کد خبر: ۲۲۶۰۶
تعداد نظرات: ۲۵ نظر
از روز 26 خرداد که وقوع آنفلوانزا در مناطقی از کشور رسماً تایید شد تا روز گذشته که پاک شدن ایران از این بیماری اعلام شد، 46 روز به طول انجامید ...
ivo

حکیم مهر - از روز 26 خرداد ماه سال جاری که سازمان دامپزشکی کشور طی اطلاعیه ای رسماً وقوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان (تحت تیپ H5N1) را در مناطقی از کشور تایید کرد، تا روز گذشته که رئیس سازمان در مصاحبه ای از پاک شدن ایران از این بیماری و ارسال گزارش آن به OIE خبر داد، 46 روز به طول انجامید؛ اما عملکرد سازمان دامپزشکی در مواجهه با بروز این بیماری در کشور چگونه بود؟ اجازه دهید عملکرد این سازمان را در 46 روز گذشته با عملکرد آن در سالهایی نه چندان دور که این بیماری در کشور شایع شده بود، مقایسه نماییم ...

 

1- همه ما به خاطر داریم که در سال های گذشته با بروز آنفلوانزای پرندگان، فضای امنیتی در مورد این بیماری حاکم شده و اعلام وقوع این بیماری در کشور کاملاً محرمانه تلقی شده و مرتباً انکار شد که از عواقب آن بومی شدن بیماری در کشور، تحمیل میلیاردها تومان خسارت به کشور، لطمه جبران ناپذیر به صنعت طیور بوده است.

رئیس وقت سازمان دامپزشکی کشور بجای برخورد علمی با موضوع، بر اساس ملاحظات سیاسی و امنیتی نوع بیماری را «نیوکاسل فوق حاد» اعلام کرد و این نگاه غیر علمی موجب شد که دامپزشکی کشور منزوی شده و از نظر فنی و حرفه ای، حرفی برای گفتن نداشته باشد. وزارت بهداشت قصور را متوجه سازمان دامپزشکی کرده و این نگاه امنیتی موجب شد که این سازمان جایی برای دفاع از خود نداشته باشد و مجبور به سکوت شد. وزارت جهاد کشاورزی هم که تنها دیدگاه اقتصادی و تولیدمحور دارد، با استقبال از این پنهان کاری به امنیتی شده موضوع کمک نموده و در نهایت، هم صنف دامپزشکی و هم تولیدکنندگان کشور متضرر شدند.

در جریان شیوع این بیماری در مناطقی از کشور در سال جاری، رویکرد سازمان دامپزشکی شفافیت و اطلاع رسانی سریع بوده است. این اطلاع رسانی و شفافیت علاوه بر اینکه سبب حساس شدن مردم به رعایت اصول بهداشتی و پیشگیری از ابتلا به موارد انسانی آن گردید، بلکه توجه سایر مسئولین را به اهمیت موضوع جلب نموده و سبب تقویت اقدامات بین بخشی به منظور کنترل آن گردید.

باید توجه داشت که این شفافیت و اعلام وقوع آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور، در حالی انجام شده است که تعداد زیادی از مسئولین تشکل های صنفی پرورش طیور طی مصاحبه های متعدد و مکرر، از سازمان دامپزشکی به دلیل اعلام رسمی وقوع بیماری در کشور انتقاد کرده و آن را دلیلی برای ورشکستگی مرغداران قلمداد نمودند.

در همین دوره زمانی، تعدادی از نمایندگان مجلس شورای اسلامی، بخصوص اعضای کمیسیون کشاورزی، طی مصاحبه های مکرر فضای انتقادی شدیدی را علیه سازمان دامپزشکی به وجود آورده و این بیماری را به نردبانی برای آغاز فعالیتهای انتخاباتی خود بدل نمودند، به طوری که حتی یکی از اعضاء این کمیسیون خواستار پاسخگویی رئیس سازمان دامپزشکی درخصوص افت قیمت تخم مرغ گردیده بود!

