سایت سازمان نظام دامپزشکی نوشت:
با توجه به فرا رسیدن سال جدید و استفاده هموطنان از گوشت ماهی طبق یک رسم و سنت دیرینه، «دکتر آراسب دباغ مقدم» عضو کمیته تخصصی بهداشت و سلامت مواد غذایی سازمان نظام دامپزشکی جمهوری اسلامی ایران در مصاحبهای توصیههای بهداشتی لازم در خصوص خرید، نگهداری و بهداشت گوشت ماهی را ارائه کرد.
آقای دکتر ضمن سپاس از قبول زحمت، لطفاً بفرمایید ماهی سالم باید چه ویژگیهایی داشته باشد؟
قضاوت در مورد کیفیت ماهیان، امروزه بر اساس «روش نمایهی کیفی (Quality Index Method/QIM)» انجام میشود. در این روش، 5 جزء اصلی ماهی شامل پوست، چشم، آبششها، گوشت و احشا، بازرسی شده و هر کدام بر اساس معیارهای زیر جزء خود نمرهدهی میشوند. به عنوان مثال، در مورد چشمها ابتدا دو جزء «مردمکها» و «شکل چشم» در نظر گرفته میشود و سپس به هر کدام از حالتها نمره داده میشود. در مورد مردمک، بهترین حالت، وضعیت شفاف، سیاه و با درخشندگی فلزی است که صفر امتیاز میگیرد. وضعیت کمی نامناسبتر، خاکستری شدن مردمک است که یک امتیاز میگیرد، و اگر مردمک، هم خاکستری و هم کدر شده باشد، دو امتیاز میگیرد. در مورد شکل چشمها، اگر برجستگی طبیعی داشته باشند، صفر امتیاز، اگر صاف باشند یک امتیاز و اگر فرورفته باشند، دو امتیاز میگیرند. در این روش، بدترین وضعیت حالتی است که ماهی 22 امتیاز داشته باشد، که در اصل باید این 22 امتیاز را، منفی در نظر گرفت. هر چه امتیاز ماهی به صفر نزدیکتر باشد، کیفیت آن بهتر یا به عبارت دیگر، تازهتر است. حسن این روش این است که هیچ ماهیای فقط به دلیل داشتن یک معیار نامناسب حذف نمیشود. به عبارت دیگر، بر هیچ معیاری، بیش از حد معمول، تأکید نمیشود.
جدول «روش نمایه ی کیفی»
فراسنجه کیفی |
توصیف |
نمره |
پوست |
||
رنگ/ظاهر |
شفاف، رنگدانههای روشن |
صفر |
کمی تیره، در ناحیه سر دچار تغییر رنگ شده است. |
یک | |
سبز یا زرد، به ویژه در نزدیکی شکم |
دو | |
بو |
بوی گیاهان دریایی تازه، بدون بو |
صفر |
بوی خیار، بوی فلزی، بوی یونجه |
یک | |
بوی ترشیدگی، بوی دستمال ظرفشویی |
دو | |
بوی گندیدگی |
سه | |
قوام |
سخت (جمود) |
صفر |
محو شدن سریع جای انگشت |
یک | |
باقی ماندن جای انگشت بیش از 3 ثانیه |
دو | |
چشمها |
||
مردمکها |
شفاف و سیاه، درخشندگی فلزی |
صفر |
خاکستری |
یک | |
خاکستری و کدر |
|
اگه ماهی 20 امتیاز منفی داشته باشه ضبط میشه یا قابل مصرفه؟
چرا از معیارهای سازمان استفاده نکردن؟
این معیار مربوط به کدوم کشوره ؟