حکیم مهر - هفته پایانی فروردین 89 ، یادداشتی از دکتر ناصر علیدادی عضو هیأت علمی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران درباره استفاده از سبزه نوروز در تغذیه دام در حکیم مهر منتشر شد که به تناسب این ایام بازخوانی میگردد.
یادداشت دکتر ناصر علیدادی بدین شرح بود :
به نام خدا
امکان استفاده بهینه از مقادیر قابل توجه سبزه های سیزده بدر جهت تغذیه دام
جشن باستانی و ملی مذهبی نوروز که بازمانده بسیار ارزشمند نیاکان ما ایرانی هاست و هم اکنون آن را حدود 300 میلیون نفر در کشورهایی که زمانی جزو حوزه تمدنی ایران بزرگ بودند جشن می گیرند و سازمان ملل متحد نیز نوروز را به عنوان یک روز جهانی به رسمیت شناخته است، دارای زیبایی های فراوان از جنبه های گوناگون به ویژه زیست محیطی است.
یکی از این موارد سبزه های سفره هفت سین است که مستقیما با خود طراوت و تازگی طبیعت سبز بهاری را به سر سفره 75 میلیون ایرانی می آورد.
آما انچه که در این نوشته مورد نظر است نگاه مجدد به سرنوشت سبزه های گندم و دانه های حبوبات مختلف در روز سیزده بدر است.
حقیقت این است که در گذشته ها مردم ما تلاش داشتند که سبزه ها را در سیزده بدر به جریان آب رودخانه به عنوان نماد پاکی و زلالی و حرکت بسپارند و از طرفی آبزیان گیاه خوار نیز از ان بهره مند شوند تا از این رهگذر به آنها به نوعی کمک کرده باشند و این مواد غذایی هدر نرود.
ولی اکنون مشاهد ه می شود که به دلیل گسترش زندگی شهری و ایجاد کلان شهرها و فاصله روز افزون مردم با طبیعت، نحوه استفاده از این سبزه های با ارزش غذایی که در واقع ظاهرا مشابه کشت هیدروپونیک گلخانه ای هستند و شاید روش هیدروپونیک از آنها بر گرفته شده باشد، باعث بروز آشفتگی های در زیبایی شهرها و جاده ها و معابر به دلیل انداختن آنها در گوشه و کنار و حتی در جوی های فاضلاب شده است.
لذا با توجه به اینکه در ایران حدود 15 میلیون خانوار زندگی می کنند و اکثریت آنها به طور متوسط از 100 تا 300 گرم انواع دانه های غلات و حبوبات را به شکل سبزه درمی آورند برای جلوگیری از هدر رفت این مقادیر عظیم غذایی که در یک روز به دور ریخته می شود و اینکه چهره زیبا و سبز این سنت نوروزی مانند زمان های ایران کهن پایدار بماند، پیشنهاد می شود که از سالهای آینده با هماهنگی شهرداری ها و اتحادیه دامداران محلهایی در نقاط خروجی شهر و جاده ها ی پر تردد در نظر گرفته شود که مردم سبزه های خود را به آنها تحویل دهند و همچنین شهرداری با برنامه ریزی کامیونهایی برای جمع آوری سبزه ها از سطح محلات شهر فراهم کند تا بسته به تمایل، در دامداری ها و همچنین حوضچه های پرورش ماهیان گرم آبی توزیع شود.
تصاویر ذیل از میل و اشتیاق فراوان اسب و گاو و گوساله برای خوردن سبزه ها (از سفره هفت سین منزل اینجانب) در فروردین امسال (1389) گرفته شده است، صحنه های جذابی را از استقبال دامها نشان می دهد!