرادی
|
Syrian Arab Republic
|
۲۰:۴۴ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۶
10
13
با آقای دکتر هاشمی از دوران دانشجویی آشنا بودم. ایشان از همان زمان فردی بسیار دقیق و کوشا بودند و نکته قابل توجهی که در ایشان نمایان بود نوآوری و سخت کوشی بود که هم اکنون پس از گذشت نزدیک به ۱۵ سال هنوز در ایشان کاهش نیافته است. درمان بسیاری از اختلالات مربوط به دندان را در بیمارانی که شخصا حکم به کشیدن داده بودم توسط ایشان مشاهده و به کارشان ایمان دارم ..............
ناشناس
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۱۰:۲۲ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
2
12
موفق باشید.هرکسی که به جامعه دامپزشکی خدمت میکنه.قابل احترام و تقدیره..
دامپزشك
|
United States of America
|
۲۰:۱۳ - ۱۳۹۶/۰۱/۲۷
0
18
بسيار كار زيبا و قابل تقديري همكار عزيزمان در حوزه دندانپزشكي دامپزشكي انجام دادند و قدم بزرگي در جهت كمك به ارتقا سطح سلامت جامعه دامي ايران و بيشتر شناساندن اين حرفه به جامعه برداشتند. كليه دامپزشكان فعال در امريكاي شمالي سالانه براي تمديد پروانه خود نيازمند كسب امتياز و بازاموزي هاي مختلف هستند كه بسته به علاقه شان اقدام به گذراندن دوره هاي اموزشي در مراكز مورد تاييد و زير نظر متخصصان داراي بورد تخصصي مي نمايند. از زمينه هاي مورد علاقه اينجانب همين دندانپزشكي دام كوچك هست . اين دوره ها شامل سطوح مختلف هست كه از ابتدائي كه شامل نحوه گرفتن راديوگرافهاي دهاني ، بي حسي هاي موضعي ، كشيدن دندان ، ترميم ارونازال فيستولا و سطح متوسط كه شامل اندو و برخي جراحي هاي شكستگي فك مي باشد به كليه دامپزشكان عمومي آرائه ميشود. بر طبق قوانين موجود إطلاق واژه دندانپزشك دامپزشك تنها پس از گذراندن دوره تخصص وكسب مدرك DAVDC قابل استفاده براي فرد ميباشد. علت اين مساله عدم انحصاري كردن برخي تكنيكها و مهارتها توسط اساتيد دانشگاهي و آرائه ان به دامپزشكان عمومي علاقمند ميباشد كه متاسفانه در ايران چنين امري وجود ندارد. سايتهايزير براي اشنايي بيشتر همكاران با عنوان دندانپزشك دامپزشك و تفاوت ان با دامپزشك دوره ديده خالي از لطف نيست.
http://www.animaldentalcenter.com/html/adtc-frameset.html

http://www.wvc.org/handson/

http://www.avdc.org

https://veterinarydentistry.net
جهت اطلاع علاقمندان مطالعه بيوگرافي يك دندانپزشك دامپزشك و ميزان مطالعات و دوره هاي تخصصي ايشان در سايتشان خالي از لطف نيست.
http://www.toothvet.ca/home.html
شهناز ناطق
|
Iran (Islamic Republic of)
|
۰۰:۵۱ - ۱۳۹۹/۰۳/۲۳
0
10
آقای دکتر ها‌شمی عزیز
هرگز از یادمان نخواهید رفت. با تخصصی شاید منحصر به فرد، چون باعلاقه و دقت بسیار در کار دندانپزشکی حیوانات هستید که کمتر دامپزشکی در این زمینه به طور تخصصی کار می‌کنند و اهمیت دادن به درد دندان حیوانات برایم بسیار جالب بود. گربه ام حدود 22 ماهش بود و تازه 6 ماهی میشد که مهمان ما شده بود که متو جه درد دندان او شدیم و توی فضای مجازی گشتیم تا دامپزشکی با تجربه مرتبط پیدا کنیم. با نام آقای دکتر سهیل هاشمی مواجه شدیم. بعد از دکتر یگانه در کلینیک دامپزشکی یوسف آباد که ایشان هم از بهترین ها در دامپزشکی حیوانات هستند با نام دکتر ها‌شمی و تمرکز در تخصص دندان پزشکی حیوانات، با شخصیت عالی، متواضع، پاسخگو و مهربان و با حوصله ایشان روبرو شدیم. از زحمات ایشان و توجه کامل به گربه مان ، حتی وقتی حین بیهوشی برای کشیدن دندانش دچار تهوع شد (با وجودی که 8 ساعت غذایی نخورده بود) دکتر بازهم مهربان و آرام و با گذشت بود. کاش همه دکترهای محترم چه پز‌شکان انسان ها و چه پزشکان حیوانات که به نظر من فرقی نمی کند روحیه ای مشابه ایشان داشته باشند که آدم احساس شرمندگی نکند و علاقمند به مراجعه مجدد به ایشان باشد. آرزوی موفقیت و سلامتی ایشان رو دارم.
نظر شما
ادامه