تبریک، تشکر، انتقاد، پیشنهاد
رک و صریح با موضوع ریاست جدید سازمان دامپزشکی کشور
دکتر محمد یادگاری
ریاست جناب آقای دکتر رفیعی پور بر سازمان درحالی آغاز شد که از مدت ها قبل گمانه زنی هایی در خصوص انتخاب ایشان مطرح شده بود؛ ضمن عرض تبریک به ایشان مطالبی را عرض می کنم که فصل گفتگو آغاز شود.
هرچند که از مجموع مخالفت ها با ادامه ریاست جناب آقای دکتر خلج گمان زده می شد که ایشان ابقا نشوند، اما به شخصه ماه های انتهایی ریاست ایشان را تقریبا برخلاف دوران ریاست ایشان که انتقادات فراوانی به آن وارد بود را خوب ارزیابی می کنم؛ پافشاری ایشان بر اجرای حتی همین نیم بند ماه ١٩ و بازگرداندن سیستم ثبت نسخ حتی در کلام و... قابل ستایش بود.
از آنجایی که تقریبا همگان متفق القول اند که دامپزشکی به ٣ دلیل «کاهش جمعیت دامی»، «افزایش ورودی دانشکده های دامپزشکی» و «از اولولیت افتادن موضوع دامپزشکی در حاکمیت» با بحران مواجه است، تصور این بود یکی از بزرگان شناخته دامپزشکی به لحاظ تجربه و اعتبار انتخاب شود که البته این حسن توجه در انتخاب مدیری جوان تر و انرژیک را باید تبریک گفت و انشالله ایشان بتوانند نام نیک برجای بگزارند که قطعا اگر در این بحران مدیریت قوی را شاهد باشیم، سال ها دامپزشکی نام ایشان را فراموش نخواهد کرد.
جریان های مشخص در دامپزشکی که همواره در بزنگاه کلیدی انتخاب مدیران سعی در لابی با مراکز قدرت داشتند، به نظر می رسد این بار کاری از پیش نبرده اند لذا از این نظر که جناب وزیر، انتخابی جدای از حواشی داشته از ایشان باید تشکر کرد؛ البته در مورد امکان نفوذ جریان های مشخص غیردامپزشکی در انتخاب ریاست مطالبی هست که در ادامه مطرح می کنم.
در همین ابتدای کار پذیرای اولین انتقاد باشید که چه بهتر بود شأن دامپزشکی در مراسم رسمی تودیع و معارفه در خود سازمان و با حضور وزیر حفظ می شد. همکاران ایشان در خراسان جنوبی از روحیه نرم خو و با گذشت و متین جنابعالی توصیف ها نموده اند که البته منش پیامبر (ص) و بهترین منش ها در تکریم ارباب رجوع است، اما این دقیقا می تواند تبدیل به نقطه ضعفی شود که در موارد اینچنینی با گذشت و کوتاه آمدن، احساس خوشایندی حاصل نشود. بدون تعارف، دامپزشکی امروز دچار تهدید، فشار از سوی مافیای قدرت و ثروت تا نهادهای مختلفی است که منتظرند ضعف ببینند تا اهداف خود را بر کرسی بنشانند.
هرچند که به گمان عده ای، رایزنی جریان های غیردامپزشک با توجه به شناخت از روحیه ایشان در انتخاب ایشان بی تاثیر نبود تا بتوانند در کنار روحیه پر گذشت ایشان و به اصطلاح کنار آمدن ایشان، راحت تر باشند، ولی اصل بر گمانه زنی نیست و از ایشان تقاضا دارم سرنوشت رؤسای پیشین سازمان را مرور بفرمایند؛ از مدیرانی که از آنها به نیکی یاد می شود تا مدیرانی که در تاریخ دامپزشکی محو شدند و مدیرانی که از آنها امروز به نیکی یاد نمی شود. انرژی ایشان می تواند این سازمان را متحول کند و درخشش ایشان در مدیریت می تواند کاریزمایی بخشد که شاید روزی اولین تجربه وزارت یک دامپزشک با ایشان باشد.