 

2- در مورد انجام اقدامات قرنطینه ای و پیشگیرانه انجام شده برای کنترل بیماری نیز در سال های گذشته و همزمان با بروز آنفلوانزای پرندگان در کشور، همان گونه که پیشتر گفته شد، مسئولین وقت سازمان دامپزشکی فضای امنیتی در مورد این بیماری ایجاد نمودند و اعلام کذب نوع بیماری (نیوکاسل فوق حاد) موجب شد که اقدامات قرنطینه ای مناسبی برای کنترل بیماری انجام نشود و عزم ملی برای مقابله با بیماری ایجاد نگردد. از عواقب این رویکرد بومی شدن بیماری در کشور، خدشه به اعتماد متخصصین و تحمیل میلیاردها تومان خسارت به کشور بود.

در جریان شیوع این بیماری در مناطقی از کشور در سال جاری، به نظر می رسد سازمان دامپزشکی تا حد امکان اقدامات قرنطینه ای و پیشگیرانه لازم برای کنترل بیماری را انجام داده و تمام تلاش خود را برای جلوگیری از انتشار بیماری به سایر استان ها به کار برده است، هر چند در مناطق محدودی هم با شکست مواجه گردید.

باید به این نکته هم توجه داشت که این اقدامات قرنطینه ای با مخالفت شدید مرغداران مناطق درگیر مواجه گردیده بود و افرادی که تمایل داشتند منافع ملی را قربانی منافع کوتاه مدت خود نمایند، بصورت تمام قد علیه اقدامات کنترلی سازمان دامپزشکی موضع گیری نمودند، ولی با این وجود این سازمان بدون توجه به این اعتراضات، با انجام اقدامات قرنطینه ای شدید و بی سابقه تا حد زیادی توانست از انتشار بیماری به مناطق دیگر کشور جلوگیری کند.

هر چند قرنطینه نمودن استان مازندران منجر به ضرر و زیان کوتاه مدت و محدود تعدادی از مرغداران این استان شد، ولی باید به این نکته نیز توجه داشت که این استان تنها 8 درصد تولید گوشت مرغ کشور را برعهده دارد و همین اقدامات موجب شد که سایر استان ها که 92 درصد باقیمانده گوشت مرغ کشور را تولید می کنند، تا حد زیادی از درگیر شدن با بیماری مصون بمانند.

 

در مجموع، می توان عملکرد سازمان دامپزشکی کشور را در برخورد با وقوع این بیماری در کشور مثبت قلمداد نمود. هر چند انتقاداتی در زمینه پرداخت نامناسب غرامت به مرغداران خسارت دیده ناشی از این بیماری وجود دارد، ولی نباید بودجه محدود سازمان دامپزشکی در قبال مسئولیت های فراوان آن را فراموش کرد. شفافیت، اطلاع رسانی و اقدامات قرنطینه ای و کنترلی سرانجام منجر به پایانی خوش گردید، در حالی که غفلت از هر یک از این اقدامات می توانست این بیماری را به یک فاجعه ملی تبدیل سازد.

این آخرین باری نخواهد بود که صنعت طیور کشور با این بیماری دست به گریبان شده است و مسلماً باز هم در آینده شاهد بروز آنفلوانزای فوق حاد پرندگان در کشور خواهیم بود، ولی آنچه که اهمیت دارد این است که از دامپزشکی کشور باید از مقایسه نتایج این رویکردهای مختلف درس گرفته و این تجربیات را برای کنترل هر چه مناسبتر بیماری در آینده به کار بندد.

 

 

