حکیم مهر - مقاله سید سینا باقری ، دانشجوی دکترای عمومی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، عضو انجمن میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در شماره سوم فصلنامه پژواد
بررسی برخی علل شکست واکسیناسیون در گلههای طیور
سید سینا باقری
دانشجوی دکترای عمومی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران، عضو انجمن میکروبیولوژی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران.
S_bagheri@ut.ac.ir
شماره تماس: 09125648967
هدف از واکسیناسیون علیه یک بیماری ایجاد ایمنی مطلوب و جلوگیری از تکثیر عامل بیماریزا میباشد. امروزه بخش عمدهای از بیماریهایی که پرندگان در صنعت طیور با آنها درگیر میشوند، ویروسی هستند. با پیشرفت روزافزون علم هنوز درمان مناسب و کارآمدی در رابطه با بیماریهای ویروسی که بطور گسترده توانایی استفاده در صنعت را داشته باشد، بدست نیامده است. امروزه بطور گسترده از انواع واکسنها برای پیشگیری و کنترل بیماریهای ویروسی طیور استفاده میگردد، البته در رابطه با برخی از بیماریهای انگلی و باکتریایی نیز واکسیناسیون استفاده میشود (Bermudez et al., 2008).
گاهی اوقات علیرغم واکسیناسیون، ابتلا به بیماری که گله علیه آن واکسینه شده دیده میشود. بطور اختصار در رابطه با برخی از عوامل شکست در واکسیناسیون در سطح گله میتوان به:
1)وجود پادتن مادری در جوجه ها
2) وجود استرس
3)ابتلا به بیماری قبل از واکسیناسیون
4)وجود بیماریهای مضعف سیستم ایمنی و ... اشاره کرد.
برخی از عوامل شکست در واکسیناسیون مربوط به خود واکسن میباشد که از آن جمله میتوان موارد زیر را نام برد:
1) فقدان کمی و کیفی میزان آنتیژن لازم در دز واکسن
2) آلوده بودن واکسن(عدم خلوص)
3) عدم تجانس سویه بکار رفته در واکسن با سویه مولد بیماری
4) عدم کیفیت و کمیت یاورهای بکار رفته
5) سپری شدن تاریخ مصرف واکسن (Borne et al., 2001).
در گذشته سازمان دامپزشکی کشور مسئول پخش واکسنها در کشور بود. به استناد بند ز ماده (3) و نیز مواد (7) و (9) قانون سازمان دامپزشکی کشور مصوب سال 1350، ورود هرنوع دارو از خارج کشور و ترخیص آن از گمرکات و توزیع آن در کشور مستلزم دریافت موافقت قبلی از سازمان و کسب مجوزهای لازم میباشد. امروزه توزیع دارو و واکسن در کشور از طریق شرکتهای پخش دارویی سراسری، شعب آنها و شرکتهای پخش استانی صورت میگیرد که این دستورالعمل در مورخ 8/6/89 به کد 01/31/89 مورد بازنگری قرار گرفت. در قوانین سازمان شریط لازم برای توزیع واکسن در سطح کشور شرح داده شدهاست. برای مثال شرکتی که خواهان اخذ مجوزهای لازم در این رابطه است میبایست شرایط سردخانه مرکزی 100 متر مکعبی و یا خودرو سردخانهدار را داشته باشد.
لذا برای داشتن یک واکسیناسیون موفق حفظ زنجیره سرد و شرایط نگهداری مناسب از کارخانه سازنده تا محل مرغداری الزامی میباشد. ولی دیده شده که این شرایط از مرحله تولید تا انجام واکسیناسیون بدرستی اعمال نمیشود و در نتیجه واکسن توانایی خود را در حفاظت از پرنده از دست میدهد. برای مثال از زمان خرید واکسن تا زمان استفاده آن، میبایست واکسن در مجاورت یخ و سپس در یخچال نگهداری شود ولی در موارد بسیاری دیده شده واکسن ساعتها و حتی روزها در دمای نامناسب نگهداری می شود که علت این امر نداشتن اطلاعات کافی مجریان در رابطه با اصول زنجیره سرما و عدم امکانات کافی است. پیرو این مطلب میتوان انتظار داشت در گلهای که واکسیناسیون انجام گرفته، نه تنها محافظت مناسب علیه بیماری صورت نگیرد بلکه بیماری در سطح منطقه اشاعه بیشتری پیدا کند.
