حکیم مهر - در بین دامداریهای کشور هنوز برخی از دامداریها و به خصوص دامداریهای روستاها، به شکل سنتی فعالیت میکنند که همین شیوه سنتی که به گفته کارشناسان در بسیاری از نقاط جهان کاملا منسوخ شده است باعث بروز مشکلاتی برای صاحبان این واحدهای سنتی میشود.
گفته میشود نظام دامداری سنتی کشور بالغ بر70 درصد تولید گوشت قرمز و محصولات دامی کشور را به خود اختصاص داده است، لذا سهم نظام دامداری صنعتی در این زمینه اندک است بنابراین به نظر میرسد که انجام هرگونه تحول در فعالیتهای دامداری کشور مستلزم اتخاذ سیاستهایی است که بتواند نظام دامداری سنتی کشور را به نحو مطلوبی تحت تاثیر قرار دهند.
با وجود مشکلاتی که دامداریهای سنتی کشورمان با آن مواجه هستند اما برخی کارشناسان معتقدند که نظام دامداری سنتی را ویران کرد، بلکه باید آن را اصلاح کرد چراکه مقایسه نظامهای دامداری سنتی و صنعتی نشان میدهد که هر دو نظام از قابلیت، توانمندی و محدودیتهایی برخوردارند بنابراین باید از توانمندیها و قابلیتهای هر دو نظام استفاده کرده و محدودیتهای آنها را حل کرد.
اما در این بین، یکی از چالشهایی که در دامداریهای سنتی کشورمان مشاهده می شود استفاده از نان خشکهای کپک زده یا ضایعات کارخانجات بیسکوئیت سازی است که هرچند تعداد این واحدها پائین است اما تاثیرات نامطلوب و بزرگی را در جامعه بر جای خواهد گذاشت که در این زمینه دکتر آراسب دباغ مقدم ـ نایب رییس کمیته تخصصی بهداشت مواد غذایی جامعه دامپزشکان ـ با بیان اینکه حدود 30 درصد نان کشور به ضایعات تبدیل میشود، افزود: از این میزان مقدار قابل توجهی وارد چرخه فروش نان خشک و البته بخشی از آن به عنوان خوراک دام و منبع تامین انرژی در دامداریها استفاده میشود.

دباغ مقدم با اشاره به اینکه استفاده از ضایعات نان خشکهای کپک زده در داخل دامداریهای صنعتی بعید است، ادامه داد: مصرف بیش از حد از این ضایعات علاوه بر آسیب زدن بر بهداشت عمومی جامعه باعث آسیب دیدن دام نیز میشود.
وی با بیان اینکه استفاده از نان خشکهای کپک زده بیشتر در دامداریهای سنتی دیده میشود، ادامه داد: متاسفانه این مواد به عنوان یکی از منابع ارزان تامین انرژی در برخی دامداریهای سنتی و روستاها استفاده میشود.
او با اشاره به اینکه جمع آوری نان خشکها معمولا به صورت اصولی انجام نشده و نانها دچار کپک زدگی میشوند، افزود: روی این نانها انواع و اقسام قارچها رشد کرده که برخی از آنها میتوانند تولید سموم قارچی معروف به مایکوتوکسینها کنند که از معروفترین این قارچها آفلاتوکسینها هستند که قارچی سمی بوده و در بدن دام جذب شده و وارد شیر آنها میشود.
عضو هیات مدیره جامعه دامپزشکان با اشاره به اینکه سموم جذب شده در بدن دام باعث تغییرات مضری میشوند، افزود: این مواد باعث ایجاد یک نوع آفلاتوکسین در شیر می شود که متاسفانه در دستگاه پاستوریزاتور در کارخانههای صنایع شیر و همینطور در دستگاه استریزاتور این سم از بین نمیرود و داخل شیر باقی میماند.
وی با بیان اینکه میزان آفلاتوکسین در شیر هیچگاه به صفر نخواهد رسید، ادامه داد: میزان آفلاتوکسین در شیر حد مجازی دارد که حد مجاز آن 5/0 ppm است و از این میزان نباید بالاتر برود.
او در ادامه اظهار کرد: آفلاتوکسین به عنوان یک سرطانزای قطعی کبدی معرفی و شناخته شده است ضمن اینکه میتواند مشکلات دیگر از جمله ناهنجاریهای جنینی را در شکم مادر ایجاد کند و چنانچه کودکان از این شیرها تغذیه کنند عوارض و مشکلات دیگری نیز برای آنها پیش خواهد آمد اما مهمترین آنها سرطانزایی است.
وی گفت: دنیا به این سمت میرود که سود و زیان دامداریهای سنتی را بررسی کند چرا که براساس نظر بسیاری از کارشناسان و متخصصان جهان این دامداریهای سنتی هیچ سودی نداشته و حتی ضرر نیز دارند و کوچکترین ضرر این دامها آن است که مدفوع آنها به محیط زیست ریخته و تولید گاز متان میکند که این گاز باعث گرم شدن کره زمین میشود.
وی با بیان اینکه این تعداد دام در سیستم دامپروری سنتی به هیچ وجه مورد تایید کارشناسان دامپزشکی نیست، ادامه داد: از این رو توصیه میشود دامپروریهای سنتی به سمت دامپروریهای صنعتی بروند چرا که تولید در دامداریهای صنعتی بالاتر است و در مقابل تولید دامداریهای سنتی بسیار پایین بوده ضمن اینکه سود آنچنانی نیز نصیب این دامداران نمیشود به همین دلیل دامداری سنتی به هیچ وجه مورد تایید نیست.
دکتر محمدقلی نادعلیان ـ استاد دانشکده دامپزشکی دانشگاه تهران نیز در این رابطه چندی پیش گفته بود: استفاده از نان خشکهای کپک زده و پس ماندههای کارخانههای بیسکوییتسازی در دامداری ها به دلیل احتمال آلوده بودن این مواد به آفلاتوکسین، سلامت و بهداشت انسانهایی که ازمحصولات این دام ها استفاده میکنند را به شدت تهدید می کند.

وی با بیان اینکه برخی دامداریها پسماندههای کارخانههای بیسکوییتسازی و نان خشک را به دلیل ارزان قیمت بودن در تغذیه دامهای خود به کار میبرند، ادامه داده بود: استفاده از این مواد سلامت دامها را به خطرمی اندازد و به دلیل وجود قارچهای سمی موجب اختلالات شدید گوارشی میشود و چون ممکن است این مواد آلوده به آفلاتوکسین باشند با مصرف آنها توسط دام و دفع آن در شیرش، سلامت و بهداشت انسانهایی نیز که از این شیر استفاده میکنند به شدت مورد تهدید قرارمیگیرد.
به گفته نادعلیان نتیجه تحقیقات انجام شده نشان می دهد که برخی مواقع به علت کپک زدگیها و پسماندگیهای خورانده شده به دام بیماری آفلاتوکسیکوزیس در دامها ایجاد می شود که آثار آن در شیر آنها نیز وجود دارد، ولی به دلیل اینکه این میزان از شدت بالایی برخوردار نیست، ظاهرا به صورت بالینی انسانها بیمار نمیشوند ولی در درازمدت اثرات سوء و خطرناکی را در سلامت و بهداشت انسانها ایجاد میکند.
وی با بیان اینکه باکتری سالمونلا یکی از بیماریهای مشترک بین انسان و دام است، اظهار کرده بود: پودرهای ماهی ممکن است به این باکتری آلوده باشند و با توجه به اینکه برخی از دامداریها جهت تغذیه دامهای بزرگ از پودرماهی استفاده میکنند دامهای نشخوارکننده به این بیماری مبتلا می شوند.
نادعلیان تصریح کرده بود: درصورت تماس انسان با دامهای آلوده به سالمونلا امکان سرایت این بیماری به انسان بسیار بالا است ضمن آنکه تورم روده و اسهال شدید از علائم این بیماری درانسان و دام است، لذا قبل ازاستفاده از این پودرها، باید آزمایش و تستهای لازم جهت اثبات آلوده نبودن به سالمونلا انجام شود.
ایا برای متوقف کردن خرید نان خشک توسط ماشینهای دوره گرد اقدامی شده؟ یا قوانین خاصی در این زمینه وجود داره؟ اگر خیر ایا راه حلی وجود داره که بشه بهتر اگاهی رساتی کرد؟
دکتر نان خشک کپک زده را فرمودند نه نان خشک سالم و مصرف نان خشک کپک زده برای دام شیری نه گوشتی واینکه نان خشک بیشتر در نانواییها تولید میشود نه در مصرف منازل
به چه دلیل در صدا و سیما در مورد این مسئله مهم اگاهی رسانی نمیشود؟آیا نباید به مردم آموزش داده شود که دور ریز نان را به نان خشکی ندهند و در سطل زباله بریزند.متاسفانه این یک مشکل فرهنگی در کشور ماست که تبعات آن را با جهش در آمار مبتلایان به سرطان همه بر دوش خواهند کشید ..متاسفانه..
درموردنان کپک زده درست میگویید
نان خشک سالم ضررنداردکه برای دام خیلی هم مفیداست این روزها نان خشک بیشتر درنانوابی ها موجوداست تاخانه ها وجای هیچ گونه نگرانی نیست چون دامداراول سلامت دامش برایش مهم است.
|
چه اهمیتی! وقتی امروز نه، فردا قرار بر سربریدن دام هست، تجارت و کاسبی در دامداری به فکر سلامت ما نیست، خودمان باید فرهنگ سازی کنیم
|
نان خشک چاق هم میکنه
آیا نان خشک زیاد به گوسفند داده شود احتمال مرده شدن دارد؟؟
|
کوسفدم نون زیاد خورده چه باید بکنم نشسته بلند نمیشه لطفا راهنمایی کنید
با سلام خدمت دوستان گوسفند رومانف ۴ قلو زا کسی خواست در خدمت هستم ۰۹۰۳۳۱۲۰۶۴۷
گوسفند ی که نان و تربت خورده و آب چه باید کرد چی خوبه براش
سلام
|
باشه شنیدم
سلام من چندروزنان خیس کردم دادم به گوسفندالان یکی شون مردودوتادیگه غذانمیخورن راهنمایی کنیدخواهشن
|
سلام همون نون سالم هم به بز ندین زیاد چون آرد و جوش شیرین داره زیاد بدین تو معد پخش میشه حیوان معده اش باد میکنه نمیتونه غذا رو هضمش کنه، آب لیمو بده بهشون یا اگه اسهال دارن دو قاشق غذاخوری چای خشک
|
سلام ببخشید گاوم آبستنه نزدیک یماه دیگه میرلید الان یک هعتس نون خشک با کنساسره قاطی کاه میکنم میدم بهش اسهال گرفته اشتهاشم خیلی کم شده آبستنه خاهشن راهنماییم کنید چکارش کنم
زیادی خوردندفقط علف بده جوهم نده فقط علف
ببخشید من دوتا گوسفند دارم یه ته دیگ نونی بهشون دادم حالشون خوب نیست میشه راهنمایی کنید
سلام خسته نباشید
گوسفندانم نان خشک زیاد خوردن یکی شون تلف شد چندتا دیگه غذا نمی خورن بی حالن لطفا دستور دهید چکار کنم
|
۲۴ساعت
سلام
|
نوشابه یا جوش شیرین....البته فقط باهم ترکیب یاخورادنده نشود
چیزی که ما فهمیدیم دوستان گوسفند و بز میخرن موش آزمایشگاهی کنن
نون ندید اگر میدید خیلی کم بدید خوب نیس نمیتونه حزم کنه
اشگال نداره ولی در حدی که باعث بی حالی نباشه که در ان صورت باعث اسیدوز شکمبه میشود که باید از دارو استفاده کنید
سلام من گاوم نان خشک زیاد خورده نشسته نمیتونه بلد شه چی بهش بدم
سلام یکی به این دکتور بگه شما ۲۰۰ هزار تن ذرت کفک زده بگوفته خودتان بخود این ملت دادین حالا از خلافی دامدار سنتی حرف می زنی مخاستی اون ذرتی که 3۰۰هزار تنش خراب شد به دام دار بدین حالم حرف تخربی دامدار دام دار نزی ما خودما مدان سد ندارم
سلام وقت بخیر نان خشک برای گوسفند بدیم یا نه
بده ولی کم
سلام نان خشک گوسفندو چاق میکنه یانه لطف کنید بهونه بکید
نان خشک گوسفند چاق میکنه
دکتر جان این نون خشکها اگر به صورت اصولی خشک بشن چه مشکلی داره ثانیا ذرت های کپک زده ای که سرشار از آفلاتوکسین هستن وبا عنوان ذرت درجه 2 ودرجه 3 هستند نظرتون راجع به اونها هم لطفا ابراز کنید
خیلی نان ها سفته که نمیتونم آن رانرم کنم تا گوسفند ها بخرند
موضوعی که می توان گفت تا حد زیادی ورود ضایعات نان و به ویژه نان کپک زده را به خوراک دام و در نهایت غذای مصرفی مردم کاهش داده است.