حکیم مهر - استفاده از کیسه های پلاستیکی علاوه بر ضررهایی که برای انسان به همراه دارد، به دلیل مدت زمان زیادی که تجزیه آنها در طبیعت به طول می انجامد خطراتی را نیز برای محیط زیست به همراه دارد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روابط عمومی سازمان میادین، طبق آمار جهانی روزانه 3.5 میلیون تن زباله در سراسر دنیا تولید می شود که سهم ایران در این تولید به 40 هزار تن در روز می رسد. این میزان، 1.15 درصد تولید زباله جهان است. بر اساس آمارهای ارائه شده هر فرد تهرانی متوسط روزانه سه پلاستیک وارد چرخه محیط زیست می کند. با مصرف نکردن یک کیسه پلاستیکی در هفته در هر خانواده ایرانی می توان از مصرف حدود 816 میلیون کیسه پلاستیکی در سال جلوگیری کرد.
اثرات بهداشتی
ظروف یکبار مصرف پلیمری و کیسه های پلاستیکی در صورت تماس با مایعات و مواد غذایی بالای 40 درجه، ماده ای شیمیایی و تلخ به نام استایرن از خود خارج می کنند که بیش از 77 نوع بیماری سرطان زا را به همراه دارد.
از قرار گرفتن مواد پلاستیکی در مجاورت حرارت بالا یا دماهای خیلی پایین (نزدیک به نقطه انجماد)، یک ماده شیمیایی با خصوصیات شدیدا سمی و سرطان زا به نام دیوکسین (Dioxin) آزاد می شود. به همین دلیل نوشیدن چای و همچنین آب یخ زده در داخل ظروف پلاستیکی، در صورت استفاده مداوم در درازمدت می تواند موجب ایجاد سرطان های دستگاه گوارش شود.
قرار دادن نان داغ در کیسه پلاستیکی باعث شکسته شدن شاخه های پلیمری کیسه و مهاجرت مونومر به داخل مواد موجود در آن و در نتیجه ورود به سیستم غذایی و بدن انسان خواهد شد که در نهایت در درازمدت منجر به سرطان می شود.
متاسفانه امروزه میلیون ها روزه دار در ایام ماه مبارک رمضان و سایر ایام مذهبی، نذورات خود را در ظروف یکبارمصرف توزیع می کنند، در حالی که از آلودگی و سرطانزا بودن این ظروف بی اطلاع هستند.
اثرات محیط زیستی
پلاستیک های پایه نفتی با ماندگاری بیش از 300 سال یک ماده تجزیه ناپذیر محسوب می شوند. این در حالی است که کیسه های تجدید پذیر با پایه غیر نفتی به طور متوسط از یک الی 2 سال تجزیه شده و به طبیعت بر می گردند.
راه حل: تغییر الگو و کاهش مصرف کیسه ها، ظروف و محصولات یکبار مصرف پلاستیکی و به جای آنها استفاده از ظروف با پایه گیاهی (نشاسته ذرت، سیب زمینی و ...) و نیز بازگشت به فرهنگ سنتی استفاده از ساک های پارچه ای برای خرید های روزانه و ظروف ملامینی و چینی، برای توزیع نذورات.
مزایای استفاده از ظروف یکبار مصرف گیاهی و کیسه های پلاستیکی تجزیه پذیر:
سازگاری با محیط زیست
تهیه شده از منابع اولیه تجدید پذیر و عدم وابستگی به مواد اولیه نفتی
بدون هیچ گونه آثار تخریبی بر محیط زیست پس از تجزیه شدن در خاک
مصرف انرژی کمتر در فرآیند تولید
نکته: در حال حاضر نایلکسهای تجزیه پذیر و پایه گیاهی در کلیه میادین و بازارهای میوه و تره بار توزیع می شود و عرضه نایلکسهای پلیمری در سطح میادین و بازارهای سازمان میادین ممنوع است. نایلکسهای پایه گیاهی سبز رنگ بوده و دارای آرم و شعارهای سازمان میادین است. نایلکسهای تجزیه پذیر نیز سفید رنگ و دارای همان مشخصات آرم، شعارهای سازمان میادین و همچنین تاریخ تولید است. این نوع نایلکسها در مدت زمان 2 سال به محیط زیست باز می گردد در حالی که نایلکسهای پلیمری برای تجزیه شدن نیاز به 300 سال زمان دارند.
نایلکس پایه گیاهی
نایلکس تجزیه پذیر