به این ترتیب 700هزار تن روغن پالم در حالی وارد چرخه غذایی می شود که از وجود آن بی خبر هستیم. «عباس پاپی زاده بالنگان» سخنگوی کمیسیون کشاورزی، در حالی وجود این 700 هزار تن روغن را در محصولات غذایی مبهم عنوان می کند، که به گفته وی مسوولان تاکنون نتوانسته اند این موضوع را شفاف کنند.
کمیسیون کشاورزی مجلس دوهفته ای هست که حاشیه های روغن پالم را پیگیری می کند و سازمان های مسوول را برای پاسخگویی به مجلس می کشاند. این بار قرار است موضوع گسترده تر، یعنی در سطح وزیر و در صحن علنی مجلس مطرح شود. وزیر بهداشت در یکی از روزهای یکشنبه، سه شنبه یا چهارشنبه در مجلس حاضر شده و در مورد شیر و لبنیاتی که با روغن پالم تهیه شده؛ توضیح خواهد داد.
دلیل حضور وزیر هم قانع نشدن اعضای کمیسیون کشاورزی از توضیحات مسوولان سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد است که در یکی، دوهفته گذشته به صورت گزارش به کمیسیون کشاورزی مجلس ارایه شد.
سخنگوی کمیسیون کشاورزی در گفت وگو با «شرق» اظهار کرد: طی هفته های گذشته مسوولان سازمان غذا و دارو گزارش هایی به کمیسیون ارایه دادند که چندان قابل پذیرش نبود. این آقایان درحالی معتقدند نباید از روغن پالم در محصولات استفاده شود که این روغن با مجوز خود ایشان وارد کشور شده است.
* نیمی از روغن های خوراکی کشور پالم است.
وی از موضوع دیگری نیز سخن گفت و آن اینکه سالانه یک میلیون و 500 هزار تن روغن خوراکی به کشور وارد می شود که نیمی از آن روغن پالم است. طبق آخرین برآوردهای صورت گرفته نیز تنها 50 هزار تن از این روغن آن هم با مجوز وزارت بهداشت در صنایع لبنی استفاده می شود حال سوال اینجاست که 700 هزار تن روغن پالم باقیمانده در کدام یک از محصولات به کار برده می شود؟
* تصمیم گیری برای 6درصد از پالم وارد شده
این در شرایطی است که رییس سازمان غذا و دارو و معاون وزیر بهداشت از اولتیماتوم این وزارتخانه به صنایع لبنی برای منع استفاده از چربی گیاهی در صنایع لبنی از اول مهر خبر می دهد ولی در عین حال درخصوص مصرف 700هزارتن روغن پالم که مشخص نیست در تهیه کدام یک از محصولات غذایی استفاده می شود؛ سخنی نمی گوید؛ یعنی تصمیمات حول محور شش درصد از روغن های پالم واردشده می چرخد و از 94درصد دیگر غافل هستند.
«رسول دیناروند» در خصوص روغن صنایع لبنی گفت: شرکت های لبنی تا پایان شهریور فرصت دارند تا پروانه خود را اصلاح کنند. از اول مهر نیز هیچ شرکتی حق ندارد با چربی گیاهی اقدام به تولید فرآورده های لبنی پرچرب کند. وی افزود: مسلم آن است که چربی گیاهی از فرآورده های پرچرب لبنیات حذف می شود. قاعدتا صنایع در تولید فرآورده های پرچرب باید به استفاده از چربی طبیعی شیر برگردند.
وی در این باره ادامه داد: بنابر اظهارات مطرح شده در روزنامه ها و رسانه ها مبنی بر جایگزینی چربی حیوانی به جای روغن گیاهی پالم، منظور چربی شیر است؛ چرا که شیر خود دارای چربی است و از آن کره، خامه و... تهیه می شود.
* روغن های سرخ کردنی مملو از پالم
رییس سازمان غذا و دارو تاکید کرد: وقتی قرار است چربی گیاهی از لبنیات پرچرب حذف شود به معنای آن است که با چربی طبیعی شیر جایگزین می شود. این مساله به صنعت لبنیات ابلاغ شده و از اول مهر نیز اجرایی می شود.
اما بد نیست صحبت های کارشناسان درخصوص سرنوشت باقی روغن های پالم را نیز بدانیم. رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای کشور، مصرف زیاد اسید پالمتیک که 44درصد روغن پالم را تشکیل می دهد را موجب افزایش کلسترول خون و عامل بروز بیماری های قلبی و عروقی اعلام کرد و گفت: بیشترین مصرف روغن پالم وارداتی در تولید روغن های سرخ کردنی است.
«مجید حاجی فرجی» با بیان اینکه بخش عمده انواع روغن پالم وارداتی به کشور در صنایع غذایی مصرف می شود، به فارس گفت: وجود اسیدهای چرب اشباع در این روغن سبب می شود که این روغن در دمای محیط، حالت نیمه جامد تا جامد داشته باشد.
وی بیشترین مصرف روغن پالم وارداتی را در تولید روغن های سرخ کردنی بیان کرد و گفت: چون روغن پالم می تواند در دمای محیط، حالت نیمه جامد تا جامد داشته باشد و به دلیل داشتن اسید چرب، مقاومت خوبی در طی فرآیند حرارتی از خود نشان دهد، در روغن های سرخ کردنی و در محصولاتی مثل شورتنینگ ها و چربی های قنادی نیز مورد استفاده قرار می گیرد.
رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور همچنین میزان روغن پالم تولیدشده در جهان را حدود 35 تا 40 درصد بیان کرد و گفت: تولید روغن پالم در سال 2005 با پیشی گرفتن از تولید روغن سویا، رتبه اول در انواع روغن ها را به خود اختصاص داد و در سال های اخیر تولید جهانی پالم به حدود 50 میلیون تن رسیده است که پس از آن سویا، کلزا و آفتابگردان قرار گرفته اند.