کد خبر: ۱۰۷۳۱
تعداد نظرات: ۱ نظر

حکیم مهر - با اینکه تخم مرغ حاوی مواد ضروری بسیار مهمی برای سلامتی است که در سایر موادغذایی به ندرت یافت می‌شود، اما کشور ما با سرانه مصرف 180 عدد که 30 درصد آن نیز در صنایع غذایی استفاده می‌شود کمتر از نصف مصرف جهانی را دارد.
 
به گزارش  خبرنگار فارس، کمیسیون بین‌المللی تخم مرغ که 30 سال پیش برای ترویج مصرف تخم مرغ در دنیا به دلیل اهمیت آن تاسیس شده است از 17 سال قبل دوم اکتبر را روز جهانی تخم مرغ نامگذاری کرده است که در کشور ما نیز 17 مهر به این نام انتخاب شده است.

بر اساس آمارها با وجود ظرفیت بسیار بالای تولید تخم‌مرغ در کشور به عنوان دهمین کشور تولید‌کننده تخم‌مرغ در جهان، سرانه مصرف آن در ایران نه تنها از متوسط جهانی پایین‌تر است بلکه همین میزان مصرف آن هم غالبا به شکل مصرف در فرآورده‌های غذایی از قبیل سس، کیک، کلوچه، بیسکویت، ماکارونی، فرآورده‌های گوشتی و شیرینی‌ها در کارخانجات و قنادی‌ها و یا برای تهیه انواع کوکو و کتلت در منزل و رستوران‌ها کاربرد دارد و فقط مقدار بسیار اندکی از آن به صورت کامل در خدمت تغذیه مستقیم خانوار به ویژه در گروه‌های هدف همچون زنان باردار و شیرده، کودکان و غیره قرار می‌گیرد و جایگاه مناسبی در صبحانه و یا سایر وعده‌های غذایی ندارد.

تخم‌مرغ غذای بسیار مناسبی برای افزایش قد کودکان است و قد کودکان نیز شاخص توسعه یافتگی در کشورها قلمداد می‌شود،در عین حال مصرف تخم مرغ در کشور ما 12.5 درصد نسبت به استانداردهای جهانی پایین‌تر است .

تخم مرغ حاوی کلیه اسید آمینه‌های ضروری و دارای حداقل 13 نوع ویتامین و مواد معدنی ضروری به ویژه ویتامین‌های A و D کولین و عناصر سدیم، پتاسیم و فسفر است که عمدتا در زرده وجود دارد پروتئین آن به خصوص اگر صبح خورده شود احساس سیری طولانی‌تر و در نتیجه کاهش وزن را ایجاد کرده و تحلیل عضلات در سالخوردگی را کاهش می‌دهدکلسترول آن تاثیری در افزایش کلسترول خون و بروز بیماری‌های قلبی ـ عروقی ندارد.

کولین زرده تخم‌مرغ از مواد مهم و ضروری برای رشد و تکامل مغز و لوله عصبی جنین و نوزاد، عملکرد سیستم عصبی و تقویت حافظه است و به سلامت قلب و عروق هم کمک می‌کند.

 تخم‌مرغ منبع خوبی از ویتامین‌های گروه ب به ویژه B12 نیز هست، لوتئین و گزانتین زرده تخم‌مرغ با حداکثر تأثیرگذاری در مقایسه با سایر غذاهای حاوی این مواد یا مکمل‌ها، از تحلیل رفتن لایه ماکولای شبکیه و نابینائی ناشی از آن در سالخوردگی جلوگیری می‌کند.

علی‌رغم تمامی این شگفتی‌ها متاسفانه جایگاه تخم‌مرغ در سبد‌غذایی خانوارها به دلیل ناآگاهی در خصوص کلسترول آن، کاهش یافته است با وجود تمامی تحقیقات پزشکی صورت گرفته در مورد کلسترول، اکثر مصرف‌کنندگان تخم‌مرغ از این حقیقت بی‌اطلاعند که تخم‌مرغ یک غذای ارزشمند با قیمت مناسب در یک رژیم‌غذایی سالم است. تخم‌مرغ نه تنها بالاترین منبع پروتئین مطلوب قابل مصرف است بلکه تقریبا تمامی ویتامین‌ها ( به جز ویتامین C) و مواد معدنی ضروری مورد نیاز انسان را داراست.

در حقیقت، پروتئین تخم‌مرغ چنان کیفیت بالایی دارد که به عنوان استانداردی برای مقایسه سایر پروتئین‌ها استفاده می‌شود. تخم‌مرغ ارزش بیولوژیکی 93.7 دارد. ارزش بیولوژیکی سایر مواد غذایی عبارتند از:‌ 84.5 برای شیر، 76 درصد برای ماهی و 74.3 درصد برای گوشت گاو.

متأسفانه به دلایل مختلف فرهنگی، سرانه مصرف این پروتئین بسیار مغذی و کامل و از سویی مناسب قیمت در سبد غذایی خانوار بسیار کم بوده است.

در حال حاضر سرانه مصرف تخم‌مرغ در کشور ما حدود 180 عدد است که 30 درصد آن در صنایع غذایی استفاده می‌شود در حالی که این رقم در بسیاری از کشورهای در حال توسعه و توسعه یافته علاوه بر مصرف صنایع غذایی به میزانی بالغ بر 300 عدد هم می‌رسد.

گفتنی است به مناسبت روز جهانی تخم مرغ، دکتر سید فرزاد طلاکش دامپزشک و دبیر ستاد کشوری ترویج مصرف تخم مرغ در برنامه عصرگاهی رادیو سلامت به بیان نکاتی درباره فواید مصرف تخم مرغ پرداخت و به سوالات شنوندگان پاسخ داد.

 

 

انتشار یافته: ۱
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
ناشناس
|
-
|
۱۲:۲۷ - ۱۳۹۱/۰۷/۱۸
0
0
World Egg Day was established at the IEC Vienna 1996 conference when it was decided to celebrate World Egg Day on the second Friday in October each year.
نظر شما
ادامه