برچسب ها: آنفلوانزا،
انتشار یافته: ۲۵
در انتظار بررسی: ۰
غیر قابل انتشار: ۰
محمد
|
-
|
۱۹:۲۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
0
0
نویسنده این مقاله ؟
مدیر مسئول حکیم مهر
|
-
|
۲۲:۱۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
0
0
با سلام و احترام،
در پاسخ به جناب محمد گرامی: هیات تحریریه حکیم مهر.
ناشناس
|
-
|
۲۲:۱۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
0
0
سلام بار اصلی اقدامات پیشگیرانه بر دوش مسئولان فنی بهداشتی کشتارگاههای طیور در طول این دوره پر التهاب بود عجب آنکه استقرار ناظر دولتی که همواره از نیات و آرزوهای ریاست سازمان می باشد به سرکشی نیم ساعته محدود بود حتی پر کردن فرم های مربوطه که بنا بر دستورالعمل سازمان میایست صرفا توسط ناظران دولتی انجام می گرفت توسط مسوولان بهداشتی با درج نام ناظر دولتی احتمالا جهت پرداخت حق ماموریت و اضافه کاری صورت گرفت.
dvm
|
-
|
۲۲:۱۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
0
0
دستشون درد نکنه.نتیجه ای که میشه گرفت اینه که سازمان دامپزشکی اگه بخواد همه چی حله.حتی ماده 19 و حقوق مسئولین فنی.امیدورایم که بخواد.
ناشناس
|
-
|
۲۳:۳۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
0
0
کدام دوست ............. این نوشته را تهیه کرده؟ اگر مبنی را بر صحت آن بگذاریم که فاتحه همه چیز خوانده شده است. اگر میخواهید از دوستان یا خودتان( نمی دانم) تعریف کنید رعایت اصولی فنی و اخلاق حرفه ای اجتناب ناپذیر است. اگر این مقاله به انگلیسی ترجمه و به OIE ارسال شود که فاتحه صنعت خوانده شده است. آیا واقعا آنفلوآنزای فوق حاد پرندگان در کشور بومی شده است؟ و اگر منظور بومی شدن آنفلوآنزای H9N2 است که سابقه آن برمیگردد به دوران مدیریت دکتر ستاری و همین تیمی که الان هم عهده دار این مسئولیت هستند.
نکنه که زبانم لال و دستم شکسته یک وقت از کنترل بیماری جاری در مازندران (که بعضی اخبار هم تائید میکند) غافل و عاجز شده اید و الان دنبال شریک جرم میگردید که بگویید بیماری از قبل وجود داشته!!!! بدلایل منطقی از این نوشتار چنین بوی استشمام می شود.
مدیر مسئول حکیم مهر
|
-
|
۲۳:۳۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
0
0
با سلام و احترام،
دوست گرامی، منظور ما همان آنفلوانزای H9N2 بوده است و به اشتباه آنفلوانزای فوق حاد ذکر شده بود که اصلاح شد.
ممنون از نظرتان.
ناشناس
|
-
|
۲۳:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۱
0
0
احسنت
اكبري
|
-
|
۰۱:۰۶ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
0
0
تمام دامپزشكان شاغل در صنعت طيور كه از لحاظ علمي صاحب نظر هستند بر درستي اقدامات بعمل امده واقفند و همانطور كه نگارنده به درستي اشاره كرده بايد دامپزشكي كشور بطور علمي و فني با بيماريهاي مختلف برخورد نمايد مثال اين مهم در وزارت بهداشت است كه نتهنا بيماري را كتمان ننموده بلكه با اطلاع رساني مناسب سعي در بالا بردن سطح اگاهي مردم در مواجهه با بيماري و بسيج همه مسولين كشور را مي نمايد ضمن خسته نباشيد به همكاران دولتي پيشنهاد مي نمايم ترتيبي اتخاذ گردد تا مديران كل ستادي از نيروههاي تخصصي و فني استفاده گردد زيرا با رسيدن پاييز احتمال بروز و شيوع انفلوانزا مجددا وجود دارد و برخورد علمي دامپزشكي كشور باعث اعتماد در بهره برداران مي گردد
ناشناس
|
-
|
۰۱:۳۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
0
0
آقا مدیر مسئول در نگاه اول برداشت این بود که مطلب را روابط عمومی سازمان تهیه کرده است ولی با توجه به کامنت جنابعالی متوجه شدیم که شما زحمت تهیه آنرا کشیده اید. این هم دلی و هم زبانی را بشما تبریک میگویم!!!
ناشناس
|
-
|
۰۱:۴۷ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
