حکیم مهر - مرجع ایمنی غذای اروپا موسوم به EFSA و مرکز پیشگیری و کنترل بیماریهای اروپا موسوم به ECDC گزارش سالانه خود درباره شیوع بیماریهای قابل انتقال بین حیوان و انسان و منتقله از طریق غذا در سطح اتحادیه اروپا در سال 2009 را به تازگی منتشر کردهاند.
این گزارش نشان میدهد که موارد ابتلا به عفونت سالمونلا در انسان در طول سال 2009 میلادی و برای پنجمین سال متوالی 17درصد کاهش داشته است.
همچنین براساس این گزارش ، طی سالهای 2008 و 2009 ، تعداد گلههای مرغ تخمگذار مبتلا به عفونت سالمونلا هم 9درصد کاهش نشان میدهد.
کمپیلوباکتریوزیس نیز همچنان به عنوان شایعترین بیماری قابل انتقال بین حیوان و انسان در انسان گزارش شده و حتی تعداد موارد ابتلا با 4 درصد رشد نسبت به سال 2008 (190566 مورد) به 198252 مورد در سال 2009 رسیده است.
گفتنی است این بیماری سبب بروز اسهال و تب در انسان شده و عامل آن اغلب در گوشت خام طیور یافت شده و در بدن طیور، خوک و گاو وجود دارد.
این گزارش نشان داد که کاهش موارد ابتلا به عفونت سالمونلایی در اثر اقدامات کشورهای عضو اتحادیه اروپا در کنترل عفونت سالمونلا و این اقدامات مؤثر بوده است.
کاهش موارد انسانی عفونت سالمونلا در پی کنترل عفونت و کاهش آن در طیور، تخم مرغ و گوشت مرغ رخ داده است.
این گزارش میافزاید : عفونت سالمونلایی که در سطح اروپا دومین بیماری زئونوز شایع در انسان است در سال 2008 ، 131468 مورد و سال 2009 ، 108614 مورد را به خود اختصاص داده است.
تب، اسهال و کرامپهای شکمی عمده علائم ابتلا به عفونت سالمونلایی در انسان است و گروههای آسیبپذیر نظیر کودکان و افراد مسن در هنگام ابتلا نیاز به بستری و مراقبتهای بیمارستانی پیدا میکنند.
این گزارش همچنین نگاهی به بیماریهای منتقله از طریق غذا هم داشته است.
در این بین، عفونت ناشی از لیستریا در انسان با 19درصد رشد در سال 2009 نسبت به سال 2008 همراه بوده است. این عفونت را با مرگ و میر بالای آن بخصوص در کودکان و افراد مسن میشناسیم.
این گزارش همچنین تخمین زده است که در سال 2009 حدود 270 نفر در سطح اروپا بر اثر ابتلا به این عفونت جان خود را از دست داده باشند.
عامل ایجاد این عفونت را میتوان در انواع غذاهای آماده و پنیر یافت.
عفونت ناشی از Verotoxigenic E. coli موسوم به VTEC نیز بر اساس این گزارش با 3573 مورد ثبت شده در سال 2009 رشد کمی نسبت به سال 2008 داشته است. در بین حیوانات و مواد غذایی، این عامل را باید بیشتر با گاو گوشت آن مرتبط دانست.
به دلیل مصرف گوشت خوک در اروپا ، این گزارش به عفونت ناشی از باکتری Yersinia enterocolitica هم اشاره داشته که در سال 2009 با 7595 مورد کاهش نشان داده است.
این گزارش در جمعبندی خود افزوده است : 5550 مورد همهگیری ناشی از بیماریهای منتقله از غذا در سال 2009 در سطح اروپا گزارش شده که بر اساس آن 48964 نفر مبتلا شده و 46 نفر جان خود را از دست دادهاند. مهمترین عامل همهگیری به ترتیب سالمونلا (31 درصد) ، ویروسها (19 درصد) و توکسین باکتریها (10 درصد) بوده است.
مشروح این گزارش که در بردارنده آمار و ارقام تفکیک شده مربوط به کشورهای مختلف است از آدرس زیر قابل دسترسی میباشد :
http://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/2090.htm