روغن کانولا یکی از روغنهای گیاهی شناخته شده در دنیا میباشد، اما هنوز اطلاعات کمی از تاثیرات آن بر سلامت افراد در دست است.
به گزارش گروه بینالملل حکیم مهر، بر اساس تحقیق جدید منتشر شده در مجله Scientific Reports در 7 دسامبر، محققان دانشکده پزشکی لوییز کاتز در دانشگاه تمپل، با استفاده از مدل حیوانی مبتلا به بیماری آلزایمر، اثبات کردند که مصرف روغن کانولا در رژیم غذایی باعث تاثیرات مخرب بر حافظه، توانایی یادگیری و افزایش وزن در موشها میشود. این نخستین تحقیق است که روغن کانولا را برای مغز، مضر ارزیابی می کند.
«دکتر دومنیکو پراتیکو» متخصص داروشناسی و میکروبیولوژی و رییس مرکز آلزایمر گفت: روغن کانولا یکی از روغنهای گیاهی شناخته شده در دنیا است و از سایر روغنهای گیاهی ارزانتر است و تاثیرات آن بر سلامت قلب و عروق افراد معروف میباشد. اما تحقیقات کمی بر تاثیرات این روغن بر مغز صورت گرفته است.
محققین در این مطالعه بر تاثیرات این روغن بر اختلالات مغزی، تشکیل پلاکهای آمیلوئیدی و رشتههای نوروفیبریلاری، در مدل حیوانی (موشهای آزمایشگاهی) دچار بیماری آلزایمر، متمرکز بودند.
در بیماری آلزایمر، پلاکهای آمیلوئید و فسفریله شدن نورونهای عصبی، در ایجاد ناتوانیهای عصبی و از دست دادن حافظه نقش مستقیم دارند. مدل حیوانی در این پژوهش، از اولین مراحل شروع بیماری که بدون علامت است تا ایجاد بیماری کامل طراحی شد.
این محققین چندی قبل، تاثیرات روغن زیتون را بر موشهای دارای آلزایمر ارزیابی نمودند و نتیجه تحقیقات حاکی از آن بود که با مصرف روغن زیتون تشکیل پلاکهای آمیلوئیدی و رشتههای فسفریله شده عصبی کاهش مییابد و عملکرد حافظه با مصرف روغن زیتون خالص بهبود یافت.
در این مطالعه، موشهای دارای بیماری آلزایمر را در دو گروه کنترل و آزمایش قرار دادند و گروه اول رژیم غذایی معمولی داشتند، درحالیکه گروه دوم دارای رژیم غذایی معمولی به همراه روزی دو قاشق غذاخوری روغن کانولا بودند.
درنهایت یکسال موشها تحت کنترل بودند. اولین تفاوت مشهود در دو گروه، افزایش وزن موشهای گروه مصرف کننده روغن بود. سپس حافظه کوتاه مدت و قدرت یادگیری موشها ارزیابی شد. موشهای دارای رژیم غذایی روغن کانولا دارای اختلال در یادگیری و حافظه بودند.
مشاهدات بررسی بافت مغز نیز حاکی از افزایش پلاکهای آمیلوئیدی در اثر مصرف روغن کانولا بود که باعث کاهش قابل توجه تماس بین نورونهای عصبی خواهد شد و درنتیجه کاهش تعداد سیناپسهای مغذی را در پی دارد. سیناپسهای عصبی نقش مهمی در شکلگیری و بازیابی حافظه دارند.
یافتههای این تحقیق حاکی از آن است که، مصرف طولانی مدت روغن کانولا برای سلامت مغز مضر است. با اینکه این روغن، یک روغن گیاهی و به ظاهر سالم است و از این به بعد نباید تحت عنوان روغنی سالم نام برده شود.
منبع: laboratoryequipment