حکیم مهر: خبرگزاری ایلنا در گزارشی با عنوان «حمل گوشت غیربهداشتی در روزهای شیوع بیماری کرونا/ غیبت معنادار دامپزشکی استان» نوشت:
در حالی که ویروس کرونا تا کنج اتاق های مردم رخنه کرده است در غیبت معنا دار دامپزشکی ایلام، گوشت قرمز با گاری توزیع می شود و این شاید در نوع خود قابل تاملترین عرضه گوشت باشد.
سازمان دامپزشکی به عنوان متولی نظارت بر ذبح و توزیع بهداشتی گوشت در منشور سازمانی خود چنین مقرراتی را وضع کرده است:
- گوشت و آلایش آن باید توسط وسیله نقلیه مجاز حمل شود .
- وسیله نقلیه و سردخانه آن باید قبل از حمل، به دقت تمیز، شستشو وضد عفونی شده باشد.
- سطوح داخلی وسیله حمل باید از موادی تهیه شود که در مقابل خوردگی و پوسیدگی مقاوم باشد.
- وسیله نقلیه سردخانه دار باید طوری باشد که در طول حمل ونقل دمای مورد نیاز را فراهم کرده و محموله را در دمای مناسب نگهداری کند. همچنین دمای سردخانه باید بطور خودکار ثبت شود .
- چیدن لاشه گوشت و آلایش آن در سردخانه وسیله نقلیه باید طوری انجام گیرد که لاشه گوشت و آلایش آن با دیوارها و کف سردخانه مفروش از پالت تمیز و بهداشتی در تماس نبوده به طوری که هوای سرد بتواند به خوبی در داخل آن جریان داشته باشد .
- گوشت و آلایش خوراکی که تازه و خنک شده باید در دمای صفر تا چهار درجه سانتیگراد حمل شود .
- گوشت و آلایش منجمد آن باید در برودت حداقل 18- درجه سانتیگراد حمل شود.
- افرادی که به طور مستقیم با حمل و نقل گوشت و آلایش خوراکی در تماس هستند، باید دارای کارت تندرستی بوده و اصول بهداشتی را رعایت کنند.
- ظروف، وسایل و تجهیزات مورد استفاده در حمل ونقل (پالت، سبد، قلاب و...) باید به خوبی تمیز و شستشو و ضدعفونی شوند .
- محموله های لاشه گوشت و آلایش خوراکی بسته بندی و کارتنی بایستی به طور مجزا حمل و نقل شود .
- در حمل و نقل بین استانی، کانتینر وسیله حمل و نقل باید توسط دامپزشکی استان مبدا پلمپ و توسط دامپزشکی استان مقصد پلمب شود.
- در همین راستا یک دکتر دامپزشک در مورد تأثیر حمل و نقل بر کیفیت گوشت می گوید :
در حمل و نقل گوشت تازه اگر دما و رطوبت نسبی فضای کانتینر کنترل شود، آسیبی به کیفیت گوشت وارد نمی شود. با توجه به محدودیت زمانی برای حمل و نقل گوشت تازه به دلیل فساد پذیری این ماده غذایی، اقدامات ذیل کمک زیادی در پیشگیری از کاهش کیفیت گوشت خواهد کرد:
1. استفاده از دمای 1- درجه سانتیگراد یعنی حداقل دمای ممکن برای گوشت تازه.
2. استفاده از پارچه آستری، که اصطلاحاً به آن کفن هم میگویند و یا پوشش پلاستیکی (از جنس پلی اتیلن) برای حفظ رطوبت گوشت و جلوگیری از خشک شدن و چروکیدگی سطح گوشت.
3. مجهز بودن کانتینر به چنگک و ریل مخصوص برای آویزان کردن لاشههای گوشت و انباشته نکردن لاشهها بر روی هم. در غیر این صورت در بین لاشههای گوشتی که روی هم انباشته شدهاند، هوای سرد جریان پیدا نکرده و شرایط برای رشد و تکثیر میکروارگانیسمهای سطحی گوشت فراهم می شود.
حال با این همه توصیه و تاکید و هشدار و در شرایطی که آمارهای مبتلایان به کرونا در استان ایلام رو به افزایش است، مدیرکل دامپزشکی ایلام ضمن پاسخگویی عدم نظارت و دلایل حمل گوشت غیر بهداشتی، حضورشان را برای نظارت کمی تا قسمتی پررنگ تر کنند.