«دکتر آراسب دباغ مقدم» در کانال تلگرام «علوم غذا و ایمنی مواد غذایی» به ارائه توضیحاتی در خصوص دو شایعه اخیر در فضای مجازی پرداخت:
شایعه اول:
توجه! توجه!
قابل توجه همشهریان بوشهری و استان فارسی...
چند تن از مرغهای کشتارگاههای استان فارس دچار یک نوع بیماری به شکل جزام شده اند که از پای مرغ شروع شده و کل بدن مرغ را از بین میبرد و باعث مرگ و میر مرغها میشود..حال کشتارگاهها قبل از اینکه به کل بدن مرغ شیوع پیدا کند آنها را سر بریده و در بازار به فروش میرسانند.. لازم به ذکر است که بیماری از طریق مصرف گوشت جگر و استخوان مرغ به انسان سرایت میکند..خواهشمندیم از خرید و مصرف گوشت مرغ شدیدا خودداری کنید و ب دوستان و عزیزان خود حتما اطلاع رسانی کنید.
پاسخ به شایعه:
(جذام/شبه جذام در مرغ)
- اصولاً جذام بیماری خاص انسانی است و هیچ حیوانی -به جز یک استثنا- به آن مبتلا نمی شود.
- تنها حیوانی که به جذام مبتلا می شود آرمادیلو (Armadillo ) نام دارد که در نقاط مرکزی و جنوبی ایالات متحده زندگی می کند. به نظر می رسد که این حیوان در آمریکا به عنوان مخزن جذام عمل می نماید.
- ایران در مرحله ی حذف جذام قرار دارد و تعداد مبتلایان به این بیماری در سال، کمتر از ۵ نفر است.
- بر خلاف باور و ترس عمومی که از قدیم در مورد جذام وجود داشته است، انتقال جذام از فرد بیمار به سالم، مستلزم تماس طولانی مدت است و بیماری توسط ترشحات بینی (و نه خوراکی) منتقل می شود.
- تصاویر نشان داده شده، مربوط به نوعی بیماری به نسبت شایع در صنعت مرغداری هستند که به التهاب بالشتک پا، زخم بالشتک پا، پودودرماتیت یا Bumblefoot معروف است و نوعی زخم فشاری عفونی در مرغ ها محسوب می شود. این بیماری، از یک ضایعه ی سطحی شروع و به طور معمول به زخمی عفونی و مزمن تبدیل می گردد. در صورت عدم درمان، بیماری پیشرفت کرده و حتی به استخوان پای مرغ هم می رسد.
- بستر مرطوب و کمبود ویتامین ها به ویژه بیوتین، در ایجاد این بیماری در مرغ نقش دارند.
- در کشتارگاه های صنعتی، همیشه پا (پنجه ی مرغ) از محل مفصل خرگوشی (قوزک پا) توسط دستگاه ((پا انداز)) به صورت خودکار قطع می شود و لاشه های مرغ بسته بندی شده، فاقد پنجه هستند.
- پنجه ی مرغ، اغلب به کشورهایی مانند چین - که در فرهنگ غذایی خود از این عضو استفاده می کنند- صادر می شود. هر چند که در برخی از نقاط ایران نیز به تصور ((قوت داشتن/مغذی بودن)) پنجه، یا به دلیل مسایل اقتصادی، در غذاهایی مانند سوپ از آن استفاده می گردد.
- ضایعات بالشتک پا در مرغ، بیشتر به عنوان یک نقص کیفیتی و عدم بازار پسندی مطرح هستند و حتی به فرض خورده شدن، مشکلی را برای مصرف کننده ایجاد نمی کنند.
- تمام کشتارگاه های صنعتی مرغ، دارای تیم دامپزشکی شامل دکتر دامپزشک، کارشناس و کاردان دامپزشکی هستند و مرغ ها در دو نوبت قبل و بعد از کشتار، مورد بازرسی بهداشتی قرار می گیرند.
- مهم ترین بیماری های قابل انتقال از مرغ به انسان از مسیر خوراکی عبارتند از: کمپیلوباکتریوز، سالمونلوز، لیستریوز، مسمومیت با استافیلوکوکوس اورئوس، ای کولای مولد وروسیتوتوکسین.
