چلوکبابهای ۴ هزار تومانی از شکمبه گوسفند و سنگدان مرغ درست میشوند پیتزاهای ارزان قیمت از کالباس کیلویی ۴ هزار تومانی تهیه میشوند.
به گزارش حکیم مهر به نقل از روزنامه شهروند، مثل قارچ رشد میکنند؛ خیابانهای اصلی شهر پر شده از تبلیغاتی مثل چلوکباب، ٤هزار تومان، یک پیتزا ۵ هزار تومانی بخرید، یک نوشابه رایگان دریافت کنید و...
اگر هم گذرتان به خیابان پامنار، پانزده خرداد یا شوش افتاده باشد، حتما مردان یا زنانی را دیدهاید که گوشهای از خیابان نشستهاند و خورشت قیمه و قرمه به اصطلاح خانگی میفروشند؛ ۴ هزار تومان، ۵ هزار تومان.
یک حساب کتاب ساده به ما نشان میدهد که قیمت تمامشده هیچ پرس غذایی، ۵ هزار تومان نیست! در کمترین حالت، یک پیتزای معمولی بین ۱۱ تا ۱۳ هزار تومان قیمت دارد و این درحالی است که این روزها خیابانهای شهر پر شده از اغذیهفروشانی که پیتزای ۵ هزار تومانی و ۸ هزار تومانی میفروشند.
«دکتر محمدحسین عزیزی» رئیس انجمن علوم و صنایع غذایی ایران میگوید: نظارت بر کیفیت غذاها تا زمانی که به صورت فرآوردههای خام هستند، برعهده سازمان دامپزشکی است اما زمانی که غذا به صورت فرآوری شده درآمد دستگاههای دیگر مانند سازمان استاندارد و وزارت بهداشت وظیفه نظارت بر کیفیت غذا را برعهده دارند. به صورت جزییتر، معاونت بهداشتی وزارتخانه مسئول رسیدگی به اوضاع اغذیهفروشان و رستورانها و کیفیت غذای ارایهشده توسط آنهاست.
او ادامه میدهد: درحال حاضر نظارت به طور کامل انجام نمیشود که اگر میشد، پای کالباس ۴ هزار تومانی اصلا به بازار باز نمیشد تا توسط فروشنده استفاده شود. اگر نظارت به طور کامل روی اغذیهفروشیها انجام میشد، هیچ ماده بیکیفیت، بدون مجوز و بدون استاندارد حتی به مرحله تولید نمیرسید.
«ناصر حسینی تبریزی» رئیس اتحادیه چلوکباب و چلوخورشت هم توضیح میدهد: اگر همه واحدهای صنفی مجاز بوده و از ما مجوز دریافت میکردند، به این مشکلات بر نمیخوردیم. امروز شاهد فعالیت شمار قابل ملاحظهای از واحدهای صنفی خارج از نظر اتحادیه هستیم که غذاهایی دست مردم میدهند که استانداردهای لازم را ندارند و موجب بیماریهای متعددی میشوند.
در چلو خورشت ۵ هزار تومانی چه خبر است؟
در هر پرس چلو خورشت باید حداقل ۷۰ گرم گوشت گوساله یا ۱۰۰ گرم گوشت گوسفند و ۱۵۰ گرم برنج خشک استفاده شود. حسینی تبریزی با بیان این موضوع میگوید: وقتی کنار خیابان، با قیمتهای عجیب غذا میفروشند، انتظار ندارید که در آن بیشتر از ۲۰ گرم گوشت استفاده شود؟ البته برنجهایی هم که در این نوع خورشتهای ارزان قیمت استفاده میشود، از نوع برنج هندی با نازلترین کیفیت است.
