حکیم مهر - دکتر محسن مشکوة معاون سازمان دامپزشکی کشور ، جمعه 8 بهمن در برنامه زنده "خانه مهر" شبکه جهانی جام جم حضور یافت و درباره بهداشت مواد پروتئینی با منشاء دامی به ارائه توضیحاتی پرداخت.
نکته جالب توجه آنکه مجری این برنامه دکتر محمد نظری که خود نیز دامپزشک است بود و با این حال بدون اشاره به این موضوع در هنگام ارائه توضیحات، دکتر مشکوة بصورت زیرنویس بعنوان "کارشناس بهداشت مواد غذایی" معرفی شد.
معاون تشخیص و درمان سازمان دامپزشکی که پیش از این نیز در این برنامه حضور یافته بود درباره گوشت مرغ و تفاوت آن با گوشت قرمز گفت : گوشت مرغ به دلیل کمتر بودن میوگلوبین و هموگلوبین نسبت به گوشت قرمز، سفید است و آب کمتری هم نسبت به گوشت قرمز دارد.
وی افزود : حتماً مرغ باید در فروشگاه در یخچال نگهداری و عرضه شود و در صورتی که منجمد است در فریزر نگهداری گردد.
دکتر مشکوة همچنین گفت : در بستهبندی مرغ باید دقت شود که مرغ فاقد پر، احشاء (اندرونه) ، سر و پا باشد و روی بسته برچسبی حاوی اطلاعات تاریخ تولید، انقضاء مصرف ، محل تولید و غیره نصب شده باشد.
این متخصص بهداشت مواد غذایی افزود : نهایت تلاش در کشتارگاه این است که مرغی بسته بندی شود که فاقد مشکلات ظاهری نظیر خونمردگی و غیره باشد.
دکتر مشکوة گفت : مرغ باید بوی طبیعی داشته باشد و اگر رنگ آن به سمت سبز یا کبودی برود نشانه آغاز فساد بوده و وجود خونمردگی یا لایه لزج روی پوست مرغ هم میتواند نشانهای از کاهش کیفیت آن باشد.
وی افزود : قوام گوشت مرغ هم در قضاوت کیفی آن مهم است و با لمس انگشت باید حالت ارتجاعی وجود داشته باشد و جای انگشت روی گوشت مرغ باقی نماند.
معاون سازمان دامپزشکی درباره مصرف جگر مرغ هم گفت : هر چند داروهای مصرفی در کبد و کلیه متابولیزه میشوند و ممکن است آثار دارویی در کبد (جگر) باقی بماند ، با این حال زمان حمل مرغ از مرغداری به سمت کشتارگاه یکی از فاکتورهایی که مدنظر قرار میگیرد و بر اساس آن گواهی حمل صادر میشود عدم مصرف دارو دو هفته قبل از کشتار است.
دکتر مشکوة درباره آبزیان نیز با تقسیم آنها به دریایی و پرورشی به کیفیت برتر گوشت ماهی از نظر کیفیت پروتئین و وجود اسیدهای چرب غیراشباع اشاره و ماهی را برای بچهها، بانوان آبستن و افراد مسن مفید دانست.
ادامه این بحث به جلسه بعد موکول شد.