حکیم مهر - کره از جمله لبنیاتی است که میتوان فاسد بودن یا نبودن آن را به سادگی تشخیص داد. یکی از نشانههای کره فاسد، تغییر رنگ آن است.
رنگ کره سالم باید به طور طبیعی، زرد پررنگ مایل به نارنجی باشد اما کرهای که فاسد شده به رنگ سبز یا قرمز درمیآید یا حتی آبی میشود. این رنگها، رنگ فساد میکروبی است و به ما نشان میدهند که میکروبها از چربی کره استفاده کردهاند و باعث فساد آن شدهاند.
یکی دیگر از راههای تشخیص فساد کره، توجه به تغییر در طعم آن است. کره فاسد بهخاطر اکسیدشدن چربیها، طعم تند و تیزی پیدا میکند و این موضوع بر میگردد به نگهداریاش در دما یا بستهبندی نامناسب.
اگر کره در فریزر و دمای زیر 18 یا 20 درجه سانتیگراد نگهداری شود، میتوان گفت که فساد میکروبی در آن راه نخواهد داشت. بعضی مواقع ما مقداری از کره را استفاده میکنیم و مابقی آن را درون یخچال قرار میدهیم و میبینیم که قسمتهایی از کره بریده شده، تیره و خشک شده ولی بقیه آن سالم مانده است. این اصلا نشانه فاسد شدن کره نیست، بلکه 80 درصد کره را چربی تشکیل میدهد و 15 تا 16 درصد آن را آب و این خشکی و تیره شدن سطح آن به دلیل از دست رفتن آب است نه چربی! بنابراین کرهای که کمی خشک یا تیرهرنگ میشود از نظر بهداشتی دچار فساد نشده است.
نکته دیگر در مورد زمان ماندگاری کره است. کره اگر در دما و بستهبندی مناسب نگهداری شود، 6 ماه تا یک سال ارزش تغذیهای خودش را از دست نمیدهد و میتواند سالم و بدون تغییر باقی بماند. فقط این را فراموش نکنید که اگر کره اکسید بشود، ترکیبات اکسید شده آن میتواند مضر و سرطانزا باشد.
کره اکسیدشده بلافاصله تغییر طعم میدهد و مصرف کننده میتواند فساد آن را از بوی تندش تشخیص بدهد.