کد خبر: ۲۱۰۹۰

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور گفت:نظارت ها بر تولید مرغ و تخم مرغ درسالهای اخیر توسط سازمان دامپزشکی افزایش یافته است و خوشبختانه استفاده از هورمون ها در پرورش مرغ وجود ندارد.

به گزارش روز پنج شنبه ایرنا از روابط عمومی وزارت بهداشت ، درمان و آموزش پزشکی ، مجید حاجی فرجی افزود : هم اکنون در زمینه تولید مرغ و تخم مرغ و استفاده از آنتی بیوتیک ها و هورمون هایی که در مرغ استفاده می شود نظارت های بیشتری در حال انجام است.

وی ادامه داد: بیشتر نگرانی ها در تولید مرغ مربوط به مصرف آنتی بیوتیک هاست که از آن برای حفظ سلامتی مرغ استفاده می شود و استانداردهای ویژه ای دارد.

حاجی فرجی با بیان این که سازمان هایی مانند استاندارد و غذا و دارو متولی کنترل کیفیت غذاهای صنعتی و فرآوری شده هستند، افزود: کنترل های زیادی از سوی بخش توسعه و تحقیقات (
R&D) و کنترل کیفیت در کارخانه و آزمایش های مرحله ای و تصادفی از سوی سازمان غذا و دارو و سازمان ملی استاندارد برای اطمینان از کنترل کیفیت در غذاهایی که از بخش صنعت خارج می شود، صورت می گیرد.

وی به کشاورزان توصیه کرد که از سموم به صورت ترکیبی استفاده نکنند.

وی خاطرنشان کرد که در حال حاضر دسترسی کشاورزان به سموم استاندارد به دلیل بالا بودن قیمت آن کم است بنابراین آنها ترغیب می شوند که ترکیبی از سموم را استفاده کنند و ترکیب سموم، مشابه ترکیب دیگر آلاینده ها است.

حاجی فرجی افزود: سموم ترکیبی علاوه بر این که به ماندگاری و پایداری این سموم آسیب می رسد، می تواند عاملی برای افزایش ماندگاری آن بر روی محصولات کشاورزی و آسیب رساندن به سلامت مردم باشد.

وی با اشاره به شعار امسال هفته سلامت که ایمنی غذا نامگذاری شده است، گفت: ایمنی غذا یکی از ارکان امنیت غذایی و زیر مجموعه امنیت تغذیه است و وقتی سخن از دسترسی مردم به یک غذای سالم و پایدار برای تغذیه به میان می آید، موضوع امنیت غذایی به عنوان دسترسی اقتصادی و فیزیکی به یک غذای سالم و ایمن مطرح است.

حاجی فرجی با بیان این که به طور کلی امنیت غذایی از مزرعه شروع و به سفره ختم می شود، گفت: در بخش تولید، دانه یا بذر باید سالم باشد.

وی با یادآوری این که کودهای شیمیایی نیز می تواند اثر منفی در غذا داشته باشد، افزود: امروزه ترجیح بر این است که از کودهای ارگانیک به میزان مشخص استفاده شود.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی، استفاده از سموم دفع آفات در بخش کشاورزی را یکی از معضلات اصلی عنوان کرد و گفت: این سموم برای نگهداری از محصولات استفاده می شود و اگر در تولید، میزان استفاده و طریقه مصرف آن استانداردها رعایت نشود، سلامت مردم به مخاطره می افتد.

وی با تاکید بر این که باقی مانده سموم بر روی میوه ها می تواند خطر آفرین باشد، گفت: این در حالی است که در سطح جهان و ایران به مردم توصیه می شود که از میوه و سبزیجات در هرم غذایی استفاده کنند.

وی ادامه داد: اما این توصیه، می تواند مانند یک شمشیر دو لبه عمل کند و سبب می شود در توصیه به مصرف آن به مردم مردد باشیم چرا که نمی دانیم آیا استانداردهای لازم در سمپاشی ها رعایت شده است یا نه ؟

وی خاطرنشان کرد که دسترسی به سموم استاندارد کم و آموزش ها در این زمینه برای کشاورزان کافی نیست . باید شرایط را برای آموزش مستمر کشاورزان در چگونگی مصرف سموم فراهم کنیم.