پر واضح است که با توجه به این استانداردها و قیمت ۴۱ هزار و ۸۰۰ تومانی گوشت گوساله، در هر پرس غذا ۲ هزار و ۹۰۰ تومان گوشت استفاده میشود. برنج ایرانی، هم که حداقل کیلویی ۱۵ هزار تومان است. برنج نیم دانه مرغوب کیلویی بین ۵ تا ۷ هزار تومان قیمت دارد. اگر ۱۵۰ گرم برنج حتی نیمدانه در یک پرس غذا استفاده شود، حدود هزار و ۱۰۰ تومان هم پول برنج آن میشود. با این اوصاف، فقط ۴ هزار تومان خرج گوشت و برنج یک پرس چلوخورشت میشود. این درحالی است که هنوز هزینه روغن، لپه، لوبیا، سیبزمینی، ظروف یکبار مصرف و... را هم محاسبه نکردهایم. حالا شما بگویید در یک پرس غذای ۵ هزار تومانی از چه مواد اولیهای استفاده کردهاند؟
پیتزای ۵ هزار تومانی چه ویژگیهایی دارد؟
شاید کمتر کسی واقعا بداند در پیتزای ۵ هزار تومانی چه خبر است. ۱۰۰ گرم قارچ هزار و ۱۵۰ تومان، ۲۰۰ گرم پپرونی، ۴ هزار و ۵۰۰ تومان، ۱۰۰ گرم انواع مختلف پنیر پیتزا، ۴ هزار و ۸۰۰ تومان، خمیر پیتزا در کمترین حالت ۵۰۰ تومان و زیتون ۳۰۰ تومان، قیمت مواد اولیه یک پیتزا متوسط است. در واقع یک پیتزا در کمترین حالت ۱۱ هزار و ۵۰۰ تومان تمام میشود. تعزیرات سود منطقی و معقول را ۲۰ درصد برای یک پیتزا اعلام کرده و این به این معناست که کف قیمت یک پیتزای باکیفیت باید ۱۳ هزار تومان باشد.
یک فروشنده میگوید؛ در یک پیتزا از کالباس ۴۰ درصد گوشت استفاده میکند که قیمت خرید این کالباس ۴ هزار تومان است. مشکوک نیست؟!
کالباس ۴۰ درصد یعنی در هر کیلو کالباس، ۴۰۰ گرم گوشت استفاده شده باشد.گوشت را حتی اگر کیلویی ۳۸ هزار تومان در نظر بگیریم، یک کیلو کالباس ۴۰ درصد، ۱۵ هزار تومان است.با این اوصاف فکر میکنید کالباس کیلویی ۴ هزار تومان از چه ساخته شده است؟
پیتزاهای ۴ هزار تومانی تنها خمیر خوبی دارند و خمیر هزینه زیادی ندارد و کالباس مورد استفاده در اینگونه پیتزاها حداقل حجم را دارد و بدون مزه است.
مواد اولیه چلو کباب ۴ هزار تومانی سنگدان مرغ و شکمبه است
کباب کوبیده میتواند ناسالمترین غذایی باشد که بیرون از خانه و با قیمت پایین تهیه میکنید.رئیس اتحادیه چلوکباب و چلو خورشت استاندارد وزنی یک سیخ کباب کوبیده را ۱۷۰ گرم اعلام کرده و توضیح میدهد: مردم باید از واحدی کباب تهیه کنند که حتما پروانه کسب داشته باشد.
هر مغازه بسته به ارباب رجوعی که دارد، گوشت گوسفندی را با گوشت گوساله ترکیب میکند. اگر میانگین قیمت تمامشده هر کیلوگرم گوشت استفاده شده، ۳۰ هزار تومان باشد، ۱۷۰ گرم گوشت باید حداقل ۵ هزار و ۱۰۰ تومان تمام شود.این درحالی است که قیمت ۱۵۰ گرم برنج، پیاز، روغن، نان، گوجه و ظرف یک بار مصرف را حساب نکردهایم.
دل و جگر را با خیال راحتتر بخورید
دل و جگر، اوضاع بهتری دارد. «غلامحسین شیرازی» رئیس اتحادیه فروشندگان دل، جگر و قلوه میگوید: دل و جگر با کیفیت پایین عرضه نمیشود. گوشت استفاده شده در یک سیخ دل یا جگر گوسفندی یا گاوی است و طبق استاندارد اتحادیه هر سیخ گوشت اگر گاوی باشد، ۲۵ گرم بوده و حدود ۲ هزار و ۲۰۰ تومان و اگر گوسفندی باشد، ۲ هزار و ۸۰۰ تومان قیمت دارد.به نظر میرسد دل و جگر را مردم میتوانند با اطمینان خاطر بیشتری مصرف کنند، چرا که امکان تقلب و کمفروشی در آن وجود ندارد، مگر این که این اقلام آلوده به بیماری یا انواع کیست و انگل باشد و با قیمت نازلتری از کشتارگاهها تهیه شده باشد.