حکیم مهر - اخیراً برنامهای با عنوان (تولید غیربهداشتی شیر ، چرا؟!) در شبکه رادیو اینترنتی ایران صدا تولید شده که متعاقب اظهار نظر رئیس کمیسیون بهداشت مجلس شورای اسلامی در خصوص آلودگی شیر مصرفی کشور با چهار تن از کارشناسان در این زمینه گفت و گو کرده است.
مشروح این برنامه را با کلیک بر روی آدرس زیر می توانید بشنوید :
http://www.iranseda.ir/player/?itemid=582951
به ترتیب شرکت در گفت و گو هم اظهارات شرکت کنندگان در این برنامه به شرح ذیل است :
دکتر شهریاری ، پزشک فوق تخصص چشمپزشکی و نایب رئیس کمیسیون بهداشت مجلس :
- بیش از 50 درصد شیر مصرفی در کشور ما غیربهداشتی توزیع می شود
- بسیاری موارد دیدهایم که کارخانجات از پذیرش شیرها به دلیل آلودگی میکروبی جلوگیری میکنند
- آیا واقعاً این نظارت وجود دارد که شیر غیرقابل مصرف برای انسان معدوم شود؟!
- باید صنایع بستهبندی مواد لبنی را گسترش بدهیم
- در فرصتی مناسب مسئولین ذیربط به کمیسیون بهداشت دعوت میشوند تا توضیح دهند
- در اکثر نقاط کشور چون شیر را خوب می جوشانند نگرانی از نظر بیماری اصلاً وجود ندارد!
- اگر شیر فاسد یا مشکلدار جوشانده شود خود مردم به طور سنتی تشخیص میدهند
- در کارخانجات شیر ، کف (حداقل) استاندارد معمولاً رعایت میشود
دکتر دباغ مقدم ، دامپزشک و کارشناس صنایع غذایی و نایب رئیس کمیته بهداشت مواد غذایی جامعه دامپزشکان ایران و سازمان نظام دامپزشکی :
- نکتهای عرض میکنم که دیدگاه آقای دکتر شهریاری بعنوان پزشک و همکاران محترمشان در کمیسیون بهداشت و درمان تصحیح شود : در بحث فرآورده های دامی معتقدیم که سلامت غذا از مزرعه شروع میشود و این جسارتاً اشتباه است که فکر کنید اگر مثلاً تعداد کارخانجات شیر پاستوریزه را از 500 به 1000 برسانید مشکل شیر حل میشود
- باید با کمیسیون کشاورزی خیلی پیوند خوبی داشته باشید و حتماً سازمان دامپزشکی را باید تقویت کنید و نظارتها در بخش دامپزشکی باید قوی بشود
- بنده به عنوان یک متخصص مواد غذایی عرض میکنم که هیچ فرآیندی در صنعت غذا تا امروز وجود ندارد که اگر ماده غذایی فاسدی در این فرآیند قرار بگیرد ، بصورت سالم خارج شود
- باید دید را به سمت سلامت تولید شیر ببرید
دکتر شهریاری :
- اتفاقاً ما در کمیسیون بهداشت معتقدیم که جایگاه سازمان دامپزشکی در وزارت جهاد کشاورزی نیست!
- آنچه شما درباره مزرعه تا چنگال اشاره داشتید درست است اما در نهایت جایی که باید پاسخگوی سلامت جامعه باشد وزارت بهداشت است
- ما در کمیسیون بهداشت و درمان دستور کاری داشته ایم که از سازمان دامپزشکی هم آمده بودند و معتقدیم که همکاریهای بین بخشی باید تقویت شود
- باید یک سازمان غذا و دارو نظیر FDA در آمریکا یا سازمانهای مشابه در اروپا ایجاد شود تا بطور جامع موضوع غذا را نظارت کند
- سرانه مصرف شیر در کشور ما خیلی پایین است و نباید هم مردم را نگران کنیم که این سرانه کمتر شود
دکتر رضویلر ، دامپزشک ، استاد نمونه دانشگاه تهران ، متخصص میکروبیولوژی مواد غذایی و رئیس کمیته بهداشت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی :
- در مورد بار میکروبی دو بحث داریم. یکی شیر و یکی هم فرآورده های تخمیری. در تخمیر می توان میلیاردها باکتری در میلی لیتر یا گرم داشت. یک بخش از اینها باکتریهای مفید هستند. در مورد شیر اندوتوکسین مسئلهای نیست و وقتی باکتریهای گرم منفی وارد خون بشوند و آنجا اگر اندوتوکسین تولید شود مشکل بوجود میآورد
- جمعیت کلی باکتریهای در طول پاستوریزاسیون و استریلیزاسیون به حدی میرسد که خطر رفع میشود
- برای انجام بهتر پاستوریزاسیون، شیر خام نباید از نظر بار میکروبی خیلی بالا باشد و به همین دلیل هم برای این مسئله و کاهش بار میکروبی جایزه تعیین میشود
- در این موضوع باید مشکل سیستم دامپروری و حمل و نقل را هم باید درنظر بگیریم
- بزرگترین مشکل شیر را باید آفلاتوکسین بدانیم
دکتر درستی ، متخصص تغذیه و رئیس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی ایران :
- سرانه مصرف شیر در کشور ما بر اساس آمار وزارت بهداشت 80 لیتر در سال است
- در کشورهایی نظیر کشورهای اسکاندیناوی تا 150 لیتر هم سرانه گزارش شده است
- شیر ماده غذایی با ارزشی است. هم چربی ضروری است. پروتئین بالایی دارد و لاکتوز (قند) آن هم بدون آنکه پوسیدگی برای دندان ایجاد کند تأمین کننده قند بدن است.
- اگر بچه ها شیر کافی دریافت نکنند رشدشان از نظر کلسیم با مشکل مواجه میشود و بزرگسالان هم خطر پوکی استخوان خواهند داشت
- ویتامین B2 شیر هم برای فعالیت همه سلولهای بدن بویژه مغز و اعصاب لازم است