- مرغ های بسته بندی شده در کشتارگاه های صنعتی و زیر نظر دامپزشکی، چه در شیراز و بوشهر و چه در هر شهر دیگری قابل اعتماد و مصرف هستند.
- هرگز به شایعاتی که در فضای مجازی دست به دست می شوند، اعتماد نکنید و حتما از افراد متخصص، اصالت خبر را بپرسید.
شایعه دوم:
فوری فوری به همه دوستان و آشنایان خبر دهید جزام جزام در گوشت مرغ خواهشنا تو هر گروهی که هستید اطلاع رسانی کنید.

پاسخ مجدد به یک شایعه ی بازسازی شده با استفاده از عکسی جدید:
- این شایعه نیز در ادامه ی همان شایعه ی قبلی ((جذام/شبه جذام در مرغ)) است و این بار فقط تصویر آن عوض شده است!!
- ضایعات پوستی در ناحیه ی سینه ی مرغ، مشکلی بسیار آشنا برای تمامی دست اندرکاران صنعت پرورش مرغ های گوشتی است؛ چرا که با سنگین شدن مرغ های گوشتی و تمایل آنها به عدم تحرک و در نتیجه نشستن طولانی مدت آنها روی بستر، پوست ناحیه ی سینه آزرده می شود.
- گاهی نیز باکتریی به نام ((مایکوپلاسما سینوویه)) در مرغ بورسیت ناحیه ی سینه می دهد که آن هم قابل سرایت به انسان نیست.
- آزردگی پوست ناحیه ی سینه ی مرغ، یک مشکل کیفیتی- و نه بهداشتی- است که از نمره ی بازارپسندی مرغ می کاهد.
- ضایعات و زخم های پوست سینه ی مرغ یک بیماری انفرادی بوده و حتی به مرغ های دیگر هم قابل سرایت نیستند.
- به طور معمول، چنین ضایعاتی در بازرسی بهداشتی پس از کشتار توسط تیم دامپزشکی مستقر در کشتارگاه پرندگان، شناسایی و اصلاح می شوند.
- هرگز، این ضایعات قابل سرایت به مصرف کننده نیستند.
- همان گونه که در مطلب شماره ی ۳۵ توضیح داده شد؛ جذام به عنوان یک بیماری ((مختص انسان)) مطرح است و به جز در حیوانی به نام ((آرمادیلو)) تاکنون در هیچ حیوان دیگری مشاهده نشده است.
- باکتری عامل جذام (مایکوباکتریوم لیپرا) حتی در انسان نیز به نقاط سردتر بدن که گردش خون کمتر است (مانند نوک بینی و گوش ها)، تمایل دارد؛ با توجه به این که دمای طبیعی بدن مرغ (۴۱ درجه ی سانتی گراد) از انسان هم بالاتر است، شرایط رشد برای این باکتری در بدن مرغ به هیچ عنوان فراهم نیست.
- به یمن ارتقای بهداشت در کشور، بروز ((جذام)) در انسان بسیار کاهش یافته است و موارد جدید آن در هر سال، از تعداد انگشتان دو دست کمتر است. همین موضوع نیز سبب شد که جذام خانه های سابق و دهکده های جذامیان، خوشبختانه یکی پس از دیگری تعطیل شوند.
- شایعاتی از این دست، به منظور ایجاد جو روانی منفی در کشور ساخته می شوند؛ مطالب علمی و صحیح را از متخصصان هر رشته بپرسید.
- به ویژه در مواردی که نویسنده ی شایعه از شما ((خواهش))!! می کند که شایعه اش را پخش کنید، باید بیشتر به ساختگی بودن خبر شک کنید؛ چرا که هیچ خبرنگار یا نویسنده ی مطلبی، برای انتشار اخبار و مطالب دارای ارزش بالای خبریش، ((خواهش))!! نمی کند.
تشکر از اطلاع رساني حکيم مهر لطفا براي اصناف کلاس آموزشي بگذاريد .تمام اغذيه فروشي ها براي انتخاب گوشت مشکل داريم. اغذيه شيک
از توضیحات کامل و علمی آقای دکتر دباغ مقدم کمال تشکر را دارم
از آقای دکتر به خاطر اطلاع رسانی علمی سپاسگزاریم.
از توضیحات خوب و علمی اقای دکتر دباغ مقدم در مورد جزام مرغی که ما را نگران کرده بود کمال تشکر را دارم از تبریز