حکیم مهر - هفته نامه سلامت در توضیح ابتدایی گفتگو با دکتر دباغ مقدم ، دامپزشک و متخصص صنایع غذایی نوشت : طبق اعلام سازمان جهانی بهداشت از میان 1709 عامل عفونی بیماریزای شناخته شده، 832 مورد و از میان 156 عامل بیماریزای عفونی جدید شناخته شده در انسان، 114 مورد از حیوان به انسان منتقل میشوند. این در حالی است که طبق آمار ارائه شده از سوی شهرداری تهران، سالانه یک میلیون رأس دام در تهران به شکل غیربهداشتی کشتار میشوند و این یعنی یک خطر جدی!
در این رابطه گفتوگوی این هفته نامه را با دکتر آراسب دباغ مقدم ، مشاور عالی حکیم مهر در ذیل میخوانید :
آقای دکتر! آیا کشتن دام در محیط خارج از کشتارگاه و در کوچه و خیابان کار درستی است؟
قطعاً با این کار آلودگیهای محیطی به راحتی به گوشت منتقل میشود و از طرف دیگر به واسطه خون، امعاء و احشاء ، مدفوع و پوست دام که میتواند حاوی انواع باکتریها، ویروسها و انگلها باشد، محیط زندگی به شدت آلوده میشود و بهداشت عمومی به خطر میافتد. کشتن دام در انظار عمومی میتواند سبب جریحهدار شدن احساس بعضی از مردم و برهم خوردن سلامت روانشان شود، بویژه اینکه منتأسفانه گاهی این کشتار جلوی کودکان صورت میگیرد که از لحاظ روانی اثرات خیلی بدی بر آنها میگذارد. موضوع دیگر این است که در کشتارگاه قبل از کشتار دام، آن را به نحوی بیهوش میکنند که با اینکه حیوان زنده است یعنی قلب تپش دارد و گردش خون برقرار است زجر نمیکشد و چون موقع کشتار زجر نمیکشد، هورمون آدرنالین هم در خون و گوشتش کم است اما در دامی که خارج از کشتارگاه ذبح میشود، چون حیوان کاملاً به هوش است بسیار زجر میکشد و ترشح مقدار زیادی هورمون آدرنالین ناشی از استرس زمان کشتار، کیفیت گوشت آن را به شدت کاهش میدهد. ضمناً این نوع کشتار از لحاظ رعایت حقوق حیوانات که باید در زمان کشتار کمترین زجر را تحمل کنند نیز اشکال دارد. متأسفانه گاهی چند دام در برابر چشم یکدیگر کشتار میشوند که این موضوع نیز از نظر رعایت حقوق حیوانات بسیار ناپسند است.
با توجه به نزدیک بودن عید سعید قربان ، مردم برای خرید دام به چه نکاتی باید توجه کنند؟
حتماً از مراکزی که توسط شهرداری مشخص شده و از نظر بهداشتی زیر نظر سازمان دامپزشکی کشور است دام را خریداری کنند. دام قبل از کشتار، حین کشتار و بعد از کشتار توسط دامپزشک معاینه و بررسی شود. 24 ساعت قبل از کشتار ، دام را در شرایط مناسبی در حالت استراحت نگه دارند و آب و علوفه در اختیار حیوان قرار دهند ، زیرا در غیراینصورت گوشت حاصله تردی و لطافت لازم را نخواهد داشت و برای خوردن هم مناسب نیست. ضمناً در صورتی که با وسیلهای دام را تا محل مورد نظر برای کشتار حمل میکنند، سعی کنند که کمترین استرس به آن وارد شود زیرا ایجاد استرس در دام، سبب افزایش ترشح هورمون آدرنالین در خون حیوان میشود که کیفیت گوشت را به شدت کاهش میدهد و از خونگیری کامل نیز که به لحاظ بهداشتی اهمیت دارد جلوگیری میکند. مطلب مهم دیگر اینکه پس از کشتار خونگیری از دام به صورت کامل انجام شود زیرا خون مادهای مغذی است که اگر در گوشت باقی بماند میتواند مورد هجوم میکروبها قرار بگیرد، اسیدیته محیط گوشت را قلیایی کرده و در نتیجه سبب فساد سریع گوشت میشود. همچنین گوشت را به شدت تیره و طعم گوشت را تلخ میکند. بنابراین پس از اینکه سر دام بریده شد باید از پا آویزان شود تا جاذبه زمین کمک کند خون بطور کامل از لاشه خارج شود.
یک گوسفند سالم و خوب چه شرایطی باید داشته باشد؟
بهتر است از گوسفندان جوان یا میشهای جوان استفاده شود. معمولاً وزن لاشه بدون احتساب بدون کله و پاچه، روده و پوست بین 12 تا 35 کیلوگرم است که باید در نظر گرفته شود. گوسفند باید فاقد بیماریهای میکروبی، انگلی و لاغری مفرط باشد. پاهای گوسفند باید بصورت مستقیم بوده و چاق و کوتاه نباشد. گوشت قسمت گرده باید پرحجم باشد. پشت گوسفند پر و عریض باشد. دندهها گوشتدار و ضخیم باشند. سینه و شانهاش پهن باشد. گردن هم مستقیم و کوتاه باشد. توجه داشته باشند که خیلی از مراکز غیرمجاز فروش گوسفند در روزهای نزدیک به کشتار از نمک برای خوراک گوسفند استفاده میکنند که این کار نوعی تقلب است. گوسفند نمک و به دنبال آن مرتب آب میخورد و چون گوسفند را زنده وزن کرده و میفروشند ،مقدار زیادی از وزن آن آبی است که خورده است بنابراین شما پول گوشت میدهید ولی آب میخرید و این جزء تقلبات مراکز غیرمجاز است.
