حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: رئیس سازمان نظام مهندسی کشاورزی و منابع طبیعی استان لرستان در گفتوگو با حکیم مهر به بیان نظراتش درخصوص تبلیغات اخیر یک مرکز خدمات کشاورزی فعال در لرستان پرداخت.
از نظر «دکتر میرحسن بیرانوند» حوزه فعالیت مراکز خدمات کشاورزی به شکل دقیق در مجوزی که میگیرند، ذکر شده و براساس آن میتوان تشخیص داد که این مراکز مجاز به انجام چه کارهایی هستند. درواقع مجوز آنها بیان کننده حوزه فعالیت آنهاست و اگر غیر از آن باشد، تخلف است.
حکیم مهر: آقای دکتر، آیا اصولا مراکز خدمات کشاورزی غیردولتی میتوانند وارد سایر حوزههای کاری از جمله دامپزشکی شوند؟
حوزه فعالیت مراکز خدمات کشاورزی به شکل دقیق در مجوزی که میگیرند، ذکر شده و بر اساس آن میتوان تشخیص داد که این مراکز مجاز به انجام چه کارهایی هستند. در واقع مجوز آنها بیانکننده حوزه فعالیت آنهاست و اگر غیر از آن باشد، تخلف است؛ مگر اینکه کسانی در آن مراکز خدمات کشاورزی دارای تحصیلات رشته دامپزشکی باشند اما قانونا جزء کار آنها یا جزء مرکز خدمات آنها نباشد.
حکیم مهر: یعنی چه؟
ببینید، این موسسات، قبلاً شرکت بودند و بعد به مراکز خدمات کشاورزی دولتی تبدیل شدند. این شرکتها میتوانند افرادی را از رشتههای مختلف، مثلا رشته حسابداری، رشته دامپزشکی و... بیاورند. ما فعلا در استان لرستان، رشتههای علوم دامی باتجربهای داریم که تلقیح مصنوعی و همزمانسازی فحلی در مورد گوسفند انجام میدهند. این افراد تجربه پیدا کردند و حتی جیرهنویسی میکنند. اینها مجاز هستند، اما حوزه فعالیت آنها همان است که در مجوز آمده است.
حکیم مهر: آیا این دخالت آشکار در حوزه فعالیت دامپزشکی نیست؟
دخالت که بعید میدانم، خیر. دخالت به آن شکل نیست. اگر افرادی باشند که تجربه داشته و با دامپزشکان همکاری کرده باشند و در آبستنیها و تشخیص زایمان صاحب تجربه شده باشند، مثلا دستگاههایی داشته باشند و به آنها مسلط باشند، خیر، دخالت در کار دامپزشکان نیست. اما اینکه فردی به همین شکل ادعا کند که من تشخیص آبستنی میدهم، خیر، این خلاف قانون است وقتی کسی بلد نباشد. اگر کسی بلد باشد چه عیبی دارد که کار کند؟
حکیم مهر: یعنی از نظر شما همین که فرد به شکل تجربی کاری را یاد گرفته باشد، کفایت میکند؟ حتی اگر تحصیلات مرتبط نداشته باشد؟
کسانی که من میشناسم و کار میکنند حداقل کارشناس ارشد علوم دامی هستند. خود من دکترای علوم دامی دارم و با آنها در ارتباط هستم. همزمانسازی فحلی، تلفیح مصنوعی، اسفنجگذاری و... بیشتر اینها را در لرستان کارشناسان دامپروری انجام میدهند.
حکیم مهر: خب این کارها و کاری که این شرکت انجام میدهد، خلاف نیست؟
این شرکت ممکن است به این شکل تبلیغات کرده باشد و اگر این کار را کردند، اشتباه کردند که تبلیغات این شکلی کردند. ممکن است برای جذب دامداران این کار را کرده باشند، اما اگر مجوز نداشته باشند، قاعدتاً خلاف قانون است.
حکیم مهر: یعنی یک شرکت کشاورزی میتواند مجوز انجام کار دامپزشکی داشته باشد؟
مجوز انجام کارهای دامپزشکی تخصصی را که قطعا ما صادر نمیکنیم. آنها در حوزه سازمان نظام دامپزشکی است. ما مجوز انجام کارهای تخصصی حوزه کار سازمان نظام دامپزشکی و اداره دامپزشکی را نداریم. این موارد قطعا با همکاری دوستان دامپزشک است و خودشان این کار را نمیکنند. ممکن است دامپزشک در کنار آنها باشد. اگر دامپزشک به شکل غیر رسمی در کنار مراکز خدمات کشاورزی باشد، چه ایرادی دارد؟ اما اگر خودشان رأساً این کار را انجام دهند، ما برخورد میکنیم.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.
دارو که نباشد، فلج می شوند.
سازمان دامپزشکی باید دارو و توزیع آن را کنترل کند.
دارو بسنتی و شکلات نیست که در هر سوپر مارکت فروخته شود.
.................