نکته دیگری که باید مورد توجه قرار گیرد استفاده از دز صحیح واکسن میباشد. دیده شده که میزان مصرف واکسن که شرکت سازنده توصیه میکند به مقدار قابل توجهی تغییر میکند و همین موضوع عواقب ناخوشایندی را برای گله به دنبال خواهد داشت.
از دیگر موارد استفاده غیر صحیح می توان به این مورد اشاره کرد که برخی واکسنها باید یک بار در طول دوره پرورش مورد استفاده قرار گیرند ولی متاسفانه دیده میشود بعلت درگیری مکرر یک مرغداری، از آنها در دو یا چند نوبت استفاده میگردد و یا در مورد برخی واکسنها که نیازمند دز یادآور می باشند واکسیناسیون برای دز یادآور انجام نمیگیرد و بعلت افت سریع پاسخ ایمنی پرندگان، مستعد ابتلا به بیماری میگردند. گاهی اوقات بیان میگردد در واکسیناسیون به روش آشامیدنی از روی احتیاط مقدار اندکی بیشتر از دز توصیه شده استفاده گردد ولی متاسفانه دیده شده بعلت عدم اطلاع، میزان مصرف بسیار بیش تر از حد مجاز میشود و متعاقب این مسئله مشکلاتی برای گله پدید میآید.
رعایت زمانبندی استفاده از واکسن ها مسئله بسیار مهمی است برای مشخص کردن زمان مناسب واکسیناسیون باید به عیار آنتی بادی مادری توجه ویژه ای نمود زیرا سبب کاهش اثر واکسن و ایمنی ناشی از آن می گردد.
معضل دیگری که در این مورد مطرح است ورود غیر قانونی واکسن از طریق کشورهای همسایه و توزیع آن در کشور است .این واکسنها اغلب شرایط مناسب نگهداری را نداشته و فاقد اثر مطلوب در گله هستند ولی بواسطه تبلیغات و بیان این مطلب که این محصول دارای کیفیت بالایی میباشد افراد را به استفاده از این محصصولات تشویق میکنند.در برخی از موارد سویه بهکار رفته در این واکسنها با سویه مولد بیماری یکسان نیست لذا ایمنی علیه بیماری حاصل نمیگردد و شاید حتی سبب شیوع سویه جدیدی از بیماری در منطقه گردد. اخیرا بدلیل افزایش قیمت واکسنها، مرغداران گاهی به استفاده از این نوع واکسنها رغبت نشان میدهند.
برای رفع مشکلات ذکر شده میتوان چند نکته را پیشنهاد داد. در ابتدا باید اطلاعات مربوط به نحوه مناسب نگهداری و زنجیره سرد بطور جامع در اختیار مرغداران و کسانیکه در این فرایند دخیل هستند قرار گیرد. پیشنهاد دیگری که در این رابطه میتوان بیان کرد نظارت بیشتر سازمان دامپزشکی در جلوگیری از دسترسی افراد به واکسنها از طریق شبکههای توزیع غیررسمی و فروش واکسنهای تاریخ گذشته و معیوب در سطح کشور اشاره کرد.
References:
1 .Bermudez, Alex J., Stewart-Brown, B. (2008) Disease Prevention and Diagnosis. In: Saif, Y.M., editor. Diseases of Poultry. 12th edition. USA: Blackwell Publishing. P: 5-42.
2. Borne, P.M., Conte, S. (2001) Vaccines and Vaccination in Poultry Production; Montrouge, France; CEVA Sante Animale .p: 6-33.