حکیم مهر- محسن طاهرمیرزایی: بندر امام خمینی(ره) استان خوزستان به گفته مدیر کل دامپزشکی این استان، یکی از گلوگاههای حساس ورود نهادههای دامی فله به کشور است که با تلاشهای اداره کل دامپزشکی، تا این لحظه ۲۰ دامپزشک به عنوان مسئول فنی بهداشتی در انبارها، به کار گرفته شدهاند.
«دکتر مصطفی کنارکوهی» در گفتوگو با پایگاه خبری تحلیلی حکیم مهر، به بیان جزئیات این اقدام ارزشمند میپردازد و میگوید: «تمام انبارهایی که میخواهند نهادههای دامی را نگهداری کنند، باید دارای پروانه بهرهبرداری بهداشتی باشند که یکی از الزامات داشتن پروانه، حضور و فعالیت مسئولین فنی بهداشتی دامپزشک است.»
حکیم مهر: آقای دکتر، اهمیت بندر امام خمینی(ره) استان خوزستان به لحاظ شاخصهای بهداشتی چقدر است؟
همانطور که میدانید بالغ بر ۷۵ درصد نهادههای دامی که به صورت فله وارد کشور میشوند، از بندر امام ورود پیدا میکنند و یکی از ظرفیتهایی که تا کنون به فعل نرسیده بود، به کارگیری مسئولین فنی در انبارهای بندر امام بود. ما در این منطقه، نظارتهای بهداشتی خود را در قالب دستورالعملهای فنی بهداشتی اعمال میکنیم و این کار به صورت شبانهروزی در حال انجام است. در بندر امام ۳۴ سایت انباری وجود دارد که این سایتها ظرفیت نگهداری ۳ میلیون تن نهاده را در آن واحد دارند که از این رقم، حدود ۲ و نیم میلیون تن مربوط به نهادههای دامی میشود.
در همین راستا و براساس مصوبه هیات وزیران در سال ۱۳۸۷ و ماده ۳۴ مصوبه در خصوص برنامه ششم توسعه کشور و آییننامه اجرایی ماده ۱۸ سازمان دامپزشکی برگرفته از اصل ۱۳۸ قانون اساسی کشور، تمام انبارهایی که میخواهند نهادههای دامی را نگهداری کنند، باید دارای پروانه بهرهبرداری بهداشتی باشند. در این میان یکی از الزامات داشتن پروانه، حضور و فعالیت مسئولین فنی بهداشتی دامپزشک است. ما از سالهای قبل روی این ظرفیت کار کردیم اما برخی مشکلات باعث شد که به صورت کجدار و مریز پیش برویم.
حکیم مهر: چه مشکلاتی؟
مثلاً در منطقه روزانه حدود ۲ هزار کامیون بارگیری میکنند. در ابتدا اگر میخواستیم به یکباره قانون را اعمال کنیم، ترافیک سنگینی ایجاد میشد و مشکلات و نارضایتیهای فراوانی به وجود میآمد که ممکن بود روی اصل کار تاثیر بگذارد و آن را منجر به شکست کند. لذا با یک نرم کاری پیشبینی شده، برنامهها را با همکاری بعضی از دستگاهها مثل اداره بندر از سال ۹۴ آغاز کردیم و امسال با توجه به فعالیتهایی که میبایست در زمینه بهداشت اجرا شود، با یک فورس زیاد و البته با مقاومت زیاد و سختی بسیار زیادتر موفق شدیم این موضوع را از طریق دستگاههای استانی مثل استانداری و سازمان صنعت و معدن به اجرا برسانیم؛ در واقع توانستیم آنها را متقاعد کنیم که حتما باید برای سایتهای انباری خود در بندر امام مسئولین فنی داشته باشند.
