مدیر باغ وحش شیراز پیرو انتشار گزارشی در خبرگزاری مهر با عنوان «مصائب حیوانات باغ وحش شیراز/ محیط زیست ضرب الاجل داد»، توضیحاتی به دفتر خبرگزاری مهر در استان فارس ارسال کرده است.
به گزارش حکیم مهر به نقل از مهر، در پاسخ به گزارش شنبه ۵ تیر ۱۳۹۵ که تحت عنوان «مصائب حیوانات باغ وحش شیراز/ح محیطزیست ضرب الاجل داد» در صفحه استان فارس منتشر شد، «حسین قهرمانی» مدیر باغ وحش فارس در توضیحاتی اعلام کرده است:
سه ماه از آغاز بازسازی باغ وحش می گذرد و امیدواریم به زودی بتوانیم اولین باغ وحش به روز را که هم شایسته مردم این سرزمین باشد و هم لایق گونه های ارزشمند باغ وحش با در نظر گرفتن استانداردهای بین المللی به جامعه تقدیم کنیم.
در پاسخ به اظهارات یکی از حامیان، که نسبت به نگهداری خرس در قفس انتقاد کرده اند باید بگویم این نهایت بی انصافی است که از باغ وحش بازدید کرده باشند و جایگاه جدید خرس ها را که چیزی به آماده شدن آن باقی نمانده دیده باشند و با آگاهی از اینکه خرس هایی که جدیداً از سیرک بازنشسته شده اند و در قفس های سیار سیرک قرار دارند به زودی به جایگاه جدید منتقل خواهند شد، بدون اشاره به این موارد تنها به نگهداری از خرس ها در قفس اشاره کنند.
از ایشان سوال می کنم چه مستندی دال بر تلف شدن توله های حیوانات باغ وحش شیراز برای ارائه دارند؟ آیا خبرگزاری محترم مهر هر ادعای غیر مستندی را منتشر می کند؟
"کاظمینی با تاکید بر اینکه باید از نگهداری حیوانات به ویژه حیوانات درشت جثه در باغ وحش خودداری کرد، گفت: با این وضعیتی که در حال حاضر وجود دارد طی چند سال آینده گونه های دیگری از حیوانات درشت جثه نیز از بین می روند همانگونه که شیر ارژن و ببر مازندران از بین رفت."
درباره جمله فوق که انتشار آن در خبرگزاری مهر، دور از انتظار است، آیا این حامی حیوانات شهری، می تواند ارتباطی علمی یا حتی منطقی میان نگهداری از حیوانات در باغ وحش و انقراض گونه های جانوری در اختیار خبرگزاری قرار دهد؟ آیا شیر خوزستان و ببر مازندران به دلیل نگهداری در باغ وحش منقرض شده اند؟ نگهداری از خرس هایی که به دلیل عدم توانایی بازگشت به طبیعت، نگهداری از آنها توسط سازمان حفاظت محیط زیست به باغ وحش شیراز سپرده شد و تا کنون چند زایمان موفق داشته اند را با چه دلیل عقلانی، عامل انقراض خرس قهوه ای در کشور و سپس "بر هم خوردن اکوسیستم منطقه"عنوان کرده اند؟
آیا ایشان تا کنون در زمان تغذیه حیوانات باغ وحش حضور داشته اند یا تنها پس مانده هایی را در لحظه حضورشان در جایگاه حیوانات باقی مانده بوده مشاهده کرده اند؟ آیا این ۳۰۰ حیوان باغ وحش شیراز که شامل گونه های گوشتخوار و نیمه گوشتخواری چون ده ها شیر، پلنگ و خرس هستند با تغذیه از نان خشک زنده خواهند ماند؟
اما پیرو اظهارات جناب سیاوش محمدی بیگدلی، سرپرست معاونت فنی اداره کل حفاظت محیط زیست فارس و البته جناب حمزه ولوی، مدیرکل محیط زیست استان فارس، مبنی بر استاندارد نبودن شرایط نگهداری از حیوانات در باغ وحش شیراز از ایشان سوال می کنم از ۸۵ باغ وحش موجود در کشور، کدام یک حیوانات را در شرایط استاندارد نگهداری می کنند؟
سازمان حفاظت محیط زیست تا کنون چه اقدامی در جهت حمایت قانونی، مالی یا معنوی از صاحبان باغ وحش های کشور یا حتی تعطیلی این مراکز انجام داده است؟ آیا سازمان حفاظت محیط زیست حاضر است بودجه ای برای نگهداری ای حیوانات باغ وحش شیراز و باغ وحش های غیر استاندارد دیگر اختصاص دهد تا ما حیوانات را به رایگان در اختیارشان بگذاریم و باغ وحش را تعطیل کنیم؟ این اقداماتی که جناب محمدی می فرمایند در جهت انتقال حیوانات باغ وحش شیراز به استان های دیگر انجام داده اند دقیقا چه اقدامی است؟
آیا سازمان حفاظت محیط زیست مرکزی برای نگهداری از حیوانات باغ وحش شیراز احداث کرده است؟ یا باغ وحشی استاندارد در کشور سراغ دارند که وضعیت نگهداری حیوانات در آن بهتر از باغ وحش شیراز باشد و امکان نگهداری از این تعداد گونه جانوری را هم داشته باشد؟ آیا به لحاظ قانونی اداره کل محیط زیست استان فارس اختیار دارد حیوانات یک باغ وحش را ضبط کند؟
آیا مستندی دال بر کشیده شدن دندان حیوانات در این مرکز وجود دارد؟ یا هدف ریختن آب به آسیاب سودجویانی است که برای ماهیگیری از گل آلوده کردن هیچ آبی ابایی ندارند؟
در خصوص تیتر گزارش، با توجه به اینکه در متن گزارش، توضیح یا حتی اشاره ای به موضوع "ضرب الاجل دادن محیط زیست به باغ وحش"، لطفا در صورتی که تا این تاریخ ضرب الاجلی به باغ وحش شیراز داده شده، آن را در خبرگزاری منعکس فرمایند چرا که این ضرب الاجل هنوز به اطلاع من و دیگر مسئولان باغ وحش شیراز نرسیده است. ضرب الاجلی که تنها در خبرگزاری مهر به آن اشاره شده و قرار است، توجه ها را از قصوراتی از جمله سوء مدیریت در پیشگیری و مهار آتش سوزی های استان فارس است منحرف کرده و از سوی دیگر بازسازی باغ وحش شیراز را محصول پیگیری های برخی مدیران جلوه دهد.
