بر اثر شیوع بیماری طاعون نشخوار کنندگان (PPR) در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک، طی ۱۰ روز گذشته بیش از یکصد کل و بز وحشی در این منطقه تلف شده اند.
به گزارش دیده بان محیط زیست و حیات وحش ایران، تعداد لاشه های کشف شده در منطقه متعلق به کل و بز وحشی تاکنون ۹۸ عدد بوده است. البته بطور حتم آمار تلفات بیش از این تعداد است و تعدادی از لاشه ها در مناطق صعب العبور و نقاط متخلف منطقه مشاهده نشده است.
تلفات این بیماری از بزهای وحشی نابالغ و ماده ها شروع و با پیشرفت بیماری، مرگ و میر در کل های سالخورده نیز آغاز شده است و تلفات همچنان ادامه دارد.
این بیماری صرفا از طریق دام اهلی به نشخوارکنندگان وحشی بخصوص کل و بز منتقل می شود و در زیستگاه هایی که دام اهلی و حیات وحش در نزدیکی یکدیگر بوده بوده و از آبشخورها و منابع مشترک تغذیه می کنند به وقوع می پیوندد.
وجود تعداد زیادی دام اهلی در منطقه حفاظت شده هفتاد قله اراک و نزدیکی بسیار زیاد دام اهلی و حیات وحش در این منطقه عامل اصلی انتقال ویروس طاعون به حیات وحش هفتاد قله بوده و منجر به بروز تلفات گسترده در میان کل و بزها شده است.
این بیماری پس از شیوع در بین حیات وحش یک منطقه، از لحاظ انتشار، ۱۰۰درصد جمعیت موجود را آلوده نموده و معمولا مابین ۵۰ الی ۱۰۰ درصد جمعیت حیات وحش را از بین خواهد برد.
در منطقه حفاظت شده هفتاد قله بیش از یک هزار کل و بز وحشی زندگی می کنند که این بروز بیماری که از ده روز قبل آغاز شده است ممکن است نیمی یا تمام جمعیت کل و بز این منطقه را از بین ببرد.
همچنیم تاکنون بیش از یکصد راس دام اهلی نیز در منطقه هفتاد قله بر اثر این بیماری تلف شده اند.
تشکیل جلسه کمیته بحران و کارگروه مخاطرات زیست محیطی استان مرکزی
به دنبال بروز این حادثه، کمیته بحران در تاریخ ۹۴/۳/۲۵ در اداره کل حفاظت محیط زیست استان مرکزی تشکیل و در اولین اقدام یک گروه متشکل از کارشناسان و محیط بانان در هفت مسیر منطقه آلوده را بررسی و پایش نموده و تلفات حیات وحش را به ثبت رساندند.
بر مبنای کالبد گشایی های انجام شده توسط اداره کل دامپزشکی استان مرکزی، نوع بیماری طاعون نشخوار کنندگان کوچک تشخیص داده شده است.
کارگروه مخاطرات زیست محیطی استان مرکزی نیز در تاریخ ۸۳/۳/۲۶ تشکیل شده است که بر اساس مصوبه این کارگروه، منطقه تا شعاع ۵ کیلومتری قرنطینه شده و از ورود افراد متفرقه و گردشگران ممانعت به عمل آمد.
همچنین آبشخورهای منطقه با آهک ضد عفونی شده اند و واکسیناسیون علیه این بیماری در دام های اهلی موجود در منطقه توسط اداره کل دامپزشکی استان آغاز شده است.
لاشه های کشف شده متعلق به کل و بزهای وحشی نیز بوسیله آهک و در عمق مناسب خاک دفن شده اند.
طاعون نشخوار کنندگان
طاعون نشخوارکنندگان کوچک (PPR) که به نام «طاعون بز» نیز شناخته میشود یک بیماری ویروسی مسری و بسیار خطرناک می باشد که عمدتا گوسفند و بز اهلی و وحشی به آن مبتلا میشوند.
از علایم این بیماری تب، ترشحات چشم و بینی، التهاب و جراحات دهانی، اختلال تنفسی و سرفه، ذات الریه، التهاب روده ها و اسهال می باشد و در نهایت منجر به مرگ حیوان می شود.
این بیماری صرفا از طریق دام اهلی به نشخوارکنندگان وحشی بخصوص کل و بز منتقل می شود.
طاعون نشخوارکنندگان کوچک در دام اهلی با روش واکسیناسیون، قرنطینه، معدوم سازی دام های آلوده و گاها معدوم سازی تمام دام های یک گله کنترل می شود اما به دلیل عدم امکان زنده گیری و واکسیناسیون جانوران وحشی، درمان این بیماری در حیات وحش عملا میسر نیست.
بهترین روش پیشگیری از بروز این بیماری در حیات وحش، جلوگیری از ورود دام اهلی به مناطق حفاظت شده و زیستگاه های حیات وحش و واکسیناسیون دام های اهلی در حاشیه زیستگاه ها می باشد.
بیماری طاعون نشخوارکنندگان ابتدا بره ها و بزغاله ها که سیستم ایمنی ضعیف تری دارند و سپس حیوانات بالغ و مسن را از پای در می آورد.
واکسیناسیون دام اهلی در حاشیه مناطقه حفاظت شده وظیفه سازمان دامپزشکی کشور است اما معمولا به دلیل کمبود شدید واکسن این بیماری، تا زمان پیگیری مستمر از سوی ادارات محیط زیست، واکسیناسیون توسط سازمان دامپزشکی انجام نخواهد شد.
خبر مرتبط:
احتمال ابتلای دامهای اهلی استان مرکزی به PPR
رئیس شبکه دامپزشکی اراک: تلفات حیاتوحش هفتاد قله را به حداقل میرسانیم
طاعون نشخوارکنندگان کوچک 19 راس کل و بز را در استان مرکزی تلف کرد