0
0
بدلائل متعددی منظور نویسنده H9N2نبوده است، ولی اگر به اشتباه خود پی برده اید لطفا متن را اصلاح بفرمائید. البته بجا می بود اگر سازمان دامپزشکی نسبت به این مطلب واکنش شایسته ای از خود نشان میدهد که از ایجاد شک و شبه نسبت به عملکرد ها و رویکردهای سازمان جلوگیری میکرد. ضمنا در مورد گذشته بد نیست مروری بروقایع آن دوره بفرمائید. شنیده شده افرادی غیر مسئول ( البته بعضا الان مسئول ) برای بچالش کشیدن سازمان، بحث امنیتی بودن آنرا به گوش مسئولین بالاتر رساندند و بیوتروریسم را سر زبان مسئولین انداختند و  دردسر های متعددی را برای سازمان موجب شدند.
ناشناس
|
-
|
۰۵:۳۳ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
0
0
بر همه کس واضح هست که بعد از تشریف بردن رییس محترم سازمان به مجلس و ادای توضیحات در خصوص ضرری که به مرغداران در جهت اعلام آنفولانزا فوق حاد زده بودند ایشان برای کاهش فشارها مجبور به ................... اعلام پاک بودن مرغداری ها از آنفولانزا نمودند اساتید بزرگوار مگر در 46روز میشود اعلام کرد که واحدهای آلوده پاک شدند؟؟؟؟
ناشناس
|
-
|
۰۶:۱۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
0
0
مثل اينكه يكسري كه پست هايشان را از دست داده اند و بيكارند اقدام به كامنت گزاري مي كنم به اين دوستان مديريت گروههاي وايبري را پيشنهاد مي كنم
ناشناس
|
-
|
۰۹:۲۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
0
0
با توجه به وضعیت خاص مازندران و اخبار جسته گریخته ای که از وضعیت پاکسازی مناطق آلوده میرسد و وضعیت جوی در ماه های آینده فکر میکنم طبق مثل معروف جوجه ها رو بایستی آخر پائیز شمرد الآن برای قضاوت کمی زود است.
دامپزشک
|
-
|
۱۷:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
0
0
قبلا ....... درباری شنیده بودیم، جدیدا رسانه درباری رو هم دیدیم. عزیزان دلم لطفا شما که خیلی راحت و صرفا براساس شنیده های احساسی خودتان مقدمه چینی و سپس نتیجه گیری کردید لطفا بفرمایید چه کار شاقی را این سازمان در این دوره انجام داده که دوره های قبل انجام ندادند.بروز انفلوانزا در اوج گرما معلومه که بصورت طبیعی امکان توسعه نداره.ضمن اینکه اعلام پاک بودن براساس کدوم مستندات. اگر رئیس سازمان بگوید پاک شدیم انفلوانزا می ره خونشون. اگر خبر ندارید بدونید اون زمانی که بیماری آنفلوانزا در کشور گسترش پیدا کرد اولا فصل مناسب بروز بیماری بود. ضمن اینکه تیم فنی سازمان که نمی تونه سیاسی عمل کنه. مثلا می فرمایید دکتر چرخکار که از باهوشترین و خبره ترین کارشناس های سازمان در مقام معاونت سازمان حضور داشتند نشسته بودند و نگاه می گردند و رئیس سازمان هم می گفت بیماری نداریم. از نظر اصول کار شما باید کارهای فنی رو در بالاترین سطح انجام بدی بدون اینکه کوچکترین تشنجی در جامعه ایجاد کنی. اگر فرض بگیریم اقدامات فنی این دوره با حضور معاونت بهداشتی اخیر سازمان خیلی خوب انجام شده!! ولیکن اعلام عمومی اون فقط شرایط اقتصادی صنعت طیور را به شدت به هم ریخت. لطفا از اینگونه تحلیل های زرد یکطرفه خودداری فرموده و از کارشناسان خبره طیور و منابع معتبر استفاده نمایید.
ناشناس
|
-
|
۱۹:۰۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۲
0
0
آقا تبریک، تبریک بخاطر پاک بودن، تبریک بخاطر آلوده نبودن، تبریک به شما ، تبریک به رئیس سازمان، تبریک به معاون بهداشتی و پیشگیری، تبریک به همه مرغدارها، تبریک به ویروس با کلاس و با سواد انفلوآنزای فوق حاد؛ تبریک به همه، تبریک بخودم. تبریک به این، تبریک به اون. انشالله نوبت بیماری های بعدی هم برسه. من دوست دارم برای همه بیماری ها بخاطر 57درصد کاهش سال گذشته و 28 درصد کاهش امسال تبریک بگم. به امید ریشه کنی تمام بیماری ها و پاک بودن کشور از تمامی آنها در سال آینده. نخند چشماتو ببند و تصور کن و دعا بجان مدیران با کفایت و سخت کوش و مصاحبه کن. باور بفرمائید همین مصاحبه نمیدونید چقدر مهمه، چقدر باعث تضعیف روحیه عوامل بیماری زا میشه. اصلا با این مصاحبه نمیدونید چه ولوله ای توی عقبه دشمن نابکار می افته. دعاگو