این مسوول افزود: همچنین ابزار کافی جهت سمپاشی در اختیار آنها قرار دهیم برای این که باید میزان توزیع سم روی سطوح باغ ها، میوه ها و نواحی کشت استاندارد باشد.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه ای و صنایع غذایی کشور گفت: یکی از دغدغه های بهداشتی کشور سالم و ایمن بودن میوه ها و سبزیجات مصرفی است.در این زمینه شورای سلامت و امنیت غذایی از حدود 3 سال پیش در وزارت بهداشت با حضور مسوولین وزارت بهداشت و تمامی دست اندرکاران و سازمان های مرتبط با حوزه سلامت از جمله جهاد کشاورزی، سازمان دفع آفات، سازمان دامپزشکی، سازمان استاندارد، سازمان غذا و دارو و مراجع دانشگاهی از جمله انستیتو تحقیقات تغذیه و دیگر دستگاه ها تشکیل شده است.

فرجی با تاکید بر این که دغدغه شورای عالی سلامت و امنیت غذایی، ایمنی و سلامت غذا است، افزود : نمی توان گفت در حال حاضر این مشکلات به طور کامل برطرف شده است. رفع این مشکلات به همت همگانی بین نهادهای مسوول نیاز دارد که علاوه بر تسهیل دسترسی به این سموم و کودهای استاندارد با قیمت مناسب، آموزش کافی و تجهیزات لازم نیز در اختیار کشاورزان قرار دهند.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور در بخش دیگری از سخنان خود گفت: زمانی که اطمینان و کنترل بر روی صنایع غذایی زیاد شود، دغدغه صاحبان صنایع غذایی نیز برای تولید محصولات غذایی سالم تر بیشتر می شود.

وی افزود: اگر آلاینده ها، مواد افزودنی و مواد اضافی در محصولات از میزان استاندارد بیشتر شود، می تواند در کوتاه مدت مسمومیت و در بلند مدت در بدن حالت سمیت پیدا کند.

حاجی فرجی یادآور شد: در حال حاضر گاهی توجه به مواد غذایی بی ارزش مانند اسنک ها، برخی تنقلات، چیپس در کودکان و نوجوان جزو سبک الگوی مصرف مردم قرار گرفته و به عنوان عادت درآمده است که این موضوع خطرناک است.

حاجی فرجی افزود: ممکن است یک ماده غذایی واقعا ایمن و سالم باشد و در همان لحظه مشکلی در فرد ایجاد نکند اما در طول زمان و به خاطر نوع مصرف، باعث بروز بیماری های غیر واگیر مانند چاقی، افزایش وزن، دیابت، بیماری های کبدی و قلبی عروقی که وابسته به نوع مصرف و الگوی مصرف غذایی هستند در سطح جامعه می شود.

وی گفت: در حال حاضر از سوی سازمان های نظارتی و وزارت بهداشت در حوزه مصرف روغن و میزان اسیدهای چرب ترانس و اشباع نظارت وجود دارد.در همین زمینه تغییر الگوی مصرف مردم از روغن جامد به نیمه جامد و سپس تا پایان امسال ، قطع روغن جامد خانوار و تولید و مصرف روغن مایع مورد تاکید است.

رییس انستیتو تحقیقات تغذیه و صنایع غذایی کشور ادامه داد: روغن های سرخ کردنی از دیگر مواردی است که مصرف آن باید کاهش پیدا کند و در این خصوص اگر در خانواده ها، روش طبخ اصلاح شود دیگر نیازی به مصرف روغن های سرخ کردنی نداریم .

حاجی فرجی گفت: طبق هدفی که شورای سلامت و امنیت غذایی پیش گرفته است امیدوارم تا پایان سال 94 میزان اسیدهای چرب اشباع مصرفی در تولیدات صنایع غذایی به کمتر از 25 درصد و اسیدهای چرب ترانس به کمتر از 2 درصد برسد.

 

 

نظر شما
ادامه