شاهرخ رنجبر بهادری متخصص انگلشناسی دامپزشکی و استاد دانشگاه آزاد اسلامی، در گفتوگو با خبرگزاری فارس گفت: در مورد ابتلا گوشتهای وارداتی گاومیش (بوفالو هندی) به انگل سارکوسیست اطلاعی ندارم و اظهار نظر در این باره برعهده مسئولان سازمان دامپزشکی کشور است.
وی با بیان اینکه سارکوسیست انگلی قابل تشخیص در کشتارگاه است، گفت: بعد از ذبح دام در صورت ابتلا به این انگل وجود آن به وسیله کیستهای سفید رنگی روی لاشه قابل تشخیص است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: سارکوسیست دارای سه گونه است که میتواند در انسان ایجاد آلودگی کند. در دو گونه از آن انسان به عنوان میزبان اصلی و در گونه دیگر انسان به عنوان میزبان واسط است.
این متخصص انگلشناسی دامپزشکی تصریح کرد: گونه homonis از طریق خوردن گوشت گاو آلوده به انسان منتقل میشود که کیستهای آن به صورت دانههای برنج در عضلات محدب گاو قابل مشاهده است.
رنجبر بهاداری گفت: گونههای دیگر سارکوسیست که در حیوانات مختلفی مثل گوسفند، بز و اسب وجود دارد به انسان قابل انتقال نیست.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: سارکوسیستین به سم حاصل از سارکوسیست اطلاق میشود که خوردن آن توسط انسان باعث علائم بروز گوارشی مثل سرگیجه، تهوع، سردرد و اسهال میشود.
وی افزود: بنابراین سارکوسیست به دو لحاظ مورد بررسی قرار میگیرد یکی اینکه انسان به عنوان میزبانی که در سیر تکاملی انگل جای میگیرد و مستقیما باعث آلودگی انسان شود، دوم انسان میزبان انگل محسوب نمیشود، مثل سایر گونههای سارکوسیست و فقط سمی که از کیست ایجاد میشود، باعث عوارض در انسان میشود
این انگلشناس دامپزشکی بیان داشت: بنابراین هیچگاه گوشت گوسفند و بز به لحاظ سارکوسیست بررسی نمیشود، زیرا انسان میزبان آن نیست، اما گوشت گاو سه گونه سارکوسیست دارد که قابل انتقال به انسان است.
این استاد دانشگاه تصریح کرد: حتما گوشت گاو یا گاومیش به لحاظ آلودگی و احتمال آلودگی به انگل سارکوسیست باید مورد بررسی قرار گیرد زیرا امکان و قابلیت انتقال این انگل از گاو یا گاومیش به انسان وجود دارد.
رنجبر بهادری تصریح کرد: با ورود انگل سارکوسیست به بدن انسان، انسان میزبان نهایی میشود و آلودگی موجب پدید آمدن عوارض گوارشی در انسان میشود.
وی افزود: انسان هم به عنوان تکمیل کننده سیر تکاملی انگل با دفع مدفوع باعث آلودگی محیط میشود.
كشتار شده در كشتارگاه شهر شهركرد مورد بررسي قرار گرفت و نتايج
نشان داد كه اگر چه هيچيك از لاشه ها به ماكروكيست اين تك ياخته
آلوده نميب اشند، ولي ۹۱ ٪ از لاشه ها به زوئيت اين انگل آلودها ند ، اين
نتايج با نتايج بدست آمده توسط ساير محققين
مطابقت مين مايد، رزمي و رهبري در مطالعها ي
كه بر روي نشخواركنندگان استان هاي تهران و
۷۳ / گلستان انجام شد عنوان نمودند كه ۷۹
۴۰ گاوميش ها به اين / در صد از گاوها و ۹
انگل آلوده ميب اشند( ۴). احمدي طي مطالعه
مشابه در گاوهاي كشتار شده در شهرستان
اصفهان آلودگي به ميكروكيست ساركوسيست
را در گاو ۹۴ ٪ گزارش كرد ( ۱ )، در مطالعه
ديگري كه در استراليا به روش سرمي صورت
گرفت ۹۰ ٪ گاوها آلودگي با اين تك ياخته را
نشان دادند( ۱۵ ). همچنين در سال ۱۹۹۱ در
موگاديشو مطالعها ي به روش هضم تريپسين بر
روي گوشت گاو انجام شد و نتايج اين مطالعه
نشان داد كه ۸۰ ٪ گاوها به اين انگل آلوده
.( ميب اشن