علی
|
-
|
۱۷:۴۸ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۳
0
0
متاسفانه حکیم مهر هم شده ......... بلند گوی ............. سازمان که به دروغ میگه آنفلوانزا نداریم
دکتر بخش خصوصی
|
-
|
۰۰:۳۹ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۴
0
0
هنوز مرغداریها و مرغ های بومی آذربایجانشرقی درگیر آنفولانزای مرغی هستند و هرروز منطقه جدید معدوم سازی می شود
mostafa
|
-
|
۱۷:۴۴ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۴
0
0
با سلام . عرض به خدمت تمامی دوستان دلسوز حرفه دامپزشکی و خدمت دوستانی که زیاد تشکر می کنند. انگار نشستن از بیرون گود و اعاده فضل کردن برای ما (البته بعضی از ما) عادت شده . همین دوستانی که از اقدامات دامپزشکی اعلام نارضایتی میکنند نمیدانند که چه حجمه های عجیب و غریبی به سوی دامپزشکی که روانه نشده است . شما فکر می کنید جلوگیری از انتقال دام و علی الخصوص طیور کار آسانی است یا جلوگیری از صادرات مرغ به کشور های همسایه از سوی شرکت های داخلی (که به سختی بازار هدف رو بدست آورده اند) کار آسانی است ، به خدا که نیست. من شاهد بودم که همین نمایندگانی که از کم کاری دامپزشکی صحبت می کردند در کمیسیون کشاورزی.در صحنه دیگر خواستار مراقبت و حفاظت از این صنعت مهم بودند. آخر مگر بدون مراقبت فعال ،قرنطینه ای که خود شما می گویید به صنعت طیور خسارات زیادی وارد کرده است ، درحال حاضر و شرایط کنونی کار دیگری نمیتوانست انجام شود. یه مقدار به موضوع به صورت جدی تر نگاه کنید دوستان. شما در کشوری زندگی می کنید که انسانها برای جان دیگر انسانها(منظور در جاده های کشور است) ارزش کمی قائل هستند به فکر طیور و خسارات به صنعت طیور هستند!
رضا
|
-
|
۲۰:۲۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۴
0
0
دوستان عزیز حکیم پر مهر
توصیه می کنم زیاد خودتون رو خراب سازمان نکنید و واقعا دارید وجهه خودتون رو پیش خوانندگان خراب می کنید
صلاح ملکت خویش خسروان دانند
آزمایشگاهی
|
-
|
۰۰:۲۱ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
0
0
بازهم کانونهای جدید آلوده به آنفلوانزا در آذربایجان شرقی ادامه دارد
ناشناس
|
-
|
۰۵:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۱۹
0
0
آقا مدیر مسئول، نظرتان در خصوص کامنت اخیر در خصوص ادامه کانون های جدید بیماری در آذربایجان چیست؟ و در صورت صحت آن، رویکرد سازمان رو چگونه ارزیابی میفرمائید؟
دکتر م.ع
|
-
|
۰۶:۵۲ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۰
0
0
کانونهای آلوده تبریز الان چهل روستا شده
پیشکسوت
|
-
|
۰۹:۴۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۰
0
0
دامپزشکی ................ از امروز اداره طیور اداره کل را محفلی و خصوصی کرد معاون فنی و مدیر کل کاملا در اختیار معاون فنی که از دوستهای نزدیک ............... است وهنوز نتواننسته انفلوانزا را کنترل کنند. لمپی اسکین هم به استان ما خوش امد
ناشناس
|
-
|
۱۶:۵۰ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۱
0
0
اخبار منتشر شده از استان آذربایجان و....گواه ادامه ظهور کانون های جدید بیماری انفلوآنزا می باشد ، در حالی که سازمان اعلام پاک بودن کشور را کرده است. حالا سوال من اینست که آقای مدیر محترم سایت حکیم مهر ، توجیهی برای این موضوع ندارند؟ و آیا عنوان مقاله و موضوع مقایسه دو رویکرد هنوز بقوت خود باقیست؟
ناشناس
|
-
|
۱۷:۵۵ - ۱۳۹۴/۰۵/۲۵
0
0
آقای مدیر مسئول، لطفا تحلیل خود را بیان فرمائید
نظر شما
ادامه