کد خبر: ۳۷۳۶۶
 

جایزه نوبل پزشکی امسال به طور مشترک به سه آمریکایی تعلق گرفت .

به گزارش حکیم مهر به نقل از ایسنا، این جایزه 825000 پوندی بین سه دانشمندان آمریکایی به نام جفری سی‌هال، مایکل روزباش و مایکل یانگ به دلیل کار بر روی ساعت داخلی بدن موجودات زنده تعلق گرفت.

پژوهش این سه دانشمند آمریکایی درباره این موضوع بوده که چگونه گیاهان، حیوانات و انسان‌ها ریتم بیولوژیکی خود را به گونه‌ای سازگار می‌کنند تا با انقلاب‌های زمین هماهنگ شوند.

این گروه یک ژن در مگس میوه را شناسایی کردند که ریتم روزانه این موجودات را کنترل می‌کند .

این ژن یک پروتئین را در درون سلول رمزگذاری کرده که در طول روز تجزیه می‌شود.

هنگامی که بین این ساعت داخلی و محیط اطراف اختلاف و ناهماهنگی وجود داشته باشد، سلامت موجود زنده تحت تأثیر قرار خواهد گرفت.

در انسان‌ها این ناهماهنگی زمانی پدید می‌آید که "پرواز زدگی " (jet lag) را تجربه می‌کنند.

هر سه برنده این جایزه از ایالات متحده هستند. هال 72 ساله و بازنشسته است اما اکثر وقت خود را در دانشگاه برندایس ماساچوست می‌گذراند.

در حالیکه همکار وی مایکل روزباش 73 ساله و همچنان عضو هیئت علمی دانشگاه برندایس است.

در میان این سه دانشمند که جایزه نوبل پزشکی 2017 را از آن خود کردند، یانگ 68 ساله، در دانشگاه راکفلر در نیویورک کار می‌کند.

Bambos Kyriacou ، استاد ژنتیک رفتاری در دانشگاه لستر، که با تمام سه برنده دوست بوده و همکار سابق دو نفر از آنها است، برندگان این جایزه را بسیار متفاوت توصیف کرد.

او درباره دوستان خود اینگونه اظهار نظر کرد:جف (هال) غیر عادی و عجیب و غریب است ... فوق العاده اما عجیب و غریب!

وی در ادامه گفت:هیچ چیز نمی‌تواند مایکل (روزباش) را متوقف کند. او تمام مسائل را تا انتها ادامه داده و حتم دارم که در آزمایشگاه از دنیا خواهد رفت و مایکل یانگ جذاب ترین و شایسته ترین آنهاست، چرا که او مودب و مقبول است، در حالی که دو دوست دیگر من مثل او نیستند، آنها دیوانه‌اند!

برندگان این جایزه 9 میلیون کرون سوئدی (825000 پوند) را به دست آورده و هر یک از آنها با مدالی که نامشان بر روی آن حک شده را دریافت کردند.

سال گذشته "یوشینوری اوسومی" از ژاپن موفق شد جایزه نوبل پزشکی 2016 را برای کار در زمینه اتوفاژی (مکانیسم خودخواری اجزاء سلول) دریافت کند.

در مجموع، از سال 1901 تاکنون 107 جایزه نوبل برای فیزیولوژی یا پزشکی توسط 211 دانشمند به دست آمده که در این میان سهم زنان تنها 12 مورد بوده است.

جزئیات بیشتر از تحقیقات برندگان نوبل پزشکی امسال

این سه پژوهشگر که در تحقیقات خود از مگس های میوه کمک گرفتند موفق به کشف ژنی شدند که نوعی پروتئین خاص را در شب افزایش داده و در طول روز پایین می آورد .

به گزارش دیجیاتو، طبق گفته این گروه از محققین هرگونه ناهمخوانی در عملکرد این ساعت می تواند منجر به بروز بیماری در موجودات زنده شده و اختلالات بزرگی را به وجود بیاورد. گفته می شود پدیده  پرواز زدگی  هم که در برخی مسافران و بعد از عبور از محدوده های زمانی رخ میدهد در نتیجه ایجاد ناهمخوانی در این پروتئین است.

پژوهش صورت گرفته در این باره حول سه ژن مختلف به نام های «دوره» یا  Period ،  «بدون زمان» یا  Timeless و «زمان دوبرابری» یا  doubletime می گردد.

اولین تلاش های صورت گرفته توسط این سه نفر برای کشف سازوکار ساعت زیستی بدن نیز به ساعت ۱۹۸۴ میلادی باز می گردد، یعنی زمانی که  Hall و  Rosebash مشترکا در دانشگاه  Brandeis و  Young در دانشگاه راکفلر روی این موضوع کار می کردند و تلاش داشتند ژن «دوره» را که ساعت زیستی مگس های میوه را تحت کنترل دارد، ایزوله نمایند.

کمی بعد  Hall و  Rosebash نشان دادند که سطح پروتئین رمزگذاری شده توسط این ژن در چرخه ۲۴ ساعته شبانه روز تغییر می کند؛ یعنی در طول روز بالا می رود و در شب ها پایین. فرضیه شان هم این بود که این پروتئین فعالیت ژن دوره را متوقف نموده است.

اما برای این منظور لازم بود که پروتئین یاد شده به مواد ژنتیکی در هسته سلولی مگس میوه برسد که هیچکس نمی توانست بفهمد این اتفاق دقیقا چطور رخ میدهد تا اینکه در سال ۱۹۹۴ میلادی  Young ژن ساعتی دیگری را کشف کرد که تحت عنوان «بدون زمان» یا   timeless از آن یاد می گردد.

او نشان داد که وقتی پروتئین رمزگذاری شده با ژن  timeless نوعی پیوند را با پروتئین انکد شده توسط ژن دوره یا  period برقرار می کند آنگاه آن دو می توانند وارد هسته سلولی شوند. وی بعد ها ژن سومی به نام  doubletime یا زمان دوبرابری را شناسایی کرد که در واقع تعیین کننده تناوب این اتفاق در طول ۲۴ ساعت شبانه روز است.

 

نظر شما
ادامه