حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: «دکتر حسن گیلانپور» استاد بازنشسته بخش آناتومی دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران قریب به ۶۰ سال است که در حیطههای مختلف دامپزشکی مشغول به فعالیت است. وی از سال ۱۳۵۱ تا سال ۱۳۷۰ در دانشکده دامپزشکی دانشگاه شیراز بوده و بعد از آن به دانشگاه تهران منتقل شده و هماکنون حدود ۸ سال است که بازنشسته شده است. دکتر گیلانپور آنگونه که خود میگوید از کودکی به حیوانات علاقهمند بوده و با آنها سرو کار داشته است. تمایل وی به رشتههای گروههای پزشکی در نهایت منجر به این شد که رشته دامپزشکی را انتخاب کند. خودش میگوید: «دامپزشکی را رشته خوبی دیدم. چون هم نسبت به پزشکی کوتاهتر و هم از بعضی جهات وسیعتر است.»
حکیم مهر: آقای دکتر، در حال حاضر چه میکنید؟
به شکل کم و بیش در دانشگاه آزاد فعالیت میکنم.
حکیم مهر: مهمترین مشکلات آموزش دامپزشکی چه مواردی هستند؟
آموزش دامپزشکی مملو از مشکل است!
حکیم مهر: شاخصترین این مشکلات چه چیزهایی هستند؟
متاسفانه وزارت علوم که باید ناظر، مجری و بازرس کل آموزشها باشد، وظیفه خود را انجام نمیدهد؛ در نتیجه اصطلاحاً یک بلبشو در رشتههایی که وزارت علوم عهدهدار آنهاست، به ویژه رشته دامپزشکی به وجود آمده است. هیچ کنترلی روی این مساله که کجا دانشکده باز میشود، چرا دانشجو گرفته میشود، چه چیزهایی آموزش داده میشود و این دانشکدهها چه تعداد هیات علمی دارند، صورت نمیگیرد.
امروز خیلی از دانشکدههای آزاد هستند که استانداردها و شرایط لازم را ندارند؛ البته این مساله در دانشگاههای دولتی هم دیده میشود، اما کمتر است. دانشگاه آزاد در ابتدا که با تعداد محدودی دانشکده به وجود آمد، به هر حال ایدهای را در پشت خود داشت و میتوانست از طریق جذب افرادی که از لحاظ مالی تمکن داشتند، کمکی به دانشگاه دولتی کند، اما در ادامه درگیر افراط و تفریط شد و در هر محلهای نفوذ کرد. نمایندگان مجلس هم با وزارت علوم لابی کرده و ادعا کردند که در فلان محل حتما باید دانشکده دامپزشکی برقرار شود.
در نهایت این وضعیت دامپزشکی امروز ماست که به شکلی فجیع نسبت به گذشته افول پیدا کرده است. اگر میبینیم که مقداری سطح تحقیقات بیشتر شده، به شکل موردی کسانی هستند که به فناوریهای جدید و ... علاقه دارند و میتوانند در حدی کار کنند. اما در کل آموزش دامپزشکی دچار ضعف است.
حکیم مهر: تعداد زیاد پذیرش دانشجو چقدر در این مشکلات موثر است؟
هم تعداد دانشجو و هم کادر هیات علمی باید درست انتخاب شوند که نمیشوند. مسائل مختلفی است که تابع مابقی مشکلات مملکت است.
حکیم مهر: اخیرا بحث الحاق آموزش دامپزشکی به وزارت بهداشت مطرح شده است. شما چقدر با این مساله موافق هستید؟
به نظر من از همان ابتدا جدا شدن آموزش پزشکی و رفتن آن به وزارتخانه دیگر اشتباه محضی بود که همان موقع انجام شد. آن زمان دلیلهایی آوردند که به نظر من منطقی نبود. وزارت اجرایی نمیتواند خود را درگیر تحقیقات و آموزش کند. اگر این اتفاق بیفتد هر ۳ ضرر میکنند. قسمت اجرایی باید برای اجرا و نیازها برنامهریزی کند و به قسمت آموزشی و تحقیقاتی بگوید که این نیازها را داریم تا مطابق آن نیازها برنامه آموزشی بریزند. وقتی آموزش یکپارچه را از هم جدا میکنند، تفرقه میافتد. آموزش ما نمیتواند جدا باشد، چه در مهندسی، چه پزشکی و چه ریاضی. آموزش یکپارچه است و باید کلنگر باشد. به نظر من از ابتدا جدا کردن آنها اشتباه بود.
حکیم مهر: یعنی آموزش پزشکی هم نباید جدا باشد؟
گروه پزشکی هم به هیچ وجه نباید جدا باشد و باید در وزارت علوم همراه با علوم دیگر قرار گیرد. چون علوم روی یکدیگر تاثیر می گذارند. در تمام دنیا هم به همین شکل است. اگر میبینیم که چند کشور هستند که پزشکی و دامپزشکی را جدا کردند، خیلی پیشرفته نیستند. آن یک اشتباه محض بود و حالا هم اگر بخواهیم یک اشتباه دیگر کنیم، وضعیت بدتر است و در آینده باید همه وزارت علوم را به وزارت بهداشت بدهیم.
حکیم مهر: با طرح گذراندن واحدهای اختیاری در ۲ سال آخر آموزش دامپزشکی که هماکنون در دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران در حال اجرا شدن است، موافق هستید؟
دانشگاه تهران قرار بود برنامهای در گروه دامپزشکی تصویب کند و در دوره قبلی ریاست دانشکده، خیلی هم روی آن کار شد. برنامه به وزارت علوم رفت اما از آن جلوگیری شد و گفتند نواقص دارد. برنامه جدیدی نوشته شد و آن هم به همین ترتیب. به نظر من برنامهای که خود دانشگاه تهران نوشته بود و یک سری نقصها داشت، به وزارت علوم رفت و وزارت علوم هم میخواهد آن را برای همه دانشکدهها اجرا کند. در صورتی که باید یک برنامه اساسی اولیه داشته باشیم و دست را باز بگذاریم که هم دانشکدههای ضعیف و هم دانشکدههای قویتر بتوانند آن را اجرا کنند.
من اصلاً مخالف این هستم که همه سیستم یکنواخت باشد. ما باید سیستمهای آموزشی را مطابق آمادگی دانشکدهها و اساتید آنها پیشبینی کنیم. ممکن است دانشگاه شیراز روی بحث اسب خیلی قویتر باشد و بیماریهای اسب را بهتر آموزش دهد. هر کدام از دانشکدهها باید یک سری موارد اولیه داشته باشند که مورد قبول جامعه دامپزشکی باشد و بعد یک سری بحثهای جانبی که بتوانند آنها را بسط بدهند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.