حکیم مهر: تاکنون چند مسئول فنی جذب شدهاند؟
تا الان حدود ۲۰ نفر دامپزشک به صورت مستقیم جذب شدند و کار صدور پروانه فعالیت برای این عزیزان که از الزامات صدور پروانه بهداشتی برای انبارهاست، درحال انجام است. امیدواریم که این روند ادامه پیدا کند و درنهایت خبر جذب تمام ۳۴ نفر دامپزشک و کادر بهداشتی مورد نیاز در انبارهای بندر امام را منتشر کنیم.
حکیم مهر: اشاره کردید که در این راه مقاومتهایی صورت گرفته است. این مقاومتها از کدام ناحیه بوده و شما چه راهکارهایی را برای مقابله با آن اندیشیدید؟
طبیعتاً چون بندر امام در محدوده اداره بندر است، اگرچه ارتباط ما با اداره بندر خوب بود، اما آنها هم به هر حال تمایل زیادی نداشتند که دامپزشکی وارد حیطه کاریشان شود. باری که بخواهد در بندر تخلیه و درنهایت انبارش و بارگیری شود، دستگاههای مختلفی را از جمله گمرک، اداره بندر، اداره راهداری و... درگیر میکند. قطعا اینکه ما بخواهیم نیروهای خود را آنجا مستقر کنیم، مشکلاتی را ایجاد میکند. خود صاحب انبار هم باید هزینهای را متقبل شود، لذا طبیعی است که اینها دوست دارند کار از طریق سیستم دولتی انجام شود اما ما الزام داریم که کار را به بخش خصوصی واگذار کنیم، چون توان انجام آن را در درازمدت نداریم.
لذا در ابتدا جلسات متعددی با دوستان برگزار و موضوعات گوناگونی را مطرح کردیم. در ادامه فرایند تنظیم بازار را کار کردیم و حمایتهای استانداری را نیز گرفتیم. در نهایت همکاران ما در اداره بندر موافقت کردند که دامپزشکی را بهعنوان همکارانی که به صورت شبانهروزی مستقر هستند و خدمات بهداشتی ارائه میدهند، بپذیرند.
ما در مقطع زمانی ۲ ماه گذشته تا امروز، سعی کردیم خیلی از کارهای دیگر را که اولویت کمتری داشت، کنار بگذاریم و همکاران خود را به صورت شبانه روزی از سرتاسر استان به کار گرفتیم تا خللی ایجاد نشود و این مساله برای دوستانی که تازهکار هستند، جا بیفتد و بدانند جریان از چه قرار است.
حکیم مهر: وضعیت کنونی به چه شکل است؟
در حال حاضر در بندر آرامش کامل برقرار است. تا امروز حدود ۲۰ نفر از آنها به کار گرفته شدهاند و امیدواریم که با این حرکت مشکل کوچکی از دامپزشکان برطرف شود.
حکیم مهر: حقوق این مسئولین فنی از چه محلی تامین میشود؟
براساس ماده ۱۹ میبایستی صاحبان انبارها، حقوق مسئولین فنی را متقبل شوند. اما ما با ابزارهایی که در دست داریم، واردکننده را ملزم کردیم که بار خود را در انبار بهداشتی مورد تایید دامپزشکی خالی کنند. درواقع توافقی که بین صاحبان انبار و واردکنندهها صورت گرفته این است که واردکنندگان حقوقها را در قالب ماده ۱۹ پرداخت میکنند.
حکیم مهر: آیا مسئولین فنی به کار گرفته شده، تا این لحظه اولین حقوق خود را گرفتهاند؟
۵ نفر از آنها که از سال ۹۵ در حال فعالیت بودند و حقوق میگرفتند. اما مسئولین فنی جدید، اولین حقوق خود را ظرف ماه جاری دریافت خواهند کرد؛ در واقع همه تلاش ما این بود که با این طرح، کادر بهداشتی دامپزشکی به انبارها تحمیل شوند که خدمات بهداشتی خود را داشته باشند.
حکیم مهر: ممنون از فرصتی که در اختیار ما قرار دادید.