در پایان ضمن ارائه پیشنهاداتی در جهت بهبود اوضاع (البته در ادامه دائما پیشنهادهای مشخص تری ارائه خواهد شد)، باید تلاش بر این باشد که با هماهنگی بهتری، بخش خصوصی دائما نظرات خود را به ریاست منعکس کنند اما کلیاتی در قالب پیشنهاد مطرح می گردد که از خوانندگان محترم هم خواهشمندم پیشنهادات را در ادامه تکمیل بفرمایند:
١. باتوجه به ریاست بلند مدت ایشان بر یکی از نظام های استانی، از ایشان درخواست می شود که با نگاه تعاملی به دوقطبی نظام و سازمان پایان دهند؛ بخصوص در ادامه که با قانون افزایش بهره وری و... فضای دامپزشکی کشور نباید مدت ها اسیر تقابل این دو نهاد شود که امورات همکاران معطل ماند.
٢. دامپزشکی کشور از عدم وجود نقشه راه توسعه ای و برنامه جامع رنج می برد؛ یک سند تحول با چشم اندازی بلند مدت برای جایگاه دامپزشکی کشور باید ترسیم کرد تا جایگاه دامپزشکی در دراز مدت، هم تثبیت و هم توسعه یابد.
٣. باتوجه به رشد بخش خصوصی در طول این سال ها و تاسیس انجمن های صنفی و ادامه کانون های صنفی، به نظر می رسد باید تدابیری اتخاذ شود که در تدوین دستورالعمل ها، بخصوص در حوزه ارائه خدمات دامپزشکی، از نظرات آنها بهره جست تا طرح ها قابلیت اجرای بهتری پیدا کنند.
٤. یکپارچگی سازمان با ادارات کل استان ها باید بسیار دقیق پیگیری شود؛ اینکه هر استانی در اجرای فلان دستورالعمل ساز خود را بزند و یا نامه ریاست سازمان برد چندانی در ادارات کل نداشته باشد، بزرگترین آفتی است که مدیریت را جزیره ای می کند.
٥. در برابر مافیای نسبتا سیاسی اقتصادی که در طول سالیان رشد کرده اند و زمینه ساز فساد گسترده ای شده اند با جدیت تمام ایستادگی شود و درصورتی که فشارها مضاعف شد، با کمک رسانه ها رسوا سازی صورت گیرد؛ قطع به یقین بدنه دامپزشکی پشت سر ایشان و پشتیبان ایشان خواهند ایستاد.
٦. مطالبات کلان دامپزشکی ازجمله اخذ تدابیری با رایزنی با نهادهای مسئول در کاهش ورودی دانشکده ها، باتوجه به کاهش جمعیت دامی، مطالعه در خصوص اشتغال زایی نوین در دامپزشکی و مباحث مختلفی چون الحاق به وزارت بهداشت کاملا رصد گردد.
٧. روابط عمومی و یارگیری رسانه ای مهمترین رکن فعالیت سازمانی بسیاری از ارگان ها در توجه بیشتر جامعه به اهمیت موضوع مورد مدیریت سازمان ها و در نهایت ایجاد موجی از حساسیت اجتماعی و در ادامه متقاعد کردن دولت در جذب بودجه ها و نگاه ویژه تر است؛ استفاده از مدیریت قوی در روابط عمومی و بکارگیری مشاوران رسانه ای بسیار در این زمینه توصیه می گردد.
٨. بررسی مداوم الگوی مدیریت دامپزشکی در کشورهای درحال توسعه و توسعه یافته باید دستور کار تیم مجربی قرار گیرد و در جهانی که از سلامت واحد سخن می گویند، در حوزه منطقه و قاره موثرتر عمل کرد؛ هرچند اقدام ایجاد دفتر دامپزشکی اکو در ایران قابل تقدیر بود.
٩. ضمن دعوت ایشان به برگزاری جلسات با مدیران سابق سازمان دامپزشکی کشور، در گام موثرتر استفاده از مشاوران سنتی سازمان از یک سو و نحول اساسی در تیم مشاوره ای سازمان می تواند در خلق راه حل ها بسیار مثمر ثمر باشد. همچنین از مشاوران ایشان نیز درخواست می شود با عبور از بوروکراسی غیرضرور، با مسائل مختلف مستقیم وارد چالش شوند تا به بهترین نحو بشود مشورت لازم را ارایه کرد.