پیرو مذاکرات و راهنمایی های فنی کارشناسان سازمان مرکزی محیط زیست بخصوص اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید، اقدامات بهینه سازی شرایط باغ وحش در دستور کار قرار گرفت و در این راستا تامین فضاهای مناسب برای نگهداری آزادانه انواع گونه های جانوری اعم از شیرها و خرس ها و پلنگ و میمون ها در اولویت قرار گرفته و بخش قابل توجهی از اقدامات اجرایی و ساخت و سازهای مربوط به محوطه حیاتی حیوانات در دست ساخت است.
اوایل خرداد ماه سال جاری نمایندگان اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید بدون هماهنگی قبلی و سرزده از باغ وحش بازدید و مراحل بازسازی و طراحی محوطه و سایت های حیاتی حیوانات را مشاهده و گزارشی از روند مثبت پیشرفت اقداماتِ در دست اجرا تهیه کردند. با توجه به اینکه هیچگونه حمایت مالی از سوی هیچ مرکزی از باغ وحش شیراز صورت نگرفته و سازمان محیط زیست نیز هیچ اعتبار یا تسهیلاتی برای کمک به اینگونه مراکز در اختیار قرار نداده است، طبیعی است که تکمیل روند بازسازی و بهسازی باغ وحش زمانبر بوده و سرعت اقدامات متناسب با منابع هزینه ای شخصی که در اختیار مدیریت باغ وحش قرار دارد پیش رود.
ضمنا در خصوص تغدیه حیوانات نیز متاسفانه برخی که بعضا تحت تاثیر پاره ای القائات غیراصولی قرار می گیرند اظهاراتی مانند اینکه حیوانات در باغ وحش با نان خشک تغذیه می شوند در رسانه ها عنوان کرده اند که از یک مسئول آشنا با امور حیات وحش یا یک کارشناس محیط زیست بعید است. در حالیکه مدیریت باغ وحش علیرغم هزینه های قابل ملاحظه از بهترین ترکیب غذایی شامل انواع میوه جات و سبزیجات و علوفه مناسب برای گیاهخواران و گوشت کافی و با کیفیت برای گوشتخواران مجموعه استفاده می کند.
ساخت فضاهای مناسب هر گروه از حیوانات طبق اولویت بندی های انجام شده در دست اجراست و حیوانات بلافاصله بعد از تکمیل فاز مربوطه از قفس های نامناسب قدیمی به محل جدید منتقل می شوند. بدیهی است تا قبل از تکمیل فضاهای جدید نمی توان حیوانات را از قفس های قبلی خارج یا در محوطه باغ وحش رها کرد. در حال حاضر علاوه بر هزینه های ساخت و ساز، روزانه مبلغ ۵ میلیون تومان صرفا هزینه تغذیه و نگهداری حیوانات وحقوق پرسنل وبهداشت درمانی می شود.
امیدوار بودیم که اداره کل محیط زیست فارس با احساس مسئولیتی بیشتر بجای نادیده انگاشتن تلاش های این مجموعه برای اصلاح، به جای تهدید این مرکز به تعطیلی و انتقال حیوانات به دیگر مراکز، دلسوزانه و مسئولانه و با راهنمایی های فنی مناسب که البته مستلزم برخورداری آن اداره کل از کارشناسان مسلط و مجرب نیز هست، ما را در ادامه این مسیر پرهزینه و پرچالش حمایت و همراهی کند.
در هر حال مدیریت باغ وحش در راستای برنامه های اجرایی و زمانبندی خود و تعهداتی که در تعامل با سازمان حفاظت محیط زیست پذیرفته و نظارت ها و راهنمایی های دفاتر ستادی سازمان از جمله اداره کل حفاظت و مدیریت شکار و صید و دفتر تنوع زیستی و حیات وحش به روند بهسازی وضعیت باغ وحش و حیوانات آن ادامه خواهد داد.
مدیریت باغ وحش شیراز ضمن تایید کاستی های کنونی موجود در باغ وحش و ضرورت اصلاح شرایط حیوانات، از کلیه علاقمندان به حیات وحش و کارشناسان محیط زیست دعوت می نماید تا از اقدامات و طرح های در دست اجرا برای بازسازی باغ وحش شیراز بازدید کرده و از واقعیت های جاری در این مجموعه از نزدیک و بی واسطه مطلع شوند.