حکیم مهر - نتایج آزمایشهای پژوهشگران گروه تغذیه دام دانشکده کشاورزی دانشگاه تربیت مدرس نشان داد که افزودن لسیتین به جیره غذایی جوجههای گوشتی میزان کلسترول و تریگلیسیرید را بطور معنیداری کاهش میدهد.
این آزمایش در قالب پایاننامه کارشناسی ارشد فرشته جمیلی به مدت شش هفته با استفاده از 192 قطعه جوجه در شرایط پرورشی استاندارد از نظر دما، نور و رطوبت کاملا تصادفی با 6 تیمار و 4 تکرار انجام شد.
جمیلی در تشریح مراحل این طرح گفت: گروههای آزمایشی شامل جیره شاهد حاوی 4 درصد روغن سویا، جیره حاوی 4 درصد روغن سویا به علاوه یک درصد لسیتین، جیره حاوی 4 درصد روغن سویا به علاوه 0.5 درصد نمک صفراوی، جیره حاوی 4 درصد ضایعات اسید چرب، جیره حاوی 4 درصد ضایعات اسید چرب به علاوه یک درصد لسیتین، جیره حاوی 4 درصد ضایعات اسید چرب به علاوه 0.5 درصد نمک صفراوی بودند.
وی افزود: قابلیت هضم ایلئومی مواد مغذی، درصد لاشه، درصد چربی بطنی، وزن نسبی کبد، قلب و کیسه صفرا، وزن نسبی بورس و طحال، پاسخ ایمنی اولیه و ثانویه، طول روده باریک، نسبت طول به عرض در دودنوم، ژژونوم و ایلئوم، نسبت طول به عمق در ژژونوم و ایلئوم تحت تاثیر نوع چربی و نوع امولسیفایر قرار نگرفتند. افزایش وزن روزانه، ضریب تبدیل، کلسترول، تریگلیسیرید، HDL سرم، طول پرز و عرض پرز در دودنوم و ژژونوم، عمق کریپت در دودنوم تحت تاثیر نوع چربی قرار نگرفتند. خوراک مصرفی کل دوره و عمق کریپت در ژژونوم تحت تاثیر نوع امولسیفایر قرار نگرفت.
جمیلی تاکید کرد: افزودن اسید چرب سویا به جیره نسبت به روغن سویا خوراک مصرفی، عمق کریپت در ژژونوم، عرض پرز در ایلئوم را بطور معنیداری افزایش داد. افزودن نمک صفرا و لسیتین نسبت به گروههای شاهد افزایش وزن روزانه و انرژی قابل متابولیسم ظاهری افزایش و ضریب تبدیل را بطور معنیداری کاهش داد. افزودن لسیتین میزان کلسترول، تریگلیسیرید را بطور معنیداری کاهش و HDL سرم را افزایش داد.
این پژوهش با راهنمایی دکتر فرید شریعتمداری، عضو هیات علمی دانشگاه تربیت مدرس انجام شده است.