دام آلوده چه مشکلاتی میتواند ایجاد کند؟
تعداد زیادی از بیماریها جزء گروه بیماریهای مشترک و قابل انتقال بین انسان و دام هستند. بعنوان نمونه یکی از این بیماریهایی که طی چند سال اخیر بعلت کشتارهای غیرمجاز در کشورمان مسئلهساز شده بیماری تب کریمه کنگو است. ویروس عامل بیماری که در خون دام آلوده وجود دارد، میتواند از طریق تماس با افرادی که در کار ذبح گوسفند دخالت یا افرادی که قصد خرید گوشت را دارند و به آن دست میزنند منتقل شود. همچنین مصرف گوشت دام آلوده در صورتی که بازرسی نشده باشد میتواند بیماریهای خطرناک و حتی گاهی کشنده را ایجاد کند. بعنوان نمونه اگر دامی مبتلا به بیماری سیاهزخم باشد مصرف گوشت کبابی این دام میتواند حتی سبب مرگ مصرفکننده شود.
فرد یا افرادی که اقدام به ذبح میکنند چه شرایطی را باید رعایت کنند؟
قصابی که اقدام به ذبح دام میکند باید کارت بهداشتی و لباس و کفش یا چکمه مناسب برای ذبح دام داشته باشد. علاوه بر این روپوش پلاستیکی قابل شستوشو به تن کند. هنگام کار حتماً دستکش بلند و مقاوم استفاده کند. ابزارآلاتی که برای ذبح بکار میرود باید بهداشتی و مناسب این کار باشد. بویژه چاقوی ذبح کاملاً تیز باشد و دام زجر کمتری بکشد. سلاخ نیز از تجربه و مهارت خوبی برای ذبح برخوردار باشد تا دام زجر کمتری بکشد و کیفیت گوشت نیز بیشتر حفظ شود. ضمن اینکه حضور یک دامپزشک هنگام خرید و ذبح میتواند به بهداشت و سلامت مردم کمک کند.
پس از کشتار با فضولات دام چه کار کنیم؟
متأسفانه یکی از بیماریهایی که با کشتارهای خارج از کشتارگاه، شیوع پیدا کرده است بیماری کیست هیداتید است. در این بیماری امعاء و احشاء آلوده به کیست انگلی مورد استفاده حیواناتی مانند سگ و گربه قرار میگیرد و سپس مجدداً همین حیوانات با مدفوع خودشان مزارع سبزی و جاهایی که انسان با آن سروکار دارد را آلوده میکنند و این چرخه در طبیعت تکرار میشود. بنابراین یا باید فضولات پس از کشتار در عمق خاک دفن شود یا روی آنها مواد بودار مانند آهک یا ضدعفونیکنندههای کلره ریخته شود که حیوانات به سمت آن نروند. ضمناً خون ریخته شده روی زمین نیز ابتدا با آب و سپس با ترکیبات ضدعفونی کننده مانند هیپوکلریت سدیم شسته شود.
پس از ذبح دام گوشت آن چطور باید نگهداری شود؟
از نظر بهداشتی و کیفیت غذایی بهتر است که گوشت پس از ذبح دام 24 ساعت در یخچال نگهداری شود تا اسیدی شود و عوامل بیماریزای احتمالی در آن تا حد زیادی از بین برود. پس از آن شستن با آب کافی است زیرا آنچه مهم است پخت کامل گوشت و از بین رفتن عوامل بیماریزا است. در پایان متذکر میشوم امنترین و بهترین جا برای کشتار دام، کشتارگاههای معتبر و مجاز زیر نظر سازمان دامپزشکی است که نکات بهداشتی در آنها لحاظ شده است.
خبر مرتبط :
یادداشت : ذبح حیوانات از دیدگاه روانشناسی کودک / رامین وردانی (کارشناس روانشناسی)
به راستی اگر قرار بشه هر حاجی در عربستان مثل ایران لب جوی توی خیابان گوسفند قربانی کنه چی میشه؟
اون عربها فهمیده اند که هر چیزی جا و مکانی دارد ما ....
یادم می اید وقتی به زنده فروشی مرغ در مناطق با ریسک بالا اعتراض کردیم گفتند ........ گفته این زنده فروشی ها برای نذورات است مانع نشوید گفتیم چقدر نذورات روزی 2 کامیون در یک شهر کوچک....چقدر حاتم طایی در این شهر است!
به هر حال آقای دکتر ممنون از نظرات شما ارادتمند: همکار
وقتی تشخیص علائم حیاتی در کشتارگاه توسط ........ تعیین شود نه دامپزشک از این بهتر نمی شود