«دکتر محمد لطفی زاده» در "منبر اینترنتی" نوشت:
یکی از سنتهایی که در مقابل دستجات عزاداری در این ماه در کشور ما با اقبال روبرو میشود قربانی کردن حیواناتی نظیر گاو مقابل عزاداران و در معابر عمومی است.
این موضوع از سه جنبه قابل بررسی است:
الف- از نظر بهداشتی:
ذبح حیوانات در معابر عمومی و بدون نظارت دامپزشک کاری بسیار خطرناک و اشتباه است و علاوه بر آنکه میتواند سبب انتقال بیماریهای واگیر بین انسان و حیوان شود، تهدید جدّی برای بهداشت عمومی و محیط زیست نیز محسوب میگردد. لازم به یادآوری است که از مجموع عوامل بیماریزای انسان، حدود 50 درصد منشاء حیوانی دارند و در کشور ما که تعداد بسیار زیادی از دامپزشکان در مراکز معتبر عرضه بهداشتی دام زنده به نظارت بر ذبح مشغول هستند، مناسب است از ریختن خون حیوان در معابر عمومی و نیز ذبح غیربهداشتی آن پرهیز شود.
ب- از جنبه شرعی:
غالب مراجع معظم تقلید بر این باورند که ذبح دام در معابر عمومی چنانچه باعث اذیت دیگران شود (که میشود!) باید از آن پرهیز کرد و از سویی چون سبب آلودگیهای مختلف و نجاست معابر میگردد نباید انجام گیرد. پس عزاداران محترم لازم است در مراکز معتبر عرضه بهداشتی دام زنده به ذبح دام قربانی بپردازند.
ج- از نظر روانشناختی:
ذبح حیوان مقابل چشم کودکان در معابر عمومی کار درستی نیست و میتواند اثرات زیانباری برای آنان داشته باشد. لذا لازم است به این نکته ظریف توجه شود که اگر کودکی مقابل دسته عزاداری، صحنه ذبح حیوان را ملاحظه کند و به این دلیل ترس او را فرابگیرد، خدای ناکرده ممکن است به دلیل همزمانی این اتفاق با مراسم مقدس عزاداری خاطره ناخوشی هم برای او از این مراسم ایجاد شود.
امیدواریم مسئولین محترم هیأتهای مذهبی به این مُهم توجه نموده و سلیقه خود را بر جنبه دینی و بهداشتی و روانشناسی غلبه ندهند!
و صلی الله علی محمد و آله الطاهرین
منبر اینترنتی: cmenbar@