معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان قزوین گفت: توزیع و مصرف شیر خام و فلهای در لبنیاتهای سنتی احتمال بروز بیماری بروسلوز (تب مالت) را افزایش میدهد.
به گزارش حکیم مهر به نقل از ایرنا، «دکتر مهدی مهرزاده» فروش شیر خام فلهای، به ویژه در مراکز عرضه لبنیات سنتی در شهرها را ممنوع دانست و افزود: علی رغم توصیههای مکرر دامپزشکی، همچنان تقاضا برای خرید شیر خام وجود دارد که به همین منظور به شهروندان توصیه میشود برای تهیه شیر تنها به مراکزی که دارای کارت گواهی سلامت بوده و مورد تایید اداره کل دامپزشکی استان قرار دارند، مراجعه کنند.
وی ادامه داد: در این ارتباط اداره کل دامپزشکی قزوین به طور دورهای و تصادفی نسبت به نمونهبرداری از شیر خام عرضه شده اقدام و در صورت وجود عامل بیماری تب مالت، تقلبات در شیر و نیز بار میکروبی بالا نسبت به ممانعت از فروش شیر خام اقدام نموده که خوشبختانه در سال گذشته اقدامهای خوبی در این زمینه به عمل آمده بود.
وی، بیماری تب مالت (بروسلوز) را یک بیماری میکروبی مشترک بین انسان و دام دانست که میتواند از طریق شیر و محصولات لبنی آلوده به انسان منتقل شود و اضافه کرد: با توجه به اینکه از دیدگاه مردم شیر سنتی از کیفیت بالاتری نسبت به صنعتی برخوردار بوده اما این مساله یک نظر غیر کارشناسی است.
مهرزاده افزود: به عقیده مردم در فرآوردههای دامی بستهبندی شده از مواد نگهدارنده استفاده میشود در حالی که هیچ گونه موادی در این فرآوردهها استفاده نمیشود.
وی، عرضه شیر بسته بندی شده را به ۲ شکل عنوان کرد و گفت: یک نوع لبنیات عاری از هر نوع میکروب بوده که به آن لبنیات استریلیزه گفته می شود و مدت زمان نگهداری آن طولانی تر بوده و نوع دوم نیز لبنیات پاستوریزه که میکروبهای مفید و غیربیماری زا در آن باقی میماند، اما مدت نگهداری آن کمتر است.
به گفته معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان قزوین، کارخانههای تولید محصولات لبنی، شیرهایی را برای تولید محصولات خود از دامداران پذیرش میکنند که درصد و میزان میکروب های آن در حد مجاز و استاندارد باشد.
مهرزاده افزود: شیر جوشیده نشده و غیر پاستوریزه از جمله خطرناک ترین نوشیدنیها به شمار میآید زیرا این نوع شیر شامل انواع بسیار زیادی از باکتریها و میکرو ارگانیسمهایی است که سلامت انسان را تهدید میکند.
وی اضافه کرد: براساس گزارشهای انجام شده بیشتر فرآوردههای لبنی سنتی که بدون طی هرگونه مرحله پاستوریزاسیون و میکروب زدایی، به صورت فله و در فرآیند تولید به مصرف، از دامداری به مغازههای عرضه لبنیات سنتی حمل شدهاند، دارای آلودگی میکروبی و باکتریایی بالایی هستند.
معاون سلامت اداره کل دامپزشکی استان قزوین تاکید کرد: شهروندان به جای استفاده از فرآوردههای لبنی فله، از محصولات بستهبندی پاستوریزه استفاده کنند زیرا در صورت وجود کوچکترین مشکل احتمالی، موضوع قابل پیگرد خواهد بود.
مهرزاده افزود: تعدادی از نمونههای شیر خام سنتی که مورد آزمایش قرار گرفتهاند آلوده به میکروب بوده که در این بین برخی از نمونهها آلوده به میکروب بروسلوز بودهاند.
وی در پایان به شهروندان توصیه کرد تا از لبنیات پاستوریزه مصرف کرده و در صورت استفاده از شیر سنتی و فله، آن را به مدت ۳ تا ۵ دقیقه بجوشانند.
در حال حاضر حدود ۷۰ واحد عرضه و توزیع فرآوردههای خام دامی سنتی در استان قزوین فعالیت میکنند.