حکیم مهر - چند سالی است که در ایامی نظیر عید قربان یا ماه محرم ، مردم با مراجعه به مراکز عرضه و ذبح شرعی و بهداشتی دام زنده با نظارت دامپزشکان مواجه می شوند و بسیاری از دامپزشک می خواهند که علت عدم پرداخت غرامت برای حذف جگر سفید (ریه) دام را توضیح دهد و دامپزشکان در این زمان معمولاً به عدم خاصیت غذایی قابل توجه جگر سفید اشاره می کنند.
در این زمینه یک متخصص شیمی مواد غذایی دانشکده داروسازی زنجان با بیان این که اندامهای جانبی دام مانند روده و جگر سفید حتی در صورت رعایت نکات بهداشتی آلوده هستند، گفت: متاسفانه برخلاف آنچه که مردم تصور میکنند این اندامها نه تنها ارزش و خاصیت غذایی چندانی ندارند، بلکه مصرف آنها میتواند موجب بروز مسمومیتها و عفونتهای مختلف دستگاه گوارشی شود.
دکتر مهران محسنی افزود: با توجه به این که 40 درصد از آلودگیهای موجود در هوا مانند سرب نیز از طریق جگر سفید جذب میشود، این اندامها محل بسیار مناسبی برای جای گیری این آلودگی و انتقال آن به بدن انسان هستند.
وی با اشاره به اینکه اندامهایی مانند جگر، سیرابی و شیردان نیز از این امر مستثنی نیستند، خاطرنشان کرد: این اندامها مانند دیگر اندامهای جانبی دام آلوده هستند و باید به صورت کامل پخته و مصرف شوند.
محسنی با بیان این که دل درد، دل پیچه، اسهال و استفراغ از نشانههای عفونتها و مسمومیتهای غذایی ناشی از مصرف این اندامها است، خاطرنشان کرد: با توجه به این که 90 درصد از بیماران مسمومیتهای ناشی از مصرف اندامهای جانبی دام یا به صورت کامل درمان نمیشوند و یا اینکه اقدام به خود درمانی میکنند. این افراد به عنوان " افراد ناقل سالم" شناخته شده و یکی از بزرگترین منابع انتقال دهنده این عفونتها و مسمومیتها به دیگران به شمار میروند.
وی نسبت به شیوع فراگیر عفونتها و مسمومیتهای غذایی ناشی از رژیم غذایی نامناسب در کشور هشدار داد و اظهار داشت: این افراد از طریق دست، سرفه، مدفوع، ادرار و خلط میتوانند دیگر افراد را به عفونتها و مسمومیتهای درمان نشده خود که هیچ علامتی نیز ندارد، مبتلا کنند.
ممنون